ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔυτική Ελλάδα: Το προφίλ όσων φοροδιαφεύγουν

Δυτική Ελλάδα: Το προφίλ όσων φοροδιαφεύγουν

Δυτική Ελλάδα: Το προφίλ όσων φοροδιαφεύγουν

Μας παρακολουθούν και αν θέλουν μας βρίσκουν, ταυτοποιώντας όλα μας τα στοιχεία, φτάνοντας άνετα στο συμπέρασμα, αν η ζωή που κάνουμε ταιριάζει με τα εισοδήματα που δηλώνουμε στην εφορία.

Το παράδειγμα του γάμου της Ελίζαμπεθ Ελέτσι και του Νεκτάριου Λεμονίδη και το πάρτι φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν τα «λαγωνικά» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, ήρθε για να το επιβεβαιώσει αυτό.

Ταξίδια, διασκέδαση και κοσμικές εμφανίσεις

Η ΑAΔΕ, στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής, έχει συστήσει ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί όλες τις αναρτήσεις στα social media, ανθρώπων που έχουν μπει στο στόχαστρο της, καθώς η ζωή που φαίνεται ότι κάνουν δεν ταιριάζει με εισοδήματα που δηλώνουν.

Ανάμεσα σε αυτούς που περνάει από διαδικτυακό «κόσκινο» είναι και αρκετά άτομα από την Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για ανθρώπους που φαίνεται ότι έχουν μια άνετη και πλουσιοπάροχη ζωή με φωτογραφίες από συχνά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από νυχτερινές εξόδους και γενικότερα από κοσμικές εμφανίσεις. Εικόνες που όπως αποδείχτηκε αποτελούν για τα «λαγωνικά» της ΑΕΔΕ και ειδικότερα για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, αντικείμενο ερευνών.

Διαφημίσεις από influencers και… επιδόματα

Σύμφωνα με τον πατρινό λογιστή Πολυχρόνη Θωίδη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι τα social media είναι ένα ευρύ πεδίο έρευνας για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής και μια πηγή για να εντοπίσουν το μαύρο χρήμα που διακινείται.

«Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που στην κυριολεξία ξεψαχνίζουν είναι το Instagram, το tiktok και το YouTube. Εκεί γίνονται διαφημίσεις και προβολές επιχειρήσεων και εταιριών από επώνυμα ή μη πρόσωπα, τα οποία και προφανώς έχουν πληρωθεί για να κάνουν αυτή τη δουλειά».

Πέρα όμως από τους influencers – ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν ότι ζουν από αυτή τη δουλειά – στο στόχαστρο είναι και ο έλεγχος του πλουτισμού. «Υπάρχουν πρόσωπα που εμφανίζονται στις αναρτήσεις τους στα social media να έχουν μια πλουσιοπάροχη ζωή, όμως, την ίδια στιγμή, παίρνουν κοινωνικά επιδόματα αφού τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι αρκετά χαμηλά και τα δικαιολογούν».

Το 20% από κάθε «φακελάκι» πάει στο κράτος

Από την πλευρά του ο λογιστής Δημήτρης Μπόκαρης τονίζει για το όλο θέμα: «Τα social media είναι πλέον ένα πεδίο ερευνών για την διακίνηση μαύρου χρήματος.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου γάμου οι έρευνες έγιναν και για το 20% που θα πρέπει να αποδίδεται στο δημόσιο από το κάθε φακελάκι, από τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι τα ποσά που θα διακινούνταν εκεί θα ήταν αρκετά.

Είναι γεγονός όμως ότι τα social media παρακολουθούνται και αποτελούν πλέον μια από τις βασικές πηγές των ελεγκτών για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Για αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αναρτήσεις μας και σε ότι ανεβάζουμε γιατί από το πουθενά και χωρίς πάντοτε να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, μπορεί να βρεθούμε στο στόχαστρο».

Μπαίνει στο κυνήγι και η τεχνητή νοημοσύνη

Όμως ο… big brother στα social media σε λίγα χρόνια από τώρα θα μοιάζει απαρχαιωμένος μπροστά σε αυτά που έρχονται, από τη στιγμή που θα εμπλακεί στο παιχνίδι του κυνηγιού της φοροδιαφυγής η τεχνητή νοημοσύνη.

Μέσα από ειδικά συστήματα θα μπορούν πλέον οι ελεγκτές να έχουν αυτοματοποιημένα στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία των παρευρισκομένων σε μία κοινωνική ή κοσμική εκδήλωση.

Ήδη το κέντρο επιχειρήσεων της ΑΕΔΕ που συστάθηκε πριν από μερικούς μήνες και λειτουργεί όλο το 24ώρο, έχει τη δυνατότητα να δίνει σε πραγματικό χρόνο στον κάθε ελεγκτή τα στοιχεία των ανθρώπων που ελέγχονται.

Το επόμενα χρόνια αυτό θα γίνεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη. Άλλωστε, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες θα έχουν την δυνατότητα μέσα από αλγόριθμους να γνωρίζουν τι μπαίνει και τι βγαίνει στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.

Γ. Παππάς: «Ετοιμάζουν νέο φορολογικό μοντέλο για τις στρεβλώσεις και τα τεκμήρια»

Το ερώτημα που προκύπτει από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον δεκάδες εργαλεία για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής είναι:  Ποιο μπορεί να είναι το νόημα της οριζόντιας φορολόγησης;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Παππά, που μίλησε στον Max Fm και στον Γιάννη Γεωργόπουλο, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα τροπολογία που θα αναθεωρήσει τα όσα προβλέπονται για τα τεκμήρια.

«Η οριζόντια φορολόγηση έχουμε πει ότι είναι άδικη και υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις που θα πρέπει να αναθεωρηθούν, στρεβλώσεις που έχει διαπιστώσει και η κυβέρνηση.

Για αυτό και ήδη ετοιμάζεται ένα νέο φορολογικό μοντέλο που θα είναι παράλληλο με τα όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στο οποίο ελπίζουμε ότι θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν.

Υπάρχουν δεκάδες εργαλεία που είναι στη διάθεση των υπηρεσιών για να ανακαλύψουν την φοροδιαφυγή, από τον έλεγχο των εξατομικευμένων λογαριασμών, το περιουσιολόγιο ή ακόμα και τη διαβίωση που κάνουν τα άτομα που είναι στο στόχαστρο.

Λέγανε όλοι ότι η οριζόντια φορολόγηση σχεδιάστηκε γιατί το ελεγκτικό σύστημα για την φοροδιαφυγή έχει πολλές αδυναμίες. Φαίνεται όμως ότι τελικά δεν έχει τις αδυναμίες που ήθελαν να μας παρουσιάσουν. Αν θέλουν να εντοπίσουν και να πιάσουν αυτόν που φοροδιαφεύγει, το κάνουν».

dete.gr

Αγρίνιο: Σε θέση «μάχης» οι αγρότες στην Εθνική Οδό – Έκλεισαν συμβολικά το δρόμο στα γεφύρια του “Αλάμπεη” (εικόνες + video)

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ