
Για… σαφάρι 15ετιών από την Εφορία μιλά το ΥΠΟΙΚ Έλεγχοι και σε εισοδήματα από 10.000 ευρώ και πάνω; O Πρόεδρος των Λογιστών του Αγρινίου Τάσος Προβίδας τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στη “Σ” :«Ηλεκτρονική διασταύρωση θα γίνει, αυτονόητοι τέτοιοι έλεγχοι»
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Σε τέσσερις μήνες παραγράφονται οι υποθέσεις που συμπληρώνουν πενταετία ως ανέλεγκτες αλλά και οι υποθέσεις 10 και 15 ετών, που εκκρεμούν, αναλόγως την κατηγορία και την αιτία που εκκρεμούν. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, ασφαλώς, μόνο που το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πηγές, έχει δώσει μια πιο «επικοινωνιακή» διάσταση στο όλο ζήτημα προφανώς θέλοντας να πιέσουν τους φορολογούμενους που αποκρύπτουν εισοδήματα.
Ο πρόεδρος, πάντως, της Ένωσης Λογιστών-Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας, Τάσος Προβίδας, δεν φαίνεται να συμμερίζεται και τόσο την… αποφασιστικότητα του Υπουργείου, καθώς υποστηρίζει ότι πρόκειται για ελέγχους που γίνονται και πρέπει να γίνονται, είναι, δε, αρκετά σκεπτικιστής κατά πόσον οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε όσους δηλώνουν πάνω από 10.000 ευρώ, όπως διέρρευσε πρόσφατα το Υπουργείο. «Να εξηγήσουμε ότι μιλάμε αποκλειστικά για επαγγελματίες, κατ’αρχήν. Επίσης ότι αυτά τα μεγαλόσχημα τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. Απλώς, για όσους δηλώνουν μέχρι 10.000 θα κάνουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, χωρίς να ειδοποιήσουν τον ενδιαφερόμενο. Θα μετρήσουν, αν η διαβίωσή του ταιριάζει με αυτό το εισόδημα κι αν όχι, θα τον ενημερώσουν ότι θα ελεγχθεί διεξοδικά. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, πρέπει να γίνεται κι έχει ξαναγίνει, ενώ δεν πιστεύω ότι θα κάνουν ελέγχους σε όλα τα δηλωμένα εισοδήματα όπως λένε», εξηγεί ο κ. Προβίδας που υποψιάζεται την πρόθεση για να εμπεδωθεί ένα κλίμα ελέγχου στους επαγγελματίες.

Για να αντιληφθεί κανείς το, υποτιθέμενο, εύρος των ελέγχων αρκεί να περιγραφεί το ποιες υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023: Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2017 φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2014 αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2020, οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2012 για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία και οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2012 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
Φυσικά, και οι υποθέσεις του έτους 2007, στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η «15ετία» δηλαδή, μέχρι την οποία Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Τι προβλέπεται
Η κυβέρνηση εννοείται ότι έχει δώσει εντολές στις ελεγκτικές υπηρεσίες να επιταχύνουν τους ελέγχους και να ελέγξουν ταχύτατα όσες περισσότερες υποθέσεις γίνεται, στο τετράμηνο από τώρα έως τον Δεκέμβριο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε παρανάλωμα κανονικό! Οι έμπειροι στην αγορά λένε ότι τα έχουν ακούσει επανειλημμένως αυτά, μαζί με πολλά παράπονα από…κατατρεγμένους που δεν ξέρουν γιατί «τους κυνηγά η Εφορία». Σε γενικές γραμμές, όμως, πρόκειται για μια κανονικότητα.
«Είναι αυτονόητα πράγματα που, λίγο ως πολύ, γίνονται κάθε χρόνο διότι για κάποιους υπάρχει 15ετία έτσι κι αλλιώς. Τώρα δίνεται μια μεγαλύτερη επικοινωνιακή ώθηση, περισσότερο για να… φοβηθούν όσοι κάνουν τις δηλώσεις τους ή όσοι ετοιμάζουν τις δηλώσεις τους για του χρόνου. Για τον λόγο αυτό είχαμε τον κ. Πιτσιλή να ανακοινώνει τέτοιους ελέγχους την εποχή που έληγε ο χρόνος υποβολής δηλώσεων ή όταν έληγε η παράταση. Συνοπτικά θα έλεγα ότι όλο αυτό γίνεται για να είναι αυξημένα τα έσοδα του Κράτους από όσους θα φοβηθούν τον έλεγχο», καταλήγει ο κ. Προβίδας.
Με βάση σχετική απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης. Ενώ μέχρι τώρα, η προθεσμία παραγραφής επεκτεινόταν για μια τριετία στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η επέκταση της τριετίας δεν μπορεί να εκτείνει τον χρόνο πέραν της 15ετίας.
Επίσης, στις υποθέσεις που παραγράφονται την 31η Δεκεμβρίου, δεν αρκεί να εκδοθεί μέχρι τότε η Πράξη Προσδιορισμού του Φόρου για το παραγραφόμενο έτος, αλλά και να κοινοποιηθεί στον ελεγχόμενο εντός της προθεσμίας παραγραφής. Σε διαφορετική περίπτωση, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (616-618/2021) η διαδικασία είναι άκυρη. Παράδειγμα, αν εκδοθεί η Πράξη εντός του 2022, αλλά κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο τον Ιανουάριο του 2023, είναι άκυρη και η υπόθεση έχει παραγραφεί.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Νεκρούς από κακοκαιρία θρηνούσε ο Βόλος το 1955 – Συγκλονίζει η επανάληψη της ιστορίας