ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕλλείψεις αίματος και φέτος στο Αγρίνιο – Οι ανάγκες δεν κάνουν… διακοπές!

Ελλείψεις αίματος και φέτος στο Αγρίνιο – Οι ανάγκες δεν κάνουν… διακοπές!

Ελλείψεις αίματος και φέτος στο Αγρίνιο – Οι ανάγκες δεν κάνουν… διακοπές!

Ελλείψεις αίματος και φέτος – Οι ανάγκες δεν κάνουν… διακοπές, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως τηλεφωνικό αγώνα για την προσέλκυση εθελοντών αιμάτων έχουν ξεκινήσει οι άνθρωποι του Νοσοκομείου Αγρινίου ώστε να υπάρχουν τα αποθέματα ασφαλείας που απαιτούνται λόγω του καλοκαιριού.

Αναλυτικά η δημοσίευση: 

Σχεδόν διαχρονικό είναι το πρόβλημα των ελλείψεων αίματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα τα αποθέματα ασφαλείας να μειώνονται δραματικά, την ώρα όμως που οι ανάγκες για αίμα κάθε άλλο παρά μειώνονται.

Έτσι και φέτος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι εθελοντικές αιμοδοσίες μειώνονται, καθώς οι εθελοντές απουσιάζουν, ενώ ο covid, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε αποθαρρύνει πολλούς αιμοδότες στο να συμμετέχουν στις αιμοδοσίες, όπως επίσης και να επισκέπτονται τα αντίστοιχα τμήματα των Νοσοκομείων για να δώσουν αίμα.

Ένας επιπλέον λόγος που οδήγησε αρκετούς στο να μην δίνουν αίμα ήταν ότι είχαν πιεστεί οικονομικά από την υποχρεωτική διενέργεια  rapid τεστ ή και μοριακού ελέγχου για να μπορέσουν να διαβούν το κατώφλι των νοσοκομείων.

Τους τελευταίους μήνες, παρά του ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του covid-19  πολλοί εθελοντές αιμοδότες επέλεξαν να απέχουν από τις αιμοδοσίες που γίνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα αυτό να σημάνει «καμπανάκι κινδύνου» στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών.

Αντίστοιχη, δυστυχώς, είναι η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας! Η αυξητική τάση των κρουσμάτων που σημειώνονταν κατά διαστήματα τους προηγούμενους μήνες τον χειμώνα, όπως επίσης και το τελευταίο χρονικό διάστημα, οδήγησε πολλούς εθελοντές αιμοδότες να «απουσιάζουν» από την συχνή «προσφορά» τους, κυρίως λόγο του φόβου και του προβληματισμού για πιθανό συγχρωτισμό, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

Η έλευση των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών στις αντίστοιχες μονάδες των Νοσοκομείων που κατά το παρελθόν συνέβαινε σε ικανοποιητικό βαθμό, πλέον λόγω καλοκαιριού έχει εκλείψει.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου σύμφωνα με πληροφορίες για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος, ώστε να υπάρχει ασφάλεια, τόσο στο διάστημα που διανύουμε, όσο και μετά, οι άνθρωποι της αιμοδοσίας εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν αιμοδότες να δώσουν το αίμα τους!

Συγκεκριμένα, καθημερινά τηλεφωνούν σε συμπολίτες μας, ώστε να σπεύσουν στο Τμήμα της Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Αγρινίου για να δώσουν αίμα, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες και πάντα πρέπει να υπάρχει επάρκεια αίματος στα ψυγεία της αιμοδοσίας.

Η ανταπόκριση όσων δέχονται το τηλεφώνημα είναι άμεση και μεγάλη, καθώς, εκτός από το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, είναι ευρέως γνωστό πως το Τμήμα της Αιμοδοσίας λειτουργεί υποδειγματικά και διαθέτει και αυτόνομη – ξεχωριστή είσοδο από το υπόλοιπο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες κλινικές του.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου Δήμητρα Αβράμπου μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

dimitra-avrampou
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου Δήμητρα Αβράμπου

«η αιμοδοσία δεν κάνει διακοπές. Πρέπει πριν φύγουμε για διακοπές να δώσουμε αίμα για τον συνάνθρωπό μας. Η ανάγκες λόγο του καλοκαιριού είναι πολύ αυξημένες. Τα τροχαία λόγω της μεγαλύτερης κίνησης στους δρόμους είναι περισσότερα, αλλά υπάρχει και ανάγκη για τους μεταγγιζόμενους.

Οι συνάνθρωποί μας που μεταγγίζονται έχουν ανάγκη και το καλοκαίρι για αίμα. Μπορεί τα χειρουργεία να είναι λιγότερα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ανάγκες δεν είναι αυξημένες. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι της Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο έχουν ξεκινήσει να τηλεφωνούν σε αιμοδότες για να προσφέρουν αίμα, ώστε να δημιουργηθούν τα αποθέματα που πρέπει να υπάρχουν».

Ανέκαθεν, η ανάγκη για αίμα ήταν μεγάλη, όπως και σήμερα, ενώ η καλοκαιρινή περίοδος απαιτεί μεγαλύτερα αποθέματα αίματος. Συνεπώς, το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας αυτή την περίοδο στον συνάνθρωπό του είναι να αφιερώσει 10 λεπτά από το χρόνο του για να δώσει αίμα.

Ελλείψεις αίματος και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου

Καταγγέλλουν ότι υπομεταγγίζονται χρονίως πάσχοντες

Ανασφάλεια, φόβος και αβεβαιότητα για χρονίως πάσχοντες που καταγγέλλουν υπομετάγγιση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, λόγω σοβαρής έλλειψης αίματος. Οι σύλλογοί τους ζητούν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης  και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εθελοντικές αιμοδοσίες που οργανώνονται.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Για μία ακόμη φορά και εν μέσω μίας δύσκολης περιόδου λόγω θέρους και νέου κύματος πανδημίας τα άτομα με θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) υπομεταγγίζονται, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων αίματος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια».

Επιτέλους η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να υπάρξει επάρκεια αίματος στα Νοσοκομεία. Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και με τον κατάλληλο προγραμματισμό να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα τόσο ζωτικό για την υγεία των ατόμων με θαλασσαιμία, με δρεπανοκυτταρική νόσο αλλά και για κάθε πολίτη που χρειάζεται μετάγγιση. Να δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλεια, το φόβο και την αβεβαιότητα που επιφέρει η έλλειψη αίματος.

Ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων Από Μεσογειακή Αναιμία επισημαίνει:

Οι ελλείψεις αίματος αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντικό πρόβλημα για την κοινωνία μας. Οι θαλασσαιμικοί ασθενείς που μεταγγίζονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατάσταση με τον covid, το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών διοργανώνει έκτακτες εθελοντικές αιμοδοσίες και καλεί όσους μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσέλθουν, ώστε να διευκολύνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Είναι απαράδεκτο εν έτη 2022 οι ελλείψεις αίματος παραμένουν ένα άλυτο πρόβλημα για την κοινωνία και την κοινότητα των θαλασσαιμικών και των οικογενειών τους.

Σεβόμενοι την ευαισθησία των πολιτών ελπίζουμε πώς θα στηρίξουν έμπρακτα και θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Κέντρου Αίματος.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα των γυναικοκτονιών – Νατάσα Μακρυδήμα: «Οι γυναίκες να μιλούν, να νικήσουν τον φόβο»

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ