Αιτωλοακαρνανία: Εξαπάτηση μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών - «Βροχή» οι καταγγελίες
Εξαπάτηση μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών: «Βροχή» στην Αιτωλοακαρνανία οι καταγγελίες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία 10 με 15 καταγγελίες καθημερινά από Αιτωλοακαρνάνες καταναλωτές που εξαπατήθηκαν μέσω διαδικτυακών αγορών
Εξαπάτηση μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών: «Βροχή» στην Αιτωλοακαρνανία οι καταγγελίες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία 10 με 15 καταγγελίες καθημερινά από Αιτωλοακαρνάνες καταναλωτές που εξαπατήθηκαν μέσω διαδικτυακών αγορών
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Εκτροχιάστηκε» σχεδόν η κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Αιτωλοακαρνανία με την εξαπάτηση καταναλωτών, οι οποίοι παραγγέλνουν κάποιο προϊόν διαδικτυακά και τελικά παραλαμβάνουν διαφορετικό ή παραπλήσιο προϊόν απ’ αυτό που παρήγγειλαν.
Μάλιστα, μέσω της διαδικασίας αυτής συχνά χάνουν τα χρήματά τους, καθώς δεν είναι πάντα εύκολα να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση απ’ όπου έκαναν την παραγγελία, ώστε να συνεννοηθούν για να τους επιστραφούν τα χρήματα ή να αλλάξουν το προϊόν που παρέλαβαν με το σωστό.
Οι επίσημες καταγγελίες για περιπτώσεις στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο δεν είναι λίγες καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Λεχουρίτη σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι περισσότερες και από 10 ή 15…
Πρόταση από το ΙΝΚΑ για επιστροφή χρημάτων μέσω των couriers
Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει όχι μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά μετά την έλευση του covid, είναι ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι καταναλωτές εξαπατούνται μέσω των διαδικτυακών αγορών. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις καταναλωτών από το Αγρίνιο και όλη την Αιτωλοακαρνανία, όπου έχουν εξαπατηθεί και έχουν χάσει και τα χρήματά τους.
Το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα οι καταγγελίες και τα παράπονα από την περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εκτοξευτεί και αφορούν περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών. Είναι πολλοί οι καταναλωτές, όπου για παράδειγμα μπορεί να παρήγγειλαν σακάκι και να παρέλαβαν πουκάμισο, να παρήγγειλαν αθλητικά παπούτσια 42 νούμερο και να παρέλαβαν νούμερο 46, να παρήγγειλαν παιχνίδια και να παρέλαβαν εντελώς άσχετο προϊόν και να μην μπορούν να βγάλουν άκρη με τις διαδικτυακές επιχειρήσεις απ’ όπου έκαναν την παραγγελία και με τον τρόπο αυτό να χάνουν τα χρήματά τους.
Οι καταγγελίες που γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία είναι πολλές. Ξεπερνούν και τις 10 με 15 την ημέρα, όταν την ίδια στιγμή στα 200 τηλεφωνήματα που μπορεί να δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο του ΙΝΚΑ στην Αθήνα (210 3 632 443) ή στα e-mail που δέχεται τα 70 να είναι για τέτοιου είδους καταγγελίες.
Έχει εκτροχιαστεί η κατάσταση. Μάλιστα, στην περιοχή του Αγρινίου κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το κακό είχε παραγίνει. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί και από εταιρείες φαντάσματα. Ένα από τα λάθη που κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι παραγγέλνουν προϊόν, το οποίο έχει πάρα πολύ χαμηλότερη τιμή απ’ αυτή που θα έβρισκε κανείς σε φυσικό κατάστημα στην Ελλάδα το ίδιο προϊόν, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εξαπατούνται από διαδικτυακές επιχειρήσεις όπου έκαναν την παραγγελία, οι οποίες μπορεί να έχουν έδρα την Ελλάδα, αλλά μπορεί και το εξωτερικό.
Ως Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και ως ΙΝΚΑ έχουμε πει πολλές φορές όταν κάνουμε αγορές μέσω διαδικτύου πρώτα και πριν θα πρέπει ελέγχουμε τη φερεγγυότητα της εταιρείας που θα παραγγέλλουμε το προϊόν που μας ενδιαφέρει, όπως επίσης να ελέγχουμε και τα σχόλια των καταναλωτών, που είναι αναρτημένα ώστε να μην πέσουμε θύματα εξαπάτησης.
Στις περιπτώσεις που η πληρωμή πρέπει να γίνει μόνο με πιστωτική κάρτα και δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή ή με άλλο τρόπο, τότε να αποφεύγουμε να παραγγείλουμε το οποιοδήποτε προϊόν, διότι αν γίνει λάθος λ.χ. παραγγέλλουμε υποδήματα και έρθουν σαγιονάρες, η επιστροφή χρημάτων είναι σχεδόν ανέφικτη, διότι συνήθως οι διαδικτυακές αυτές επιχειρήσεις δεν απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις.
Αν το χρηματικό ποσό είναι μικρό αναγκάζεσαι να αποδεχθείς ότι το έχασες, αλλά δεν είναι πάντα μικρά τα ποσά. Ακόμη και εγώ που έχω κληθεί να χειριστώ πολλές τέτοιες υποθέσεις, μου έχει συμβεί να δυσκολευτώ να πάρω πίσω τα χρήματά μου από παραγγελία που έχω κάνει και δεν ήταν αυτό που έπρεπε να είναι.
Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι και οι εταιρείες ταχυμεταφορών έχουμε μερίδιο ευθύνης. Ως ΙΝΚΑ ζητήσαμε μέσω επιστολής που στείλαμε στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να παρέμβει, ώστε οι εταιρείες ταχυμεταφορών να υποχρεούνται να επιστρέφουν τα χρήματα στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής διαπιστώσει εντός 24ωρών ότι δεν παρέλαβε το προϊόν που παρήγγειλε. Η απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι δεν είναι αυτή αρμόδια, με αποτέλεσμα να αποστείλουμε την ίδια επιστολή τον Ιανουάριο του 2024 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ώστε να παρέμβουν.
Μέσω της επιστολής ζητούσαμε οι εταιρείες ταχυμεταφορών να μην πληρώνουν την εταιρεία που διέθετε το προϊόν πριν περάσει το διάστημα των 14 ημερών, όπως εξάλλου ορίζει ο νόμος, καθώς τότε αν ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος ή δεν έλαβε την παραγγελία που έκανε να μην χάνει τα χρήματά του ή να μην δυσκολεύεται να τα πάρει πίσω. Να του τα επιστρέφει η εταιρεία ταχυμεταφορών, η οποία θα τα κρατά από την εταιρεία που έγινε η παραγγελία. Στον αντίποδα, αν όλα πάνε καλά με την παραγγελία, οι εταιρείες που απέστειλαν το προϊόν στον εκάστοτε καταναλωτή θα πληρώνονται κανονικά μετά τις 14 ημέρες.
Ζητάμε να υιοθετηθεί η πρότασή μας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για την απάντηση, αλλά αμφιβάλω αν απαντήσουν στο αίτημά μας, καθώς υπάρχουν και πολλά άλλα αναπάντητα αιτήματα που είχαν σταλεί πριν από δύο ή πριν από τέσσερα χρόνια. Η αδράνεια αυτή για τις απαντήσεις θεωρούμε πως έχει δημιουργηθεί λόγω της λανθασμένης εντύπωσης στους αρμόδιους ότι τα αφεντικά στην αγορά δεν είναι οι καταναλωτές, αλλά οι διάφορες επιχειρήσεις.
Χρέος για να προστατευτεί ο καταναλωτής έχει η Πολιτεία, η οποία όταν διαπιστώνει περιπτώσεις εξαπάτησης θα πρέπει να αποκλείει το διαδικαστικό αυτό εμπορικό κατάστημα από το διαδίκτυο και να του επιβάλλει κυρώσεις σε όποιο κράτος και αν είναι και εντός Ε.Ε. και εκτός. Για τα εκτός Ε.Ε. κράτη θα πρέπει να υπογραφτούν διακρατικές συμφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας των διαδικτυακών επιχειρήσεων, ώστε να προστατεύεται ο καταναλωτής».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"