ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑγροτικα ΝεαΓιατί πολλά ελληνικά μήλα κινδυνεύουν να… σαπίσουν – Το ζήτημα έφτασε στη Βουλή

Γιατί πολλά ελληνικά μήλα κινδυνεύουν να… σαπίσουν – Το ζήτημα έφτασε στη Βουλή

Γιατί πολλά ελληνικά μήλα κινδυνεύουν να… σαπίσουν – Το ζήτημα έφτασε στη Βουλή

Το ζήτημα που έχει προκύψει για τους παραγωγούς μήλων από το «κλείσιμο» της αγοράς της Αιγύπτου αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα (12/9).

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι οικονομικοί περιορισμοί που έχουν υποβληθεί στην Αίγυπτο, που παραδοσιακά αγόραζε μεγάλες ποσότητες ελληνικών μήλων, έχουν ως συνέπεια -αυτήν τη στιγμή- οι εξαγωγές αυτές να μη γίνονται στον ίδιο ρυθμό που γίνονταν. Με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα, όπως επίσης και για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, παρόλο που, όπως όλοι κατανοούμε, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε, πάντως, ότι τελικά η απώλεια του εισοδήματος για τους παραγωγούς μήλου θα είναι η μικρότερη δυνατή. Παράλληλα, πρόσθεσε, «εμείς είμαστε εδώ, και σε συνεννόηση το επόμενο διάστημα με τους ίδιους τους μηλοπαραγωγούς, θα δούμε και τι άλλο περαιτέρω μπορούμε να κάνουμε για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες εισοδήματος που θα έχουν».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μεν το πρόγραμμα του De Minimis, που παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο για παρεμβάσεις, αλλά και αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι απεριόριστο. Επισήμανε ότι η κρίση στην αγορά της Αιγύπτου έχει δημιουργηθεί εξαιτίας οικονομικών κυρώσεων και όχι γιατί υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, κάτι που θα έδινε τις δυνατότητες που παρέχει το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντως, διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα έρθει -όπως το έκανε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις- και θα στηρίξει πραγματικά τον πρωτογενή τομέα, όπως οφείλει να το κάνει σε μια δύσκολη περίοδο».

iefimerida.gr

Αγρίνιο: Το land art με θέμα τον άνθρωπο και τον πόλεμο στις Ουκρανία του Δ. Βελτσίστα παρουσιάστηκε στο “Ελληνίς” (video+φωτο)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ