ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕκδήλωση για Δωρεά Οργάνων Σώματος Μυελού των Οστών

Εκδήλωση για Δωρεά Οργάνων Σώματος Μυελού των Οστών

Μια απλή διαδικασία που χαρίζει ζωή

Εκδήλωση για Δωρεά Οργάνων Σώματος Μυελού των Οστών

Μόλις το 0,03% είναι εθελοντές στην Ελλάδα

Tο απόγευμα της Τετάρτης, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, διοργανώθηκε εκδήλωση από τον Σύλλογο Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και δωρητών Οργάνων Σώματος Καινούριου ”Η Χρυσοχεριά” σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αγρινίου. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η δωρεά οργάνων και μυελού των οστών με ομιλητές τον Διευθυντή Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν Αγρινίου Κωνσταντίνο Παναγοδήμο, τον Γενικό Γιατρό Χρήστο Ζησιμόπουλο και την Χριστίνα Καρακωνσταντή, εθελόντρια Δράσης ΚΕΔΜΟΠΕ, Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, ο Οργανισμός φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα αλλά κυρίως στην ενημέρωση και την πρόληψη ασθενειών υπενθυμίζοντας στους πολίτες την ευθύνη τους κυρίως απέναντι στον εαυτό τους, αλλά και απέναντι στους άλλους. Η Δωρεά Οργάνων Σώματος Μυελού των Οστών δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα.
Σε δηλώσεις στην “Σ” η εθελόντρια Δράσης ΚΕΔΜΟΠΕ (Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, Πανεπιστημίου Πατρών) κα Χριστίνα Καρακωνσταντή ανέφερε πως “Το πρόβλημα με τους δωρητές μυελού των οστών είναι ότι υπάρχει άγνοια, οι ανάγκες είναι μεγάλες και η Ελλάδα έρχεται με ένα ποσοστό 0,03% του πληθυσμού να είναι εθελοντές. Πιστεύω πως μετά από ενημερώσεις ο κόσμος θα διώξει την φοβία που έχει και θα έρθει να σώσει ανθρώπους με λευχαιμία ή λευκώματα που είναι οι πιο συχνές κακοήθειες του αίματος. Εθελοντές δότες μπορούν να γίνουν όσοι είναι 20-50 ετών και να δωρίσουν ζωή. Ο δρόμος του ανθρώπου που έχει λευχαιμία είναι μονόδρομος, η μοναδική ελπίδα είναι οι δωρητές μυελού των οστών. Επειδή είμαι λήπτης, αν ζω το χρωστώ σε άνθρωπο από την Γερμανία.“ Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου ανέφερε πως” φοβάται καθώς πιστεύει πως υπάρχουν λίστες. Είναι μια απλή διαδικασία όπως η αιμοδοσία και είναι εντελώς ακίνδυνο και χαρίζει ζωή”
Ο Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Αγρινίου, Κωνσταντίνος Παναγοδήμος, ανέφερε στην “Σ” πως“ Η μεταμόσχευση είναι μια θεραπευτική μέθοδος, την οποία επιλέγουμε οι νεφρολόγοι, όταν το όργανο ανεπαρκέσει. Έχουμε τρεις δρόμους όταν το νεφρό φτάσει στο τελικό στάδιο, την αιμοκάθαρση, την περιτοναϊκή κάθαρση και την μεταμόσχευση. Σίγουρα δεν είμαστε από τις πρώτες χώρες σε ενημέρωση. Η προσέγγιση σε αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερη και έχει να κάνει όχι μόνο με το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και με την νοοτροπία που έχουμε για την ζωή και τον θάνατο“
Συγκίνηση στην αίθουσα προκάλεσε η αναφορά μητέρας, από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Νομού Αιτωλοακαρνίας, που έχασε τον γιο της και προχώρησε στην δωρεά μυελού των οστών, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ζωή σε συνανθρώπους μας.
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών είναι απλή. Αρχικά συμπληρώνεται η αίτηση εγγραφής , ύστερα ο δότης δίνει σάλιο ή λίγες σταγόνες αίμα και μετά εξετάζεται η ιστοσυμβατότητα και εντάσσεται στην Ελληνική Δεξαμενή Δοτών(ΕΟΜ) και στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Ύστερα καλείται ο δότης για τις απαραίτητες εξετάσεις και τα προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα φεύγουν από το ένα χέρι και το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει στο άλλο χέρι. Μια απλή διαδικασία που χαρίζει ζωή και είναι απαραίτητη, ώστε να δώσουμε ελπίδα και ζωή σε συνάνθρωπό μας που την έχει ανάγκη.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr