ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΕλιά Καλαμών: Νικητής η Μεσσηνία στο ΣτΕ

Ελιά Καλαμών: Νικητής η Μεσσηνία στο ΣτΕ

Ελιά Καλαμών: Νικητής η Μεσσηνία στο ΣτΕ

Ελιά Καλαμών: Νικητής η Μεσσηνία στο ΣτΕ

Τελικά χάσαμε. Χθες αργά το απόγευμα έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για τη λεγόμενη μάχη της ελιάς Καλαμών.

Ως γνωστόν οι παραγωγοί της Μεσσηνίας και οι φορείς της περιοχής είχαν προσφύγει κατά της απόφασης Αποστόλου, επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η ποικιλία επιτραπέζιων ελιών «Καλαμάτα» εντάχθηκε στον Εθνικό κατάλογο δενδρωδών καλλιεργειών ως συνώνυμο της «Καλαμών».

Τα επιχειρήματα των Αιτωλοακαρνάνων παραγωγών, αλλά παραγωγών άλλων περιοχών της χώρας, που παράγουν το 97% της εγχώριας παραγωγής δεν έπεισαν….

Η οικονομική συνέπεια της ακύρωσης της απόφασης εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη, αφού οι εκτός Μεσσηνίας παραγωγοί, πιθανότατα θα «εξωθηθούν» να ελαιοποίησουν την παραγωγή τους, χάνοντας την ευκαιρία να κερδίσουν περισσότερα από την επιτραπέζια χρήση του προϊόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή για τον παραγωγό, τουλάχιστον πριν από την έναρξη της πανδημίας και την καθίζηση της ζήτησης, ήταν περί τα 2 ευρώ το κιλό.

Τώρα εκτιμάται ότι δυνητικά χάνεται ίσως και πάνω από 1,5 ευρώ το κιλό…

Σε κάθε περίπτωση όμως αν δούμε το πράγμα με εθνικούς και εξαγωγικούς όρους, κάθε άλλο παρά σοβαρό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις που τελικά πέφτουν στα δικαστήρια και φέρνουν πισωγύρισμα.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Το κρουαζιερόπλοιο στη Ναύπακτο «σήκωσε κύμα» στο Μεσολόγγι

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ