Ελλάδα: Έτοιμη να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με φόντο την υπόθεση Μπελέρη

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Έλληνας pρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων αλλά και για τις εργασίες της Συνόδου κορυφής που θα…

mpeleris

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Έλληνας pρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων αλλά και για τις εργασίες της Συνόδου κορυφής που θα ακολουθήσουν.

Όπως είναι γνωστό, η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά ζητά να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η Διεύρυνση της ΕΕ, θα συζητήσει και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Το «αγκάθι» σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι ο προϋπολογισμός καθώς η Ελλάδα ζητά περισσότερα κονδύλια για το Μεταναστευτικό αλλά και για τις φυσικές καταστροφές.