ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕκτροπή του Αχελώου: Βήμα πίσω (;) από Μητσοτάκη

Εκτροπή του Αχελώου: Βήμα πίσω (;) από Μητσοτάκη

Εκτροπή του Αχελώου: Βήμα πίσω (;) από Μητσοτάκη

Κ. Μητσοτάκης: Σπαταλήσαμε πολύ νερό με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολου

Στις προηγούμενες παρουσίες του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τη συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, εκεί που το θέμα έμοιαζε να είχε “κλείσει” μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδάτων επί της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Αυτή τη φορά όμως ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω χαρακτηρίζοντας την εκτροπή του Αχελώου «έργο τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολο».

Βεβαίως ο Πρωθυπουργός δεν τάχθηκε σε καμία περίπτωση κατά της εκτροπής, κάθε άλλο… Χρησιμοποιώντας όμως φράσεις όπως «να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό το οποίο έχουμε» ή η αναφορά του στο «αν έχουμε τη δυνατότητα νομικά να απεμπλέξουμε το έργο» μοιάζουν με ένα βήμα πίσω από τον Πρωθυπουργό και φάνηκε ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη ώστε να υπάρξει μια χειροπιαστή πράξη για την επανεκκίνηση του φαραωνικού project.

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πιο σίγουρος και όχι τόσο διστακτικός για το φράγμα της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο, που όπως είπε πρέπει να λειτουργήσει.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση εφημερίδας της Λάρισας ανέφερε τα εξής: «Η διαχείριση των υδάτων στον Θεσσαλικό κάμπο είναι μία πολύ πονεμένη ιστορία.

Νομίζω ότι με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολου, της μερικής εκτροπής, δηλαδή της μεταφοράς νερού από τη Δυτική στην Ανατολική Ελλάδα σπαταλήσαμε πολύ νερό. Και σήμερα ακόμη έχουμε τεράστιες απώλειες στα δίκτυα και οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν πρώτα από όλα σε αυτή την κατεύθυνση. Να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό το οποίο έχουμε.

Να δούμε αν έχουμε τη δυνατότητα νομικά να απεμπλέξουμε το έργο αυτό που πιστεύω ότι έχει χρησιμότητα επί της αρχής και σίγουρα τμήματα όπως το φράγμα της Μεσοχώρας, ως υδροηλεκτρικό έργο πρέπει να λειτουργήσει, αφού έχουμε δαπανήσει πάνω από 500 εκ. € και χρειαζόμαστε παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια. Θυμίζω ότι και τα νερά είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Πάντως η αναφορά αυτή του Κ. Μητσοτάκη σχολιάστηκε αρνητικά από μεγάλη μερίδα του Τύπου στη Θεσσαλία… Τίτλοι όπως «Ο Μητσοτάκης βάζει στο ράφι την εκτροπή» ή «Τίτλοι τέλους στην εκτροπή από Μητσοτάκη» δείχνουν πως στη Θεσσαλία οι πρωθυπουργικές αναφορές μόνο καλά δεν ακούστηκαν…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 46 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 2.919 σε όλη την χώρα

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr