Εκλογές 2023: Πως ψηφίσαμε το 2019 - Οι ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας στην κάλπη

Πως ψηφίζαμε το 2019 και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας στην κάλπη

ekloges-2019-2

Πως ψηφίσαμε το 2019 και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας στην κάλπη

Η Αιτωλοακαρνανία ανέκαθεν θεωρούνταν νομός «βαρόμετρο» για τις εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Το «χρώμα» που παίρνει ο χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας το βράδυ των εκλογών το παίρνει και το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και πολύ συχνά η διαφορά που καταγράφεται στην Αιτωλοακαρνανία μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφεται πάνω - κάτω η ίδια και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η… ιστορία βέβαια έχει και τις εξαιρέσεις της. Για παράδειγμα το 2007 όταν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν «μπλε» για τη δεύτερη νίκη του Κώστα Καραμανλή η Αιτωλοακαρνανία ήταν «πράσινη» με το ΠΑΣΟΚ να έρχεται έστω και οριακά πρώτο με 0,2% όταν στο σύνολο της χώρας καταγράφονταν μια νίκη της ΝΔ με 3,7%. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής πάντως - γενικά κρίνοντας - είναι τα κόμματα της κεντροαριστεράς να καταγράφουν στην περιοχή ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από τα πανελλαδικά ποσοστά τους. Αυτό έστω και σε μικρό βαθμό αποτυπώθηκε και στις εκλογές του 2019, με τη διαφορά τότε υπέρ της ΝΔ να περιορίζεται στις 7 μονάδες από το 8,3% που ήταν η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά. Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της επαρχίας, επειδή τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων είναι συνήθως μικρότερα στην περιοχή, τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων είναι μεγαλύτερα,  με τη ΝΔ να κερδίζει το 2019 στην Αιτωλοακαρνανία το 40,95% των ψήφων, όταν πανελλαδικά η επίδοσή της ήταν 39,85% και το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 33,89% από 31,53% πανελλαδικά. Εμφανέστερη ήταν η τοπική τάση με το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που στην Αιτωλοακαρνανία ήταν 10,24% από 8,1% πανελλαδικά.

Αλλιώς ψηφίζει το Αγρίνιο και αλλιώς ο υπόλοιπος νομός

Σε επίπεδο Δήμων στις εκλογές του 2019 η μεγάλη διαφοροποίηση σημειώθηκε στο Δήμο Αγρινίου, όπου η ΝΔ ήρθε μεν πρώτη με ένα ισχνό όμως προβάδισμα κατά 1,5% (38,58% έναντι 37,14% του ΣΥΡΙΖΑ). Ενώ  στο αστικό μέρος του Δήμου, δηλαδή στην Δημοτική Ενότητα Αγρινίου, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική με το ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτο κόμμα με 38,39% έναντι 36,35% της ΝΔ, δείγμα του πόσο διαφορετικά ψηφίζει η πόλη σε σχέση με την ύπαιθρο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η ΝΔ «σάρωσε» τις Δημοτικές Ενότητες της υπαίθρου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την πόλη είχε καταφέρει το 2019 να έρθει πρώτο κόμμα στις Δημοτικές Ενότητες Θεστιέων, Νεάπολης και Παραβόλας,

Παρόμοια με το Αγρίνιο εικόνα καταγράφηκε και στο Δήμο Αμφιλοχίας με την ΝΔ να έρχεται κατά μόλις τρεις μονάδες περίπου (39,69% έναντι 36,44 του ΣΥΡΙΖΑ) και το ΠΑΣΟΚ να πετυχαίνει εκεί ένα από τα καλύτερα ποσοστά του με 12,62% των φήφων.

Στους υπόλοιπους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας η ΝΔ κατάφερε να έχει ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το πανελλαδικό μέσο όρος της. Στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, για παράδειγμα, κέρδισε το ΣΥΡΙΖΑ με 16 μονάδες περίπου διαφορά (46,25% έναντι 29,77%). Παρόμοια μεγάλη διαφορά υπέρ της είχε η ΝΔ και στο Δήμο Ναυπακτίας (44,77% έναντι 28,61% του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πάνω από 11 μονάδες διαφορά είχε η ΝΔ στο Δήμο Ξηρομέρου (41,28% έναντι 29,65%), ενώ μικρότερες ήταν διαφορές που κατέκτησε στους Δήμους Θέρμου και Μεσολογγίου, αλλά και εκεί κατάφερε να κινηθεί πάνω από τα πανελλαδικά ποσοστά της.  Συγκεκριμένα στο Θέρμο η ΝΔ κατέκτησε το 42,34% των ψήφων έναντι 33,12% του ΣΥΡΙΖΑ και στο Δήμο Μεσολογγίου το 41,74% των ψήφων έναντι 32,47% του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: «Έρχεται» ο 2ος αγώνας δρόμου αφιερωμένος στη Ποντιακή Γενοκτονία – Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εγγραφές