ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΕκτός δημοσίου το πρόγραμμα μαστογραφιών στην Αιτωλοακαρνανία

Εκτός δημοσίου το πρόγραμμα μαστογραφιών στην Αιτωλοακαρνανία

Εκτός δημοσίου το πρόγραμμα μαστογραφιών στην Αιτωλοακαρνανία

Εκτός δημοσίου το πρόγραμμα μαστογραφιών στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με την η εφημερίδα “Συνείδηση”. Κινήσεις για ψηφιακό μαστογράφο στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Ολόκληρο το δημοσίευμα: 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα gov.gr η Πολιτεία τρέχει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα σε όλη την χώρα για ψηφιακές μαστογραφίες με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» προς τιμήν της εκλιπούσας πολιτικού και προς όφελος όλων των Ελληνίδων.

Όπως αναφέρεται, η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που φέρει το όνομά της. Μαζί με το μήνυμα ότι ο αγώνας για μία καλύτερη δημόσια υγεία πρέπει να μας έχει πάντα ενωμένους.

Για πρώτη φορά η Πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στον ιατρό επειδή παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα, αλλά προσεγγίζει εκείνη τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος.

Ξεκινάμε από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Εκτός δημοσίου το πρόγραμμα μαστογραφιών στην Αιτωλοακαρνανία

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής:

-Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους

-Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

-Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)»

Τι συμβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία

Στο Πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

Σε ότι αφορά, όμως, την Αιτωλοακαρνανία τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως έχουν εξαγγελθεί. Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι η πλατφόρμα δεν έχει επιλογή για Μεσολόγγι καθόλου (ούτε για ιδιώτες) ενώ σε ό, τι αφορά το Αγρίνιο το νοσοκομείο δεν βρίσκεται μέσα στην πλατφόρμα και υπάρχουν σε αυτή δύο ιδιώτες γιατροί και δύο διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων μόνο το ένα διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο. Ανάλογη εικόνα υπάρχει στην Άρτα (3 διαγνωστικά τα 2 με μαστογράφο συν ένας ιδιώτης γιατρός) ή την Πρέβεζα.

Αντίθετα, σε Λευκάδα, Γιάννενα και Πάτρα τα δημόσια νοσοκομεία μετέχουν κανονικά στο πρόγραμμα. Στα Γιάννενα συμμετέχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, 5 ιδιωτικές δομές και 3 ιδιώτες, με τον ένα σε δημόσια δομή και στην Πάτρα το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο,  10 ιδιωτικές δομές συν 4 ιδιώτες, ο ένας σε δημόσια δομή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο βασικός λόγος που δεν μετέχει το Νοσοκομείο Αγρινίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν διαθέτει αυτή την στιγμή ψηφιακό μαστογράφο (μέθοδος που προτιμάται πλέον έναντι των υπερηχογραφημάτων). Η προμήθειά του βρήκε ανυπέρβλητα εμπόδια τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς οι υποδομές όλες στράφηκαν προς τη κλινική κόβιντ, κάτι που έγινε και με το υπάρχον μηχάνημα για τις μαστογραφίες, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για την συγκεκριμένη κλινική, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό χρονικό διάστημα που δεν έχουν γίνει μαστογραφίες στη δημόσια δομή.

Οι ίδιες πηγές πάντως λένε πως από όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» άρχισαν νέες προσπάθειες για εξεύρεση ψηφιακού μαστογράφου και είναι πιθανόν να υπάρξουν νέα σε αυτό το πεδίο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί το νοσοκομείο θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε άλλες δημόσιες δομές της χώρας.

Γενικότερο πρόβλημα με το πρόγραμμα

Το ζήτημα δεν υπάρχει μόνο στα νοσοκομεία της περιοχής μας αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Σύμφωνα με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να μάθουν γιατί τρέχει το πρόγραμμα χωρίς να καλύπτει όλη την χώρα κι ενώ «βρίσκεται στον αέρα» μεγάλη καμπάνια δημοσιότητας και επικοινωνίας του σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, καθώς και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με την ερώτηση παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των γυναικών – δικαιούχων του προγράμματος (ηλικίες 50-69) στις διαγνωστικές υπηρεσίες.

«Ενώ οι οδηγίες είναι να προγραμματίσουν οι γυναίκες το ραντεβού τους μέσω του mastografia.gov.gr, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν διαθέτει τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν συνεργαζόμενα κέντρα (δημόσια ή ιδιωτικά) ή/και ιδιώτες ιατροί στις Π.Ε. Ευρυτανίας, Θάσου, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λήμνου, Σποράδων, Φλώρινας, Φωκίδας καθώς και σε πολλά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι κάποιες δημόσιες δομές υγείας που διαθέτουν ψηφιακό μαστογράφο σε λειτουργία δεν είναι συμβεβλημένες με το πρόγραμμα (π.χ. Γ.Νοσοκομείο Παπαγεωργίου – Θεσσαλονίκης). Τέλος, κάποιες δημόσιες δομές περιφερειακών ενοτήτων που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαθέτουν ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας που όμως δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού (π.χ. Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς)», αναφέρεται στην ερώτηση.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Εντός του 2023 η κατασκευή καταφυγίου στο Δήμο Αγρινίου 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ