Είμαστε πρωταθλητές στην κατανάλωση στην Ευρώπη!

Κι αν κάποιος δεν κατάλαβε, πολύ απλά καταναλώνουμε όσο δεν δικαιούμαστε ανάλογα με τα όσα παράγουμε! Αλλά πόσο Έλληνες το αποδέχονται αυτό; Ούτε το 10% και πολύ λέμε...

Είμαστε πρωταθλητές στην κατανάλωση στην Ευρώπη!

Κάθε χρόνο στο "Φόρουμ των Δελφών" ακούγονται μερικά πολύ ωραία πράγματα που φυσικά μετά περνούν στην λήθη για τον υπόλοιπο χρόνο και συνεχίζουμε.

Χθες, λοιπόν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank και ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Ζανιάς, κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι «είμαστε “πρωταθλητές” στην κατανάλωση». Tο θέμα δεν είναι τόσο το «τι μάθαμε» αλλά «αν μάθαμε» κάτι από την οικονομία της μεταπολίτευσης στα πενήντα χρόνια της ύπαρξής της, είπε!

Τι άλλο είπε; Όχι κάτι που δεν ξέραμε αλλά έχει αξία να το ακούς αυτό σε μια εποχή που εννοείται ότι...έστρωσε η οικονομία και αναμένουμε επενδυτικές βαθμίδες και άλλα παρόμοια.

"Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας οφείλεται στο λάθος αναπτυξιακό υπόδειγμα που ακολουθήθηκε και στηριζόταν κύρια στην κατανάλωση, σε σημαντικό βαθμό εισαγόμενων προϊόντων, με δανεικά κράτους και ιδιωτών. Έτσι, ήδη το 2008 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο 15% του ΑΕΠ και η χώρα μας βρισκόταν σε αναμονή ξεσπάσματος κρίσης ανταγωνιστικότητας. Μας πρόλαβε όμως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Είμαστε «πρωταθλητές» στην κατανάλωση. Η κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα κοντά στο 70%, εκεί δηλαδή που ήταν και πριν την κρίση, και λίγο υψηλότερη από τη χρονιά που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Στην Ευρωζώνη αυτό το ποσοστό είναι μόνο 52%. Υψηλή κατανάλωση συνεπάγεται και χαμηλή αποταμίευση, δηλαδή χαμηλούς εθνικούς πόρους για την ανάπτυξη". Αυτά είπε. 

Κι αν κάποιος δεν κατάλαβε, πολύ απλά καταναλώνουμε όσο δεν δικαιούμαστε ανάλογα με τα όσα παράγουμε! Αλλά πόσο Έλληνες το αποδέχονται αυτό; Ούτε το 10% και πολύ λέμε...

Το βασικό, βέβαια, ερώτημα είναι πως καταφέραμε μετά από όσα έχουν γίνει να είμαστε πάλι στον ίδιο παρονομαστή.

Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παναιτώλιο: Τα προβλήματα με συγκεκριμένους παραβατικούς συνεχίζονται...

Κάποιοι από τους... εισβολείς επέστρεψαν και με καδρόνια χτύπησαν μέσα στο σπίτι τους (!)