Ελληνική Λύση στη Βουλή: «Μείωση της ιχθυοκαλλιέργειας στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού Μεσολογγίου, ευτροφισμός αυτής και απειλή ερήμωσης της περιοχής»

Σύμφωνα με πλέον αξιόπιστη πηγή, η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αποτελώντας προέκταση της αντίστοιχης του Μεσολογγίου, σχηματίστηκε, κατά το παρελθόν, από έντονη σεισμική…

limnothalassa1

Σύμφωνα με πλέον αξιόπιστη πηγή, η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αποτελώντας προέκταση της αντίστοιχης του Μεσολογγίου, σχηματίστηκε, κατά το παρελθόν, από έντονη σεισμική δραστηριότητα. Έχει μεγάλο βάθος, που φθάνει έως και τα 28 μέτρα, ενώ διαθέτει και γλυκά νερά, συνέπεια, δε, αυτών των χαρακτηριστικών της είναι να εξάγονται από αυτήν μεγάλα σε μέγεθος ψάρια (πηγή: ΥΠΕΧΩΔΕ - Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, “Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Διαδρομή στο χρόνο, στο χώρο, στο λόγο, στις τέχνες”, Αθαν. Παλιούρας (επιμ. έκδ.), Τυπογραφείο Typorama-Agenda, Πάτρα 2009). Για τους ανωτέρω λόγους, η λιμνοθάλασσα αυτή θεωρείται μεγάλος και σημαντικός υγροβιότοπος.

 Ενώ, όμως, κατά το παρελθόν, στην εν λόγω περιοχή καταγραφόταν ανέκαθεν σημαντική αλιευτική δραστηριότητα, με ιδιαίτερη την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, εν τούτοις, εδώ και αρκετά χρόνια, οι αποδόσεις της ιχθυοκαλλιέργειας εκεί βρίσκονται σε κάθετη ποσοτική/ποιοτική πτώση και σε σταθερή τροχιά παρακμής. Είναι, μάλιστα, κοινό το αίσθημα, πως η συρρίκνωση και ο κίνδυνος εξαφάνισης αυτής της ντόπιας πρωτογενούς παραγωγής οφείλονται, κατά βάση, σε έλλειψη κινήτρων και αρωγής εκ μέρους της Πολιτείας. Συνέπεια είναι, η δραστική μείωση της ιχθυοκαλλιεργητικής απασχόλησης να επιφέρει αλλοίωση των τοπικών στατιστικών μεγεθών της ανθρωπογεωγραφίας και υποβάθμιση του φυσικού χώρου. Όλα αυτά,  από κοινού, οδηγούν σε προοπτική ερήμωσης της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, δε, η ουσιαστική εγκατάλειψη της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού, του Μεσολογγίου, με την εξάρση των οικιστικών αποβλήτων λόγω της μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και με την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μη φιλικών προς το περιβάλλον, έχουν προξενήσει το φαινόμενο του ευτροφισμού της λιμνοθάλασσας, με εξαιρετικά δυσάρεστες παρενέργειες, αφ' ενός, για το οικοσύστημα της περιοχής, κι αφ' ετέρου,  για την Δημόσια Υγεία. Υπενθυμίζεται ότι, ο ευτροφισμός χαρακτηρίζεται από την επί τόπου ραγδαία αύξηση της οργανικής ύλης με ταυτόχρονη απότομη ελάττωση του οξυγόνου στον εκάστοτε βιότοπο. Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των γεωργικών και αστικών αποβλήτων που πέφτουν μέσα στη λιμνοθάλασσα δημιουργούν περισσότερο πλαγκτόν και περισσότερα επιφανειακά φύκια, που λόγω της έλλειψης οξυγόνου πεθαίνουν, σαπίζουν και κατακάθονται στον βυθό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η γενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, του Μεσολογγίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέχετε, και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αποκάθαρση και απολύμανση του ευρύτερου χώρου της, προκειμένου να απομακρυνθούν από την επιφάνεια, το μεσόστρωμα και τον βυθό της εν λόγω λιμνοθάλασσας, οι ακαθαρσίες, τα λύματα και οι πάσης φύσεως νοσογόνοι μικροοργανισμοί;

2. Προτίθεσθε να θεσπίσετε κίνητρα ανάδειξης της ιχθυοκαλλιέργειας και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων στην παραπάνω λιμνοθάλασσα, παρέχοντας και την σχετική υλικοτεχνική αρωγή στους επαγγελματίες που δρουν στα όριά της;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Μείωση της ιχθυοκαλλιέργειας στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού Μεσολογγίου, ευτροφισμός αυτής και απειλή ερήμωσης της περιοχής