Ελληνικό πανηγύρι: 10 επικές αφίσες που άφησαν ιστορία

Όταν ο Gandalf κράτησε κλαρίνο και το ελληνικό πανηγύρι έγινε το δικό μας Γούντστοκ. Ώρα να αποδοθούν επιτέλους τα εύσημα σε όλους τους ανώνυμους γραφίστες που τόλμησαν

afises-1

Εθιμοτυπικά, πίσω από κάθε ορίτζιναλ πανηγύρι, είτε αυτό διοργανώνεται στα φημισμένα μέρη της Ικαρίας και κατακλύζεται από τουρίστες που θέλουν να γλεντήσουν μέχρι πρωίας, είτε σε άγνωστα χωριά ανά την επικράτεια μεταξύ ντόπιων (και μόνο), βρίσκονται τρεις συγκεκριμένοι άνθρωποι:

Είναι o «μάστορας» του χωριού, που θα περάσει στις σούβλες τα κρέατα, ο «μάστορας» του κλαρίνου που θα έχει τον ρόλο του μύστη για τη διάρκεια αυτής της νύχτας, όπως και ο «μάστορας» με το «κομπιούτερ», που θα αναλάβει την προώθηση.

Από τα χέρια του τελευταίου θα βγει και η αφίσα του event, προτού κοσμήσει τις κολώνες της ΔΕΗ και τις στάσεις ΚΤΕΛ στα γύρω χωριά. Πάντα με την ίδια, απαράλλαχτη αισθητική. Τον κάνω εικόνα να κάθεται στον υπολογιστή και σε 15-20 λεπτά, με ένα διάλειμμα στη μέση, να παραδίδει το έργο: κομμένα κεφάλια από τους σταρ της βραδιάς, πάνω σε ένα απροσδιόριστο φόντο. Τα λεκτικά περιλαμβάνουν τις βασικές πληροφορίες – ή και όχι. Αναλόγως την όρεξη.

Αλλά υπήρξαν μερικές στιγμές που ο graphic designer τόλμησε.

Ύψωσε το ανάστημά του και έβαλε έμπνευση, μεράκι, ακόμη κι αν γνώριζε εξ αρχής ότι θα μείνει ανώνυμος μέσα στον ρου της ελληνικής παράδοσης και του πανηγυριού. Εξού και η σκέψη που γέννησε αυτό το κείμενο: μια προσπάθεια να αποδοθεί επιτέλους φόρος τιμής σε εκείνους που κόπιασαν μπροστά στην οθόνη, βλέποντας τον Gandalf ως τον μέγα μάγο του κλαρίνου και ελληνικό πανηγύρι σαν το δικό μας Γούντστοκ.

Ακολουθούν τα δικά μας βραβεία.

Καμία υπερβολή στην παρομοίωση: την ώρα της απόλυτης κραιπάλης, ενώ κατεβαίνουν τα κλαρίνα απ’ τη σκηνή, στα πιο παρακμιακά πανηγύρια θα δεις κόσμο να ξαπλώνει στα γρασίδια. Ταμάμ, Γούντστοκ.

Προβληματισμένος ο σταρ της βραδιάς, μάλλον για το γεγονός ότι δεν αναγράφεται «ψητή γουρουνοπούλα» στην αφίσα.

Εδώ ο καλλιτέχνης δεν αντιστάθηκε στο να βάλει την υπογραφή του. Έστω κι αν το έκανε με τρόπο συνωμοτικό: ο Βραζιλιάνος.

Λανσάρουν ντουέτο με διεθνή διάθεση οι δύο Γεωργίες από τη Χαλκιδική. Το διπλό G, όπως λέμε GG.

Βλέπουμε το ανέμελα ριγμένο τιραντάκι, βλέπουμε και ένα ελαφρύ ψηφιακό πείραγμα στο στήθος της κυρίας, αυτό που δεν βλέπουμε είναι το όνομά της. Μάλλον το κεραυνοβόλο βλέμμα αρκεί.

Τι θέλει το κρέας κι η γυναίκα, που λένε οι μπαρμπάδες στα χωριά; Χέρι. Γι’ αυτό και η φαντασία των διοργανωτών ένωσε το παραδοσιακό πανηγύρι με τα αισθησιακά βήματα του λάτιν χορού. Το λογοπαίγνιο ήταν αναπόφευκτο, όπως και η υψηλή δόση σεξουαλικής διάθεσης από τον γραφίστα.

Το αφεντικό τρελάθηκε: απίθανο giveaway για όλους τους φαν του αθλητικού συλλόγου (όπως φαίνεται στο μικρό logo της αφίσας, ως διοργανωτής), χωρίς να διευκρινίζεται βέβαια εάν τα δώρα θα είναι εκγύμνασης ή κραιπάλης.

Εδώ μιλάμε για ένα πραγματικό αριστούργημα: ο δημιουργός βρήκε τη γραμματοσειρά του Άρχοντα για το λογοπαίγνιο και οραματίστηκε στο πρόσωπο του Gandalf τον μέγα μάγο του κλαρίνου. Δικαίως αυτή η αφίσα έχει αναπαραχθεί όσο καμία άλλη μέσα στα χρόνια.

Την παραμονή της Φανερωμένης, δεν θα μείνει τίποτα αφανέρωτο, όπως μας πληροφορούν απ’ το κοντρόλ. Εντός και εκτός.

«Διώξε τη ρουτίνα με την προβατίνα». Ένα υπέροχο εικαστικό, που ξεπερνάει τα όρια του fusion, με τη χορεύτρια της κοιλιάς να αναδύεται μέσα απ’ το κοπάδι.

oneman.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πλατύστομα Μικρό Χωριό – Το πρώτο Λευκαδίτικο τραγούδι με τεχνητή νοημοσύνη

Το πρώτο Λευκαδίτικο τραγούδι με τεχνητή νοημοσύνη!

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;