ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔυτικής Ελλάδα: Συναίνεση αλλά και κριτική για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Δυτικής Ελλάδα: Συναίνεση αλλά και κριτική για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Δυτικής Ελλάδα: Συναίνεση αλλά και κριτική για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου. Μέχρι πρόσφατα τα έργα των Περιφερειών εντάσσονταν και συζητιόταν στα πλαίσια του ετήσιου ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης, ωστόσο αυτό πλέον άλλαξε και η συζήτηση των έργων των Περιφερειών γίνεται ξεχωριστά στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την έννοια που και οι δήμοι συζητούν ξεχωριστά το Τεχνικό τους Πρόγραμμα.

Η συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο είχε ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι ναι μεν το πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής συνάντησε τη συναίνεση των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ωστόσο εκφράστηκαν κριτικές σε αρκετά επιμέρους σημεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λύτρας, πρώην αντιπεριφερειάρχης υποδομών, σημείωσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα «έχει παρελθόν» και πώς «σε μεγάλο βαθμό είναι ένα πρόγραμμα με πολλά συνεχιζόμενα έργα που σχεδιάστηκαν την περίοδο 2016-2017 από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και στη συνέχεια εξασφαλίστηκαν οι πόροι, με αποτέλεσμα αυτά να εκτελούνται σήμερα».

Μάλιστα ο κ. Λύτρας υπογράμμισε με νόημα ότι η Περιφερειακή Αρχή Κατσιφάρα δημοπρατούσε έργα μόνο όταν υπήρχαν οι ανάλογες πιστώσεις και αυτή ήταν μία πολιτική που έφερε έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δεν άφησε χρέη. Ωστόσο ο κ. Λύτρας στάθηκε αρκετά στο γεγονός ότι κατά τη γνώμη του σε σχέση με το παρελθόν γίνονται πολλές συμπληρωματικές συμβάσεις. «Το προβλέπει ο νόμος, δεν είναι παράνομο. Προβλέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά τείνει η εξαίρεση να γίνει κανόνας» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», υπογράμμισε ότι μέσα από τον συγκεκριμένο κατάλογο έργων δεν διαφαίνεται μία συγκεκριμένη και οραματική στόχευση για τα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας, όπως είναι το περιβάλλον, η διαχείριση των υδάτων και οι υποδομές.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Λύτρα, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης υπογράμμισε ότι «οι συμπληρωματικές συμβάσεις που έγιναν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν αναγκαιότητα», ενώ τόνισε ότι το συνολικό ποσό των συμπληρωματικών συμβάσεων ανέρχεται μόλις σε 6,8 εκατ. ευρώ επί συνόλου 279 εκατομμυρίων ευρώ συμβασιοποημένων των έργων. Τα νούμερα αυτά πάντως, εφ’ όσον ευσταθούν, δεν φαίνεται να δικαιολογούν την κριτική για τις συμπληρωματικές συμβάσεις. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα μία από τις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν έπεσε το βουνό στο δρόμο «Καλλιθέα –Λαμπίρι» η συμπληρωματική σύμβαση ήταν μία αναγκαιότητα».

Ένα άλλο παράδειγμα, που έφερε ο Θανάσης Μαυρομάτης ήταν αυτό του έργου, που αφορά την είσοδο των πόλεων της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου, που είχε αρχικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Η μελέτη που παραλάβαμε δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε, την τροποποίησαμε, την εξελίξαμε και με τα επιχειρήματα μας και με νέα μελέτη, καταφέραμε να πείσουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο και να πάρουμε 50% συμπληρωματική σύμβαση» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Θ. Μαυρομμάτης απαντώντας στη κριτική για το πλήθος των συνεχιζόμενων έργων υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα της Περιφέρειας υπάρχουν 156 εκατ. ευρώ ως νέες εντάξεις έργων της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Προβληματισμός για την εκτέλεση των έργων από το συνδυασμό μεγάλων εκπτώσεων και αύξησης τιμών

Αρκετό ενδιαφέρον είχε η αναφορά του αντιπεριφερειάρχη υποδομών στο ζήτημα των ανατιμήσεων που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ακόμα και την εκτέλεση των δημοσίων έργων. Ο προβληματισμός αυτός βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με το κύμα των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, αλλά και με την παθογένεια των μεγάλων εκπτώσεων στα δημόσια έργα.

«Υπάρχουν ακόμη αφελείς εργολάβοι που δίνουν μεγάλες εκπτώσεις και τώρα με την αύξηση των τιμών θα έχουμε θέμα με την εκτέλεση των έργων» είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Μαυρομάτης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση συνολικά του Κράτους για την αναθεώρηση των τιμών στις δημόσιες συμβάσεις.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Δημήτρης Παπαδάκης

Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας από πρόεδρος του ΕΟΔΥ – Οι πιθανοί αντικαταστάτες του

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr