ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑιχμές και παράπονα εισέπραξε στο Αγρίνιο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Αιχμές και παράπονα εισέπραξε στο Αγρίνιο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Συνάντηση εφ όλης της ύλης με αιχμές κατά του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ έγινε χθες το πρωί στα γραφεία της ΕΑΣ Αγρινίου μεταξύ κλιμακίου που συνόδευε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ Βασίλη Έξαρχο και του Δ.Σ της ΕΑΣ Αγρινίου. Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς «Θεωρώ ότι στην περιοχή οι εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται δεν είναι αντικειμενικές». Άμεσα οι πληρωμές των αποζημιώσεων. Νέες τεχνολογίες προς όφελος των αγροτών στα ΚΕΠ από τον ΕΛΓΑ

 

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη επίσκεψη και συνάντηση του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ Βασίλη Έξαρχου με τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου (Ε.Α.Σ) στα γραφεία τους στο Αγρίνιο, ενώ στη συνέχεια όλο το επιτελείο πήγε στα ΚΕΠ της οδού Καραπαπά ώστε να κάνουν την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών που παρέχει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ Θώμάς Κουτσουπιάς, κατά πρώτων,  εξήρε την προσπάθεια του ΕΛΓΑ για τις υπηρεσίες που διαθέτει πλέον για την διευκόλυνση των αγροτών και τον γενικό σχεδιασμό που υλοποιείται από την διοίκηση του ΕΛΓΑ σιγά σιγά και είναι προς όφελος των αγροτών, παρακάμπτοντας αδικίες που γίνονταν μέχρι τώρα καθαρά από λόγους λειτουργίας. Κατά δεύτερον, μετέφερε τα παράπονα που έχει από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Αγρινίου, για τον τρόπο που γίνονται οι εκτιμήσεις, αφού κατά τον κ Κουτσουπιά, υπάρχει μεροληψία για πολλούς παραγωγούς, κάτι που έχει και επισήμως με γραπτές καταγγελίες αναδείξει, όπως ο ίδιος ανέφερε.

«Θεωρώ ότι στην περιοχή οι εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται δεν είναι αντικειμενικές» δήλωσε ο κ Κουτσουπιάς αναφέροντας παράδειγμα ότι παραγωγός με 18 στρέμματα αποζημιώνεται για παραγωγή 4 τόνων. «Απέναντι μας υπάρχει εχθρική αντιμετώπιση, στην Αιτωλ/νια μετά την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή δημιουργήθηκε η ανάγκη τα 80 με 100 χιλιάδες στρέμματα καπνού είτε να τα επεκτείνουμε με τις υπάρχουσες καλλιέργειες ή να τα εκμεταλλευτούμε με νέες καλλιέργειες. Σε όσες προσπάθειες έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση ο ΕΛΓΑ ήταν απέναντί μας και συνεχίζει σ αυτή την λογική σε ότι καινούργιο καλλιεργούμε» σημείωσε ο κ Κουτσουπιάς, συμπληρώνοντας ότι η επιθυμία που υπάρχει είναι πως ο αγρότης θέλει τον ΕΛΓΑ να είναι πραγματικά δίπλα του και όχι ο παραγωγός να τον αισθάνεται ως επιδότηση. Και άλλα μέλη του Δ.Σ της ΕΑΣ που ήταν στην συνάντηση και πήραν τον λόγο εξέφρασαν παράπονα προς την ίδια κατεύθυνση, λέγοντας επιπροσθέτως ότι πάντα η Αιτωλ/ναι αν και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εισπράττει εξακριβωμένα τα λιγότερα χρήματα. Παράλληλα, ο κ Κουτσουπιάς διατύπωσε και κάποιες προτάσεις για να αποφευχθούν στο μέλλον καταγγελίες και παράπονα, όπως να παρίσταται γεωπόνος της ΕΑΣ κατά τις εκτιμήσεις και μετακινήσεις προσωπικού από την περιοχή του Αγρινίου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τούμπαλιν, κάτι που ίσως δεν είναι πρακτικά εύκολο.

Ο κ Έξαρχος, στην συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Προέδρου της ΕΑΣ, μίλησε για ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΛΓΑ με συνεταιρισμούς των αγροτών και πρόσθεσε ότι επιδιώκονται οι ίδιες πρακτικές και οι ίδιοι κανόνες σε όλη την χώρα. Επίσης συμπλήρωσε ότι ο οργανισμός δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον αγρότη και την δουλειά του και με τον γνώμονα αυτό θα συνεχίσει. «Η εκτίμηση είναι υποκειμενική διαδικασία, γι αυτό εμείς ενημερώνουμε που θα είμαστε κάθε φορά, ώστε να είναι οι παραγωγοί παρών στο χωράφι τους κατά την διαδικασία της εκτίμηση. Θέλουμε να καταγράφεται ότι υπάρχει με επιστημονικά κριτήρια, να έχει αντικειμενικότητα, ακρίβεια και ευαισθησία» είπε ο κ Έξαρχος, ο οποίος πέραν αυτών δήλωσε «Επιδιώκουμε την συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των αγροτών γιατί θεωρούμε ότι η αποστολή του ΕΛΓΑ είναι να υποστηρίξει τους αγρότες στη δουλειά τους. Σε εσωτερικές συσκέψεις που κάνουμε με τα στελέχη των υποκαταστημάτων μας θέλουμε να δώσουμε μια πολύ καθαρή κατεύθυνση για τον ρόλο του ΕΛΓΑ και τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται σε όλη της Ελλάδα. Θέλουμε αντικειμενικότητα, ακρίβεια και ευαισθησία σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις. Ο ΕΛΓΑ είναι σύμμαχος του αγρότη και όχι αντίπαλος και γι αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις οργανωτικές δομές του οργανισμού και έχουμε κάνει αρκετά βήματα μπροστά και προσπαθούμε να βελτιώσουμε και τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους αγρότες για να τους εξυπηρετούμε όσο γίνεται καλύτερα. Παρέχουμε μέσω των ΚΕΠ νέες υπηρεσίες για τους αγρότες χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Με επίσκεψη στο ΚΕΠ ή οι ίδιοι με τον κωδικό που έχουν για την φορολογική τους δήλωση θα μπορούν να μπαίνουν και να τυπώνουν όλες τις βεβαιώσεις πού χρειάζονται από τον ΕΛΓΑ και να έχουν και κάθε πληροφόρηση. Στην Αιτωλ/νια το 2014 δεχθήκαμε 1.200 δηλώσεις ζημιάς από τις οποίες έχουν εκτιμηθεί όλες. Τα 750 πορίσματα έχουν κοινοποιηθεί στους παραγωγούς και τα υπόλοιπα θα κοινοποιηθούν ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά την πληρωμή των εισφορών θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις πληρωμές στους παραγωγούς.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ Θωμάς Κουτσουπιάς δήλωσε για την επίσκεψη του κ Έξαρχου «Χαιρόμαστε που ήρθε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο για να δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν. Θεωρούμε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ένα βασικό ρόλο στην αγροτική οικονομία και στην αγροτική παραγωγή. Είναι πυλώνας των αγροτών και δημιουργείται με χρήματα των αγροτών και πρέπει όταν έχουμε ζημιά να απολαμβάνουμε την ασφάλεια που παρέχει ο ΕΛΓΑ. Ευελπιστούμε να έχουμε λύση σε όποιες αρρυθμίες υπάρχουν». Μετά την σύσκεψη στα γραφεία της ΕΑΣ ο κ Έξαρχος συνοδευόμενος από τον κ Κουτσουπιά πήγαν στο ΚΕΠ της οδού Καραπαπά όπου μαζί με τον αντιδήμαρχο κ Νίκο Καζαντζή εγκαινίασαν τα νέα συστήματα.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr