H Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας ζητά μέτρα ελέγχου της αγοράς - Εκτός από ανατιμήσεις οι πλημμύρες… «έθαψαν» το market pass -

Εκτός από ανατιμήσεις οι πλημμύρες… «έθαψαν» το market pass όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία συμπληρώνει πως μέτρα ελέγχου της αγοράς ζητά η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας - ΙΝΚΑ

Έρχεται δύσκολος χειμώνας (και) λόγω...μη παροχών

Εκτός από ανατιμήσεις οι πλημμύρες… «έθαψαν» το market pass όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία συμπληρώνει πως μέτρα ελέγχου της αγοράς ζητά η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας - ΙΝΚΑ

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις για τις ενισχύσεις που αφορούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του market pass, αλλά παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Κωστής Χατζηδάκης, «παγώνει» η επέκτασή του το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Οι δαπάνες για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel αφενός θα απαιτήσουν έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 600 εκατ. ευρώ. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του  ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Εν ολίγοις τo market pass «βούλιαξε» στις πλημμύρες, όχι όμως και η ενίσχυση  για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που θα προχωρήσουν κανονικά.

Η μη επέκταση του market pass έρχεται σε μια περίοδο όπου ήδη καταγράφονται νέες ανατιμήσεις στην αγορά, που μετά την καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο αναμένεται να ενταχθούν στα αγροτοκτηνοτροφικά προιόντα, κάτι που παραδέχονται και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» ανέλυσε το λόγο που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί προ πολλού το market pass, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, ώστε η αισχροκέρδεια να παταχθεί, φέροντας ως παράδειγμα το πλαφόν που έβαλε ο κ. Σκρέκας στη Θεσσαλία στο νερό.

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης αναφέρει:

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

«έπρεπε να ζήσουμε την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου για να αναστείλει ή να καταργήσει η κυβέρνηση το market pass; Εμείς ως ΙΝΚΑ - Ινστιτούτο Καταναλωτών είχαμε δηλώσει εξ αρχής πως το market pass δημιουργεί προβλήματα ακρίβειας στην αγορά, γιατί ο επιχειρηματίας με γνώμονα ότι ο καταναλωτής επιδοτείται ή μέρος του καταναλωτικού κοινού επιδοτείται δεν μειώνει τις τιμές των προϊόντων, αλλά ίσα – ίσα τις αυξάνει.

Άρα νομίζουμε ότι η συγκυρία, η κακή κατάσταση στον Θεσσαλικό κάμπο, έφερε την κατάργηση του market pass; Για εμάς θα έπρεπε να έχει καταργηθεί προ πολλού και είμαστε εναντίον του κάθε pass που υπάρχει, γιατί επιδοτεί την ακρίβεια, είμαστε εναντίον του καλαθιού του νοικοκυριού, του καλαθιού του μαθητή κλπ.

Όλα αυτά με κατάπληξη τα ακούμε και τα βλέπουμε, διότι δεν μπορεί υπό τις συνθήκες αυτές να βάζει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Σκρέκας, πλαφόν στο νερό, γιατί αντί να χαμηλώσει την τιμή του νερού, την ακρίβυνε. Το πλαφόν που έβαλε ήταν 2,50 ευρώ η εξάδα και τελικά έχουμε καταγγελίες από την Θεσσαλία ότι όλοι πουλάνε νερό στα 2,50 ευρώ.

Η δική μας περιοχή ευτυχώς που δεν επλήγη από την θεομηνία, αλλά θα πληρώσει την κατάσταση που επικρατεί στον θεσσαλικό κάμπο με ακριβότερες τιμές στα προϊόντα. Αυτό δείχνουν τα πρώτα μηνύματα της αγοράς. Δείχνουν πως οι μαυραγορίτες θα εκμεταλλευτούν τις ακραίες καταστάσεις των καιρικών φαινομένων και θα αυξήσουν, υπαιτιότητα δήθεν ελλείψεως προϊόντων στην αγορά, τις τιμές στα προϊόντα.

Τις προσεχείς ημέρες θα φανεί και στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Ο φόβος ο δικός μας είναι πως η ακρίβεια δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αν δεν λάβει μέτρα ελέγχου της αγοράς η κυβέρνηση, θεωρώντας πως στην ελεύθερη οικονομία, ελεύθερα διαμορφώνονται οι τιμές. Αυτό είναι λάθος αντίληψη και λάθος στρατηγική.

Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν περεταίρω προβλήματα στην υπόλοιπη χώρα. Δεν είναι δυνατόν οι καιρικές συνθήκες σε εκείνη την περιοχή να ακριβαίνουν την τιμή της πατάτας, του κρεμμυδιού, των λαχανικών, των φρούτων κλπ.

Μέχρι πρόσφατα μας έλεγαν πως η ευθύνη για την ακρίβεια στα σιτηρά και τα άλευρα φέρει ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας. Σήμερα ανακαλύπτουν πως το 38% των σκληρών σιτηρών παράγονται στον Θεσσαλικό κάμπο, ότι το 71% του χοιρινού κρέατος και το 40% των μήλων παράγονται στη Θεσσαλία, όπως και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην αισχροκέρδεια να κερδοσκοπήσει στις ήδη ακριβές τιμές σε βάρος των καταναλωτών. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε ως Πολιτεία. Καλούμε την Κυβέρνηση να στείλει ελεγκτικούς μηχανισμούς στην περιοχή και να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά για να αποφευχθούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Αμφιλοχία: Τέσσερα (!) φίδια σε σχολείο της Αμφιλοχίας – Κάλεσαν ειδικό, ενημερώνουν τα παιδιά