Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα φυσικά φαινόμενα στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα φυσικά φαινόμενα στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας. Εκπονήθηκε όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση" πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν «επαφή» με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, την πρόληψη και τις συνέπειές τους. Ιδιαίτερα ένθερμοι οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά ο όγκος της ύλης αποτελεί «Γολγοθά».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα φυσικά φαινόμενα στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα φυσικά φαινόμενα στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας. Εκπονήθηκε όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση" πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν «επαφή» με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, την πρόληψη και τις συνέπειές τους. Ιδιαίτερα ένθερμοι οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά ο όγκος της ύλης αποτελεί «Γολγοθά».

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε σε όλα τα σχολεία της χώρας, εγκύκλιο μέσω της οποίας προτείνει στους εκπαιδευτικούς, τόσο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και της Δευτεροβάθμιας, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα το οποίο τους προτείνει. Ο τίτλος του προγράμματος είμαι «τα σχολεία «υιοθετούν» χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα». Το πρόγραμμα αυτό έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές πυρκαγιές της θερινής περιόδου 2023 και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, καθώς επίσης και των συνεπειών που υπέστησαν οι τοπικές κοινωνίες!

Βασικοί εκ των στόχων του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την πρόληψη των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών, η ευαισθητοποίησή τους απέναντι στις συνέπειες των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στα οικοσυστήματα, τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία, η απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων αναφορικά με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και η συμμετοχή των μαθητών με την ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης και προστασίας των χερσαίων και παράκτιων οικοσυστημάτων της περιοχής τους!

Την ίδια στιγμή τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας είναι πολλά και ενδιαφέροντα και έχουν τεράστια αποδοχή από τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο ο όγκος της ύλης είναι τέτοιος που για να εφαρμοστούν στο ακέραιο και με τον τρόπο που υποδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας είναι δύσκολο έως απίθανο!

Με δεδομένο αυτό οι εκπαιδευτικοί προσαρμόζουν τα προγράμματα αυτά, ώστε τα παιδιά να καρπωθούν την αξία τους και τις γνώσεις που μπορούν να πάρουν μέσα από την διαδικασία ενός τέτοιου προγράμματος.

Επί του προγράμματος μίλησε στη «Σ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου Θέρμου Μάρθα Σαράκη, η οποία επεσήμανε:

Η Μάρθα Σαράκη

«το πρόγραμμα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων που έχουν ενταχθεί στα σχολεία τα τελευταία περίπου τρια χρόνια και διαθέτουν διάφορες ενότητες σχετικές, είτε μπορεί να ενταχθεί και στο πλαίσιο ενός μαθήματος για τη μελέτη του περιβάλλοντος για τα μικρά παιδιά ή να συνδυαστεί με το μάθημα της γλώσσας σε πιο μεγάλες τάξεις.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον, τις συνέπιες της κλιματικής αλλαγής, για το τι μπορεί να κάνουν ως πολίτες στον τομέα τα πρόληψης κυρίως, αλλά και της αντιμετώπισης. Το κίνητρο που επιχειρείται να δοθεί μέσα από το πρόγραμμα αυτό και τις πληροφορίες που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, με αφορμή το πρόγραμμα είναι αγάπη για το περιβάλλον και την προστασία του.

Ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό γίνονται κατά κύριο λόγο μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Πάντα υπάρχουν κάποιοι στόχοι σε κάθε πρόγραμμα που εγκρίνεται όπως λ.χ. η προστασία τους περιβάλλοντος στην συγκεκριμένη περίπτωση, άλλα υπάρχουν πολλά ακόμη προγράμματα που σχετίζονται λ.χ. με θέματα ψυχικής υγείας ή θέματα υγείας των παιδιών κλπ.

Είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε εκπαιδευτικού να ελέγξει και να επιλέξει ποιο πρόγραμμα ταιριάζει καλύτερα στην τάξη που έχει, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία των παιδιών, το μέγεθος της τάξης κλπ.

Σε κάθε εργαστήριο δεξιοτήτων υπάρχει ένας μπούσουλας για το τι θα κάνει ο εκπαιδευτικός, αλλά ο μπούσουλας αυτός ουσιαστικά είναι μια ομπρέλα θεμάτων.

Στο πλαίσιο της ομπρέλας αυτής υπάρχει η ενότητα του περιβάλλοντος, όπου κάποιοι εκπαιδευτικοί  θα επιλέξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα που σχετίζεται με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες κλπ.

Ωστόσο, υπάρχουν στην ομπρέλα αυτή και αρκετά ακόμη προγράμματα όπως προαναφέραμε όπως λ.χ. το πρόγραμμα που αφορά τα μουσεία και την αειφορία, πως τα μουσεία εμπλέκονται δηλαδή με έναν τόπο, με το περιβάλλον και με την οικονομία, που προκύπτει στο τοπικό περιβάλλον κλπ.

Επίσης, ακόμη και μια εκδρομή μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη αφορμή για να μιλήσουμε οι εκπαιδευτικοί για το περιβάλλον, τις μεταβολές τα τελευταία χρόνια του κλίματος και την προστασία του περιβάλλοντος, για το συγκεκριμένο δηλαδή πρόγραμμα στο οποίο εντάσσεται η μελέτη για την πυρκαγιές, τις πλημύρες κλπ μια εκδρομή λ.χ. στο αλσύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου που γίνεται συχνά από αρκετά σχολεία.

Σημασία έχει να ενσταλάζουμε πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί από το σχολείο, οι γονείς από το σπίτι μέσα από την καθημερινότητά τους και όλοι μαζί να δημιουργούμε μικρά θεμέλια, ώστε τα παιδιά στο μέλλον να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένα και να ενδιαφέρονται περισσότερο σε τι περιβάλλον ζουν, τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό και πως θα το προστατεύουν αποτελεσματικότερα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μπαίνουν τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές και στο πλαίσιο αυτό κινείται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Σε καταστολή ο 16χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο στη Μακρυνεία – Σταθερή η κατάστασή του σε ΜΕΘ των Ιωαννίνων