ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕκδήλωση για την εθνική αντίσταση στην Δυτική Ελλάδα

Εκδήλωση για την εθνική αντίσταση στην Δυτική Ελλάδα

Εκδήλωση για την εθνική αντίσταση στην Δυτική Ελλάδα

Από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” με ομιλητή τον Χρόνη Βάρσο

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην πολιτική-πολιτιστική λέσχη ”ΡΩΓΜΗ”, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η ομιλία του φιλόλογου και ιστορικού Χρόνη Βάρσου με θέμα την εθνική αντίσταση στην Δυτική Ελλάδα καθώς και την δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Αιτωλοακαρνανία.
Παρατέθηκαν ιστορικά στοιχεία σχετικά με την δράση του ΕΑΜ σε όλη την Ελλάδα αλλά και τις δράσεις του τάγματος ασφαλείας Αγρινίου.
Πριν την εκδήλωση ο κ. Βάρσος ανέφερε στην “Σ”: “Έχουμε προσκληθεί από το Ανυπότακτο Αγρίνιο, για την εκδήλωση της εθνικής αντίστασης, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ιστορική μνήμη και οι αγώνες ενός λαού που ήθελε πραγματικά να κερδίσει την ελευθερία του και την κοινωνική απελευθέρωση, προστάγματα, τα οποία τα διεκδίκησε με το όπλο στο χέρι και με τον αγώνα του σε πόλεις και χωριά. Δημιούργησε στην ελεύθερη ορεινή Ελλάδα θεσμούς πρωτόγνωρους για εκείνη την εποχή, όπως εκλογές και ένα κίνημα που πέτυχε μεγάλες νίκες ενάντια ενός τεράστιου αντιπάλου, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1943, καθώς και των ντόπιων συνεργατών τους.
Σήμερα η ιστορική παρακαταθήκη είναι ακριβώς αυτό το κίνημα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τον επικό του αγώνα αλλά και από τους λόγους που αυτό ηττήθηκε και συμπαρέσυρε μαζί του όλη την προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν τότε αλλά και στις παρακαταθήκες που εκείνος ο αγώνας άφησε για το μέλλον οφείλει ο ελληνικός λαός να σταθεί και να ανορθώσει το ανάστημά του για να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν, τα παιδιά του και τις επόμενες γενιές που έρχονται”.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr