ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΕκλήθη η πρεσβεία της Ρωσίας στις Γιορτές Εξόδου;

Εκλήθη η πρεσβεία της Ρωσίας στις Γιορτές Εξόδου;

Εκλήθη η πρεσβεία της Ρωσίας στις Γιορτές Εξόδου;

Εκλήθη η πρεσβεία της Ρωσίας στις Γιορτές Εξόδου; – Ανάγνωση της ιστορίας υπό το πρίσμα εξελίξεων που συμβαίνουν 200 χρόνια μετά…;

Κορυφώνονται στο Μεσολόγγι το Σαββατοκύριακο οι Γιορτές Εξόδου που επανέρχονται μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ως είθισται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου πριν από τις Γιορτές Εξόδου η εκάστοτε δημοτική αρχή δέχεται μπαράζ ερωτήσεων αναφορικά με τις εκδηλώσεις του δήμου. Έτσι συνέβη και προχθές.

Ωστόσο ένα από τα ερωτήματα, που μας τράβηξε το ενδιαφέρον, ήταν αυτό που αφορούσε το αν έχει σταλεί πρόσκληση στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα για τις Γιορτές της Εξόδου.

Όπως συνηθίζεται λόγω του γεγονότος ότι χάρις το Μεσολόγγι και την ηρωική του Έξοδο (φωτό το ηρώο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων), άνθισε ο φιλελληνισμός στα χρόνια της επανάστασης, ο δήμος Μεσολογγίου απευθύνει κάλεσμα και σε ξένες αντιπροσωπείες για να παραστούν στις εκδηλώσεις.

Βέβαια αυτό το ερώτημα τέθηκε κάτω από το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά είτε από νατοϊκή σκοπιά το δει κανείς, είπε από φιλορωσική, εν προκειμένω δεν προκύπτει κάποιο ζήτημα, για τον απλούστατο λόγο ότι, όπως διευκρινίστηκε από τη δημοτική αρχή, οι προσκλήσεις προς τις πρεσβείες έγιναν στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πάντως και αυτό δεν είναι καθόλου φιλορωσικό δεν μπορούμε να βλέπουμε την ιστορία κάτω από το πρίσμα εξελίξεων που συμβαίνουν 200 χρόνια μετά…

Ή δεχόμαστε ότι η Ρωσία έπαιξε κάποιο ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και το τιμούμε αυτό το γεγονός, είτε όχι.

Η ανάγνωση της ιστορίας αλά καρτ σίγουρα μας οδηγεί σε άλλες ατραπούς.

Πάντως με Ρώσους διπλωμάτες να απελαύνονται από τη χώρα, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένουμε εκπροσώπους της ρώσικης πρεσβείας το Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Το Πανεπιστήμιο έκανε τις επιλογές του…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr