ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕκτροπή Αχελώου: Σύσκεψη και με τους Αιτωλοακαρνάνες – Παρέμβαση Φαρμάκη σε Καραμανλή

Εκτροπή Αχελώου: Σύσκεψη και με τους Αιτωλοακαρνάνες – Παρέμβαση Φαρμάκη σε Καραμανλή

Εκτροπή Αχελώου: Σύσκεψη και με τους Αιτωλοακαρνάνες – Παρέμβαση Φαρμάκη σε Καραμανλή

Οπωσδήποτε για τους Αιτωλοακαρνάνες η επαναφορά, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, της εκτροπής του Αχελώου είναι «κόκκινο πανί» από μόνη της. Ωστόσο η σύσκεψη Υπουργών με τους φορείς Θεσσαλίας εκλήφθηκε (και ήταν) μια μονομερής κίνησης της Κυβέρνησης, που όξυνε τις αντιδράσεις. Τώρα πλησιάζει η ώρα που θα ακουστούν και οι Αιτωλοακαρνάνες.

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Συνεχίζονται στην Αιτωλοακαρνανία οι αντιδράσεις στην πρόθεση της Κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο την εκτροπή του Αχελώου, έστω στη μερική εκδοχή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου αναμένεται να αντιδράσει με επικαιροποιήμενη απόφασή του, που θα απορρίπτει κάθε συζήτηση περί εκτροπής.

Πέρα όμως από τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, οι αντιδράσεις συνεχίζονται και από τους κοινωνικούς φορείς. Μια από αυτές και με ιδιαίτερη σημασία είναι και αυτή της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών που με δημόσια παρέμβασή της σχολιάζει τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλίας, επισημαίνοντας πως η εκτροπή του Αχελώου δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα της αειφορίας. «Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων θα έπρεπε να είχαν δρομολογήσει μικρά έργα αντιμετώπισης του αρδευτικού κυρίως προβλήματος της Θεσσαλίας και του κάμπου της» επισημαίνει μεταξύ άλλων ελπίζοντας ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα γίνουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.

Τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την ανακίνηση του ζητήματος εκτροπής του Αχελώου μετέφερε στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης. Πιο συγκεκριμένα, στο περιθώριο της πρόσφατης σύσκεψης για την Πατρών – Πύργου, πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν πως ο κ. Φαρμάκης έθεσε ευθέως το θέμα στον Υπουργό, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «νεκρανάσταση» ενός έργου, που έχει τεθεί στο χρονοντούλαπο από την ίδια την Δικαιοσύνη, αλλά και που είναι πλέον ξεπερασμένο. Μάλιστα, ο κ. Φαρμάκης ζήτησε και δια ζώσης από τον υπουργό να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με παράγοντες του νομού, προκειμένου να δοθούν όλες οι αναγκαίες απαντήσεις και διευκρινίσεις, γεγονός που ο υπουργός έκανε αποδεκτό. Και είναι θέμα χρόνου πλέον να οριστεί η συνάντηση του Κώστα Καραμανλή και ενδεχομένως των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση Υπουργών με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

«Φως» περιμένουν οι ΤΟΕΒ – Τα χρωστούμενα θέλει η ΔΕΗ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr