Εκτροπή του Αχελώου: Επανέρχεται μετά από 10 χρόνια στα Σχέδια Διαχείρισης

Όπως δυστυχώς αναμένονταν, με βάση τη διαβούλευση που προηγήθηκε και παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, το σχέδιο της μερικής εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία επανέρχεται στα Σχέδια Διαχείρισης, ως συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία

Εκτροπή του Αχελώου: Επανέρχεται μετά από 10 χρόνια στα Σχέδια Διαχείρισης

Εκτροπή του Αχελώου: Επανέρχεται μετά από 10 χρόνια στα Σχέδια Διαχείρισης όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι ώρα για νέα προσφυγή από τους φορείς κατά της εκτροπής

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μόλις τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση της δεύτερης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών στα Υδατικά Διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Όπως δυστυχώς αναμένονταν, με βάση τη διαβούλευση που προηγήθηκε και παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, το σχέδιο της μερικής εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία επανέρχεται στα Σχέδια Διαχείρισης, ως συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της εκτροπής είχε αφαιρεθεί στην πρώτη αναθεώρηση αυτών των σχεδίων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τώρα επανέρχεται. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει κάτι δραματικό άμεσα, ωστόσο με δεδομένο ότι η εκτροπή του Αχελώου περιλαμβάνεται και στο master plan της Ολλανδικής HVA για την αποκατάσταση της περιοχής από τις πλημμύρες και την επόμενη ημέρα στη διαχείριση των υδάτων, το σχέδιο επανέρχεται μάλλον πιο δυναμικά σε σχέση με το παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης που καταρτίστηκαν από την Ελλάδα, το 2014, περιλάμβαναν τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, ωστόσο δεν είχαν κριθεί δικαστικά παρά το γεγονός ότι προσεβλήθησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασής, λόγω του ότι μεσολάβησε 1η Αναθεώρηση που έλαβε χώρα το 2017, η οποία δεν περιλάμβανε μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό και επομένως θεωρήθηκε ότι εξέλιπαν οι λόγοι συνέχισης της δίκης. Εντωμεταξύ με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ τα έργα της εκτροπής αυτά καθαυτά παρέμειναν παγωμένα.
Πλέον μετά την επαναφορά του Σχεδίου οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στο ΣτΕ.

Τι αναφέρουν τα ΣΔΛΑΠ

Στα κείμενα των ΣΔΛΑΠ που επιτρέπουν τη μεταφορά 250 εκ. κ.μ. σε ετήσια βάση από τη λεκάνη του Αχελώου στη λεκάνη του Πηνειού, αναφέρονται τα εξής μέτρα – δράσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου:

Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς σε επίπεδο προμελέτης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού

Το έργο του ταμιευτήρα της Συκιάς ως έργο ταμίευσης για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και πιθανώς για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας χρήζει επανασχεδιασμού αφού οι σχετικές τεχνικές μελέτες του είχαν εκπονηθεί περισσότερα από 20 χρόνια πριν με στόχο την εξυπηρέτηση ταμίευσης και μεταφοράς πολλαπλάσιων ποσοτήτων νερού (πάνω από 1 δις. κ.μ. ετησίως). Το μέτρο περιλαμβάνει την εκπόνηση και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των τεχνικών μελετών που είναι αναγκαίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του, ήτοι τεχνικών μελετών σε επίπεδο προμελέτης, μελέτης κόστους οφέλους καθώς και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνει τόσο ΜΕΟΑ και Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων όσο και ειδική έκθεση συμβατότητας του έργου με την Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά βάσει των διατάξεων του άρθρου 4.7 της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά.

Υλοποίηση ανασχεδιασμένου έργου ταμιευτήρα Συκιάς

Το μέτρο αφορά τις εργασίες και δράσεις (μελετητικές, κατασκευαστικές και άλλες) που είναι αναγκαίες για την κατασκευή και λειτουργία του ανασχεδιασμένου φράγματος και ταμιευτήρα της Συκιάς και προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού»

Ολοκλήρωση Έργων σήραγγας Μεταφοράς Ποσότητας Νερού 250 hm3 από τον Αχελώο στη ΛΑΠ Πηνειού

Τα έργα αυτά αφορούν στην ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα Πετρωτού-Δρακότρυπας, για τη μεταφορά νερού από τον ανασχεδιασμένο ταμιευτήρα Συκιάς στο χαμηλό αναρυθμιστικό φράγμα Μουζακίου (λεκάνη του π. Πάμισου). Προϋπόθεση ενεργοποίησής του είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου μέτρου της ομάδας συμπληρωματικών μέτρων που σχετίζεται με μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό, ήτοι του μέτρου «Ανασχεδιασμός ταμιευτήρα Συκιάς για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. από τη ΛΑΠ Αχελώου στη ΛΑΠ Πηνειού και αδειοδότηση αυτού»

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Αμφιλοχίας: Δύο δημοπρατήσεις για την πλαζ της πόλης

Το θετικό είναι όμως ότι στην πλαζ της Αμφιλοχίας υπάρχει ναυαγοσώστης, αν και οι περισσότεροι λουόμενοι, εκτός από την επιτήρηση του ναυαγοσώστη, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν καφέ, νερό και να απολαύσουν γενικότερα τις υπηρεσίες της οργανωμένης παραλίας