Ελαιόλαδο: Οι παραγωγοί πουλάνε πάνω από 10 ευρώ το κιλό

Πανάκριβο πωλείται το ελαιόλαδο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με την παραγωγή να υπολογίζεται κατά 50% χαμηλότερη συγκριτικά με το περασμένο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με…

ladi

Πανάκριβο πωλείται το ελαιόλαδο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με την παραγωγή να υπολογίζεται κατά 50% χαμηλότερη συγκριτικά με το περασμένο διάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, επικρατεί προβληματισμός και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο σχετικά με το ύψος της παραγωγής, με εκπροσώπους του κλάδου να φοβούνται περαιτέρω υποχώρηση λόγω της ακαρπίας. Ο ήπιος χειμώνας και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την καρποφορία των δέντρων το 2024 και να περιορίσουν την παραγωγή ακόμα και κάτω από τους 150.000 τόνους.

Στο μεταξύ, η ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα έντονη λόγω της ελλιπούς παραγωγής σε όλες τις μεσογειακές χώρες και τα αποθέματα όλο και λιγοστεύουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έσπασε το φράγμα των 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με ελληνική μεταποιητική εταιρία για την πώληση 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας στην τιμή των 10,11 ευρώ το λίτρο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Αγροτικός Ελαιοκοµικός Συνεταιρισµός Μεταµόρφωσης πούλησε 20 τόνους στην τιμή των 9,364 ευρώ το λίτρο, ενώ είχε προηγηθεί και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων, που προχώρησε στην πρώτη εμπορική πράξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου στην τιμή των 9,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια πούλησε το προϊόν στα 9,05 ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά όμως κινούνται οι τιμές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδα, με την Κρήτη να πουλά σταθερά πάνω από 9 ευρώ το λίτρο και τη Μυτιλήνη να έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες πάνω από 10 ευρώ το λίτρο, όμως για έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, ενώ στη Μεσσηνία οι τιμές παίζουν από 8,3 έως 8,9 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, η τιμή στο ράφι για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνεται από 12,3 έως 16,7 ευρώ το λίτρο, χωρίς ακόμα να διατίθενται στα ράφια τα προϊόντα της φετινής παραγωγής. Μάλιστα, εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η λιανική τιμή του θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 15 ευρώ το λίτρο. «Το προϊόν πρέπει να πωλείται κατά 2 ευρώ ακριβότερα από την τιμή παραγωγού, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα (μεταφορικά, υλικά συσκευασίας κ.λπ.) των βιομηχανιών, ωστόσο, κρίνοντας από τις τιμές που πωλούνται τώρα τα προϊόντα, φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι φτάνει ακόμα και τα 5-6 ευρώ το λίτρο. Αυτό είναι καθαρά κερδοσκοπία», επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πηγές από το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.