Αγρίνιο: Εκδήλωση με συγκίνηση από τα ειδικά σχολεία για την ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (εικόνες)

Μια όμορφη εκδήλωση με συγκίνηση, ελπίδα και αισιοδοξία πραγματοποιήθηκε σήμερα από τα ειδικά σχολεία στο κέντρο της πόλης. Οι μικροί μαθητές με αναπηρίες, παρέα με μαθητές από σχολεία τυπικής εκπαίδευσης έκαναν πορεία στους πεζόδρομους, με την συνοδεία μουσικής από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

eidika sxoleia3

Μια όμορφη εκδήλωση με συγκίνηση, ελπίδα και αισιοδοξία πραγματοποιήθηκε σήμερα από τα ειδικά σχολεία στο κέντρο της πόλης. Οι μικροί μαθητές με αναπηρίες, παρέα με μαθητές από σχολεία τυπικής εκπαίδευσης έκαναν πορεία στους πεζόδρομους, με την συνοδεία μουσικής από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

Χρωματιστά μπαλόνια, αφίσες , ζωγραφιές και πολλά χαμόγελα έστειλαν το μήνυμα μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Δημοκρατίας όπου όλοι μαζί τραγούδησαν.

Ένα από τα τραγούδια αποδόθηκε στην νοηματική γλώσσα από την κ. Ξένια Τσώνη, κοινωνική λειτουργό και από την κ. Περσεφώνη Διονυσίου, δασκάλα ειδικής αγωγής. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά κάλαντα από το Μουσικό σχολείο και με το ηχηρό σύνθημα ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ.

Την εκδήλωση οργάνωσαν σε συνεργασία το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο <<Μαρία Δημάδη>>.
Συμμετείχαν ομάδες μαθητών από το 8ο και το 4ο Νηπιαγωγείο καθώς και από το 9ο Δημοτικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξηςτης αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.


ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ - ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ
Στην πόλη μας λειτουργούν τρία Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και ένα Ειδικό Νηπιαγωγείο εποπτευόμενα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,στελεχωμένα με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό και εφαρμόζουν διεπιστημονική παρέμβαση:
1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (Τέρμα Ψηλοβράχου)
2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (Άγιος Ιωάννης Ρηγανάς)
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο <<Μαρία Δημάδη>> (Πεζόδρομος Μανδηλαρά)
Ειδικό Νηπιαγωγείο <<Μαρία Δημάδη>> (Πεζόδρομος Μανδηλαρά)
Στόχοι της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η αντίστοιχη προς τις δυνατότητές των παιδιών βελτίωση και αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, γνωστικών, κοινωνικώνεπικοινωνιακών, καθημερινής ζωής και αυτοεξυπηρέτησης, όπως καθορίζονται από τοΠλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής (ΠΑΠΕΑ).
Τα σχολεία μας είναι ανοιχτά στην κοινωνία και επιδιώκουν την κοινωνικοποίηση και την ισότιμη ένταξη των παιδιών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με προγράμματα συμπερίληψης και συνεκπαίδευσης με τα όμορα τυπικά σχολεία αλλά και με την ευρύτερη κοινότητα. Αποτρέπονται έτσι φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης και προάγεται η αλληλοαποδοχή, η αρμονική συμβίωση, η ισότητα και η συμπεριληπτική κοινωνία.
Τα παιδιά με αναπηρία δεν είναι αόρατα για να τα θυμόμαστε μία φορά το χρόνο σε επετειακές εκδηλώσεις. Εμείς οι δάσκαλοί τους, γινόμαστε η φωνή τους για να
διεκδικήσουμε :
- Από την πολιτεία: στελεχωμένα σχολεία με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
- Από τον Δήμο: σύγχρονα σχολικά κτίρια με προσβασιμότητα, με ειδικά διαμορφωμένους χώρους και κατάλληλες υποδομές.
- Από την κοινωνία: ενσυναίσθηση, αποδοχή, σεβασμό, αλληλεγγύη για να έχουν τα παιδιά με αναπηρία μια ζωή με αξιοπρέπεια.
ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ
Δεληγιάννης Νικόλαος, Διευθυντής 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου Αγγέλης Λάμπρος , Διευθυντής Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου <<Μαρία Δημάδη>> Μυζήθρας Παναγιώτης , Προϊστάμενος 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαρδαλιά Γιάννα. Προϊσταμένη Ειδικού Νηπιαγωγείου Αγρινίου <<Μαρία Δημάδη>

Διέξοδος: «Πλημμύρισε από Μεσολόγγι» στην έκθεση για τον τοπιογράφο Πάνο Αθανασίου