ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΕισφορά αλληλεγγύης: Πότε θα ανοίξει το «παράθυρο» για πάγωμα στους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Εισφορά αλληλεγγύης: Πότε θα ανοίξει το «παράθυρο» για πάγωμα στους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Εισφορά αλληλεγγύης: Πότε θα ανοίξει το «παράθυρο» για πάγωμα στους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Από ποιες παραμέτρους θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης – Τι ισχύει ανάλογα με το εισόδημα

Άλλον ένα χρόνο -τουλάχιστον- θα πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν ανάσα από την εισφορά αλληλεγγύης! Η κυβέρνηση, σχεδιάζει να κρατήσει παγωμένη την εισφορά μόνο στον ιδιωτικό τομέα φέτος και του χρόνου. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, την ανάκαμψη της οικονομίας, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το πάγωμα μπορεί να επεκταθεί ενω είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η συζήτηση για αναστολή της εισφοράς στους συνταξιούχους και στους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό όμως δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2023.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει οτι οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την συνταγματικότητα της εφαρμογής του μέτρου (ιση μεταχείριση) αλλά και το γεγονός ότι όσο η χώρα είναι σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας δεν μπορούν να ληφθούν οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης όπως η κατάργηση ενός φόρου.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα για την ώρα (ειδικα εν μέσω της 10ης αξιολόγησης της οικονομίας από τους θεσμούς) προκειμένου να αποφύγει παρερμηνείες από τους δανειστές ότι το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης μονιμοποιείται. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να την «παγώνει» αποσπασματικά, δηλαδή οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να εξαιρούνται ενω οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να επιβαρύνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν «πιάνει» τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθούς που εισπράττουν και υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Η κατάργηση της εισφοράς όμως ισχύει και για αυτούς εφόσον έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές όπως ενοίκια, μερίσματα, τόκοι, κ.α. Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως θα ισχύσει και το 2022 και οι όποιες αλλαγές, για τους εν λόγω φορολογούμενους θα ισχύσουν από το 2023.

Η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί προσωρινά, από το 2020 για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, δικαιώματα κλπ) και από το 2021 για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ξεκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο η αύξηση των καθαρών αποδοχών μέσω της κατάργησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και κεφάλαιο το όφελος θα φανεί από το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας που θα εκδοθεί το 2021.

protothema.gr

foto protothema.gr

Ψηφιακή Μέριμνα: Άρχισαν να εκδίδονται τα κουπόνια των 200€ για την αγορά laptop ή tablet

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr