ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑστυνομικα ΝεαΣτα ύψη η εγκληματικότητα και το 2022 – Πάνω από 700 συλλήψεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία (Πίνακες)

Στα ύψη η εγκληματικότητα και το 2022 – Πάνω από 700 συλλήψεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία (Πίνακες)

Στα ύψη η εγκληματικότητα και το 2022 – Πάνω από 700 συλλήψεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία (Πίνακες)

 «Φουλ» σε διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, περιπτώσεις οπλοφορίας, αλλά και ναρκωτικών ουσιών, ήταν η χρονιά του 2022 που αποχαιρετήσαμε πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Νεολόγος» των Πατρών οι αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλία και Ακαρνανία πέρασαν χειροπέδες σε χιλιάδες άτομα.

Χαρακτηριστικό είναι πώς μόνο για κλοπές και διαρρήξεις στη Δυτική Ελλάδα είχαμε πάνω από 700 συλλήψεις και πιο συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο 771 συλλήψεις,  41 για ληστείες, 237  για όπλα, 801  για ναρκωτικά. Και φυσικά να τονίσουμε πώς όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν άτομα που συνελήφθησαν και όχι το σύνολο των περιστατικών που καταγγέλθηκαν.

Η εγκληματικότητα δεν σταματά και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται επί το έργο, 24ώρες το 24ωρο με τους αστυνομικούς να  προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να «φρενάρουν» την αύξηση της αλλά και για να καταφέρουν να φτάσουν στους δράστες των υποθέσεων και στη συνέχεια να οδηγηθούν  ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους και παλεύουν με στόχο την μείωση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

Η ενδοοικογενειακή βία

Τα περιστατικά όμως που συγκλόνισαν περισσότερο το 2022 τη χώρα αλλά και τη Δυτική Ελλάδα ήταν αυτά των υποθέσεων της ενδοοικογενειακής βίας με την κατάσταση να φτάσει σε τέτοιο σημείο «αύξησης των περιστατικών» όπου η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να ιδρύσει ειδικό γραφείο που αφορά τις καταγγελίες των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.  Χαρακτηριστικό της κατάστασης οι καταγγελίες που δέχεται το κέντρο της Άμεσης Δράσης Πατρών που μπορεί να είναι και από το εξωτερικό περιβάλλον που αντιλαμβάνεται πώς κάτι συμβαίνει μέσα σε ένα σπίτι. Πρόσφατα μέσα σε διάστημα 24ωρών δέχθηκαν περισσότερες από πέντε κλήσεις για διαφορετικά επεισόδια. Μάλιστα από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου δέχθηκε και την πρώτη καταγγελία.

«Καλούμε όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά. Φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 τέτοιου είδους υποθέσεις άσκησης βίας στη συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στις γυναίκες. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βία απέναντι στις γυναίκες» ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι «οικογενειακή υπόθεση» και αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Κανείς δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχος απέναντι σε περιστατικά βίας και τα θύματα πρέπει να ζητούν βοήθεια για να καταφέρουμε το 2023 αν είναι δυνατόν ακόμη και να «εξαφανίσουμε» αυτά τα συμβάντα. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που βιώνει κακοποίηση τον στηρίζουμε για να μπορέσει να μιλήσει και να σταθεί πάλι στα πόδια του ζώντας τη ζωή που του αξίζει.

dete.gr

Κορωνοϊός: Έως 20% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Κράκεν»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ