ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ έλλειψη έχει βαθύτερες «ρίζες» από τις προφανείς – Γιατί λείπει προσωπικό από την εστίαση

Η έλλειψη έχει βαθύτερες «ρίζες» από τις προφανείς – Γιατί λείπει προσωπικό από την εστίαση

Η έλλειψη έχει βαθύτερες «ρίζες» από τις προφανείς – Γιατί λείπει προσωπικό από την εστίαση

Η έλλειψη έχει βαθύτερες «ρίζες» από τις προφανείς όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρεται στο γιατί λείπει προσωπικό από την εστίαση, τονίζοντας πως είναι εντονότερο κάθε χρόνο το πρόβλημα στο Αγρίνιο κατά την καλοκαιρινή σεζόν. Τι αναφέρει στην “Σ” ο Πρόεδρος του κλάδου Κώστας Ναστούλης

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η περιοχή «φυλλοροεί» από ανθρώπινο δυναμικό για λόγους εργασίας κατά την καλοκαιρινή σεζόν όχι μόνο λόγω του κλάδου των επαγγελματιών οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των οικογενειών τους που αναχωρούν από το Αγρίνιο για νησιά κυρίως του Αιγαίου, αλλά ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι ουκ ολίγοι Αιτωλοακαρνάνες και Αγρινιώτες που εργάζονται στην κλάδο της εστίασης  πριν την έναρξη της σεζόν στα νησιά αναχωρούσαν για εργασία.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια και λόγω των πολλών δοκιμασιών που έχουμε ζήσει και έχουν οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, η απόφαση για αναχώρηση για κάποιο νησί έγινε πιο εύκολη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε να αντιμετωπίζουμε ζήτημα στην εύρεση προσωπικού στον κλάδο της εστίασης στο Αγρίνιο!

Βέβαια, για να συμβεί αυτό συνετέλεσαν πολλοί λόγοι, όπως η αστικοποίηση των τελευταίων ετών, η τεχνολογία, οι νέες θέσεις εργασίας που προέκυψαν από την εξέλιξη και τις νέες υπηρεσίες που «μπήκαν» στην καθημερινότητα του κόσμου κλπ, με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας στην εστίαση και κυρίως στην κουζίνα και στο σέρβις να είναι δυσκολότερο να καλυφτούν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» ανέπτυξε όλους αυτούς τους λόγους που καταγράφονται οι ελλείψεις αυτές τονίζοντας:

Η έλλειψη έχει βαθύτερες «ρίζες» από τις προφανείς - Γιατί λείπει προσωπικό από την εστίαση
Ο Κώστας Ναστούλης

«τα τελευταία δυο χρόνια και κυρίως αυτό το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Μιλάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει ήδη αφήσει μεγάλες πληγές στον κλάδο.

Ένα φαινόμενο που δεν είναι έντονο μόνο στην περιοχή μας, αλλά και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, ειδικότερα στην κουζίνα και στο σέρβις, όπου μάγειρες και σερβιτόροι να είναι πλέον… δυσεύρετοι. Οι λόγοι πολλοί.

Η αστικοποίηση και η τεχνολογία έχουν απομακρύνει τον άνθρωπο από τη χειρωνακτική εργασία. Η εποχή τώρα αλλάζει και μπαίνουμε σε νέα δεδομένα μετασχηματισμού από την βιομηχανική κοινωνία στην κοινωνία της ψηφιοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Όλες αυτές οι τεράστιες αλλαγές είναι φυσικό να επηρεάζουν και οικονομίες, όπως η Ελληνική και η τοπική οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας.

Τα αλλεπάλληλα και παρατεταμένα lockdown εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την τάση εγκατάλειψης της εστίασης από τους εργαζόμενους, καθώς πολλοί επέλεξαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, είτε λόγω επέκτασης κλάδων, όπως οι ταχυμεταφορές και οι εταιρίες delivery, είτε γιατί δημιουργήθηκαν νέες ειδικότητες, όπως οι εργαζόμενοι σε διαδικτυακές πλατφόρμες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, είτε λόγω έντασης της δουλειάς, είτε ακόμα, γιατί απορροφήθηκαν από τεχνικά επαγγέλματα.

Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι δε, συμβιβάζονται με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας και τις επιδοτήσεις.

Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός καταστημάτων εστίασης, όπου έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, τόσο στην πόλη μας, όσο και στις τουριστικές περιοχές, όπως επίσης και η μεγάλη ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά έχει δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τα παραπάνω να μην επαρκούν οι εργαζόμενοι.

Δυστυχώς η εστίαση για πολλούς νέους δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα από τη στιγμή που υπάρχουν επιλογές.

Οι ελλείψεις υπολογίζονται σε περίπου 40.000 σε όλη την Ελλάδα, λείπει περίπου ένας στους δύο εργαζόμενους από κάθε επιχείρηση, αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν περίπου 80.000 επιχειρήσεις εστίασης».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Οδηγοί και τουριστικά λεωφορεία: Στα νησιά ο στόλος από την Αιτωλοακαρνανία

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ