ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΤεχνολογιαΈφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ρομπότ που θα εκτελεί προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις

Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ρομπότ που θα εκτελεί προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις

Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ρομπότ που θα εκτελεί προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις

Οι μη επανδρωμένες αποστολές που φτάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περιλαμβάνουν συνήθως κρίσιμες προμήθειες, επιστημονικά πειράματα και λιχουδιές, όπως πάστα φουντουκιού και παγωτό για τους αστροναύτες που βρίσκονται εκεί. Όμως μια πρόσφατη μη επανδρωμένη αποστολή μετέφερε ένα διαφορετικό είδος φορτίου: ένα μικροσκοπικό χειρουργικό ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση, καθώς η NASA ετοιμάζεται για τις μελλοντικές, πολύμηνες αποστολές στον Άρη.

Το μικροσκοπικό ρομπότ (Miniaturized In-vivo Robotic Assistant, MIRA) εκτοξεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου, και έφτασε στον διαστημικό σταθμό την 1η Φεβρουαρίου. Το ρομπότ ανέπτυξε η ομάδα του Σέιν Φάριτορ, καθηγητή μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στο Λίνκολν. Η Virtual Incision, μια νεοσύστατη εταιρεία την οποία συνίδρυσε ο Φάριτορ, κατασκεύασε μια έκδοση του ρομπότ στη Νεμπράσκα προτού το μεταφέρει στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ στο Χάντσβιλ της Αλάσκα για να υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές από μηχανικούς της NASA.

Το ρομπότ, το οποίο ζυγίζει μόλις δύο κιλά, διαθέτει δύο βραχίονες που του επιτρέπουν να πιάνει και να κόβει ιστούς. Εξοπλισμένο με κάμερα και τεχνολογία τηλεχειρισμού, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χειρουργούς να πραγματοποιούν επεμβάσεις από απόσταση, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις πιο προσιτές σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως τα πεδία μάχης.

Τα πειράματα θα διεξάγει ένας χειρουργός που θα βρίσκεται στο Λίνκολν, ο οποίος θα καθοδηγεί το ρομπότ. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, το ρομπότ «θα χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να πιάνει και το δεξί του χέρι για να κόβει, όπως ένας χειρουργός σε ένα χειρουργείο νοσοκομείου», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Εκπρόσωπος της Virtual Incision δήλωσε ότι τα χειρουργικά πειράματα θα πραγματοποιηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Το ρομπότ, το οποίο αναπτύσσεται επίσης για χρήση στη Γη, μπορεί να εκτελεί τόσο προγραμματισμένες εργασίες όσο και χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρει δελτίο Τύπου της Virtual Incision. Οι ερευνητές θα μελετήσουν τον αντίκτυπο ενός περιβάλλοντος μηδενικής βαρύτητας σε προσομοιωμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα δημοσιοποιηθούν μήνες μετά την επιστροφή του ρομπότ στη Γη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Washington Post

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ