ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη – Αγγίζει τα 2,4 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία και βάζει πλώρη για τα 2,5

Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη – Αγγίζει τα 2,4 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία και βάζει πλώρη για τα 2,5

Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη – Αγγίζει τα 2,4 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία και βάζει πλώρη για τα 2,5

Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως αγγίζει τα 2,4 η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία και βάζει πλώρη για τα 2,5. Εν αναμονή νέου πακέτου από την Κυβέρνηση μετά το 7% της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Συνεχείς είναι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα πονοκεφαλιάζοντας τους καταναλωτές, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά τρόπο να συγκρατηθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων.

Στην Αιτωλοακαρνανία πολλοί πρατηριούχοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ολοένα και περισσότερους οδηγούς που τους ζητούν να βάλουν 5 ευρώ βενζίνη ή ακόμη τόση βενζίνη όση αντιστοιχεί στα ψιλά που έχουν στην τσέπη τους.

Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι χαρακτηριστικές. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αιτωλοακαρνανία ήταν την 1η Ιουνίου στα 2,328 και με βάση τα τελευταία στοιχεία του παρατηρητηρίου του Υπουργείου Ανάπτυξης πλέον έχει φτάσει στα 2,381 ευρώ.

Και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως είναι θέμα μερικών 24ωρων η μέση τιμή να ξεπεράσει τα 2,4 ευρώ, καθώς ήδη χθες καταγράφηκε αύξηση στην τιμή του διυλιστηρίου κατά 2 λεπτά, που αναμένεται να έρθει και στην αντλία των πρατηρίων.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των ανατιμήσεων αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα στις 6 Μαΐου η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αιτωλοακαρνανία ήταν στα 2,178 ευρώ, δηλαδή 20 λεπτά του ευρώ πιο κάτω…

Υπενθυμίζεται ότι μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αιτωλοακαρνανία συνήθως διαμορφώνεται κατά 3 λεπτά πιο πάνω από τη μέση τιμή αμόλυβδης στη χώρα, με αποτέλεσμα –και αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιοχές που αποκλίνουν από τη μέση τιμή- ο ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές ανά λίτρο να είναι μεγαλύτερος.

Fuel Pass 2 : Το συνηθισμένο ή στην αντλία η μείωση;

Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για 7% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ενδεχόμενως να δώσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα «καύσιμα» για τη νέα παρέμβαση.

Με δεδομένο ότι οριζόντιες μειώσεις φόρων αποκλείονται, υπό συζήτηση βρίσκονται το Fuel Pass 2 και η μορφή που θα έχει: επιδότηση στην αντλία όπως συμβαίνει στο πετρέλαιο κίνησης και παρεμβάσεις ειδικά για τα νησιά, όπως η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τάχθηκε την Κυριακή  υπέρ του Fuel Pass και έδειξε το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά σε νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με τις τιμές των καυσίμων και την ακρίβεια εν γένει.

Ως εναλλακτικό σενάριο έχει πέσει στο τραπέζι η στόχευση των επιδοτήσεων σε πιο αδύναμα νοικοκυριά, ωστόσο το γεγονός ότι θα απαιτηθεί αλλαγή στην υφιστάμενη πλατφόρμα, έτσι ώστε να καλυφθούν νέα εισοδηματικά κριτήρια, λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά στην παρούσα φάση.

Το επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να ανακοινωθεί νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, με εφαρμογή από 1ης Ιουλίου. Οι τελευταίες πάντως εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιδότηση της βενζίνης απευθείας στην αντλία, κατά το μοντέλο του diesel κίνησης, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ίδωμεν…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

2o ΕΠΑΛ Αγρινίου: Μέχρι την Κρήτη έφτασε η χάρη της ομάδας της ρομποτικής

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ