ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔυτική Ελλάδα: Η τεράστια αναλογία πόρων που διέθεσε η Περιφέρεια για την πανδημία

Δυτική Ελλάδα: Η τεράστια αναλογία πόρων που διέθεσε η Περιφέρεια για την πανδημία

Δυτική Ελλάδα: Η τεράστια αναλογία πόρων που διέθεσε η Περιφέρεια για την πανδημία

Στην τεράστια αναλογία πόρων στη Δυτική Ελλάδα που διέθεσε η Περιφέρεια για την πανδημία κάνει λόγο η εφημερίδα “Συνείδηση”. Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μεγαλύτερη διοικητική δομή της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής, διέθεσε εν μέσω πανδημίας από το ΠΕΠ 2014-2020 χρήματα που στο πρόσφατο «φόρουμ των Δελφών» περιγράφτηκαν ως «πάνω από μισό δισεκατομμύριο».

Είναι όμως αυτά τα χρήματα δυσανάλογα πολλά σε σχέση με όσα δόθηκαν στην περιοχή μας και την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας;

Η σύγκριση καταδεικνύει ότι αναλογικά τα χρήματα που δόθηκε από την Π.Δ.Ε. είναι εξίσου πολλά και ίσως περισσότερα βάσει των διαθέσιμων πόρων που υπήρχαν από το ΠΕΠ 2014-2020!

Κι αυτό γιατί η Περιφέρεια Αττικής έδωσε αυτό το «πάνω από μισό δισεκατομμύριο» από πόρους που ξεπερνούσαν  το 1,2 δις ευρώ σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων που περιλάμβανε την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, γιατρούς και νοσηλευτές , αγορά ιατρικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία της Αττικής, διεξαγωγή rapid test, τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες και υποστήριξη, ενίσχυση γιατρών για πρωτοβάθμια φροντίδα ασθενών covid και χρηματοδότηση 9.800 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Ο, δε, «λογαριασμός» ανεβαίνει γιατί εντάσσονται μέσα σε αυτό το «πάνω από μισό δισεκατομμύριο» και δωρεάν γεύματα για ευπαθείς πολίτες που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο μερίδες.

Αντίστοιχα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδωσε αποκλειστικά για έκτακτες ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω πανδημίας ποσό ύψους άνω των 155.000.000 ευρώ από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, ώστε να καλυφθούν ανάγκες των υγειονομικών μονάδων, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας! Αλλά από ένα συνολικό διαθέσιμο- προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης δηλαδή- που δεν ξεπέρασε τελικά τα 449.000.000 ευρώ.

Στον πρόσφατο απολογισμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο, ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο μεταξύ άλλων, 21.743.206 ευρώ για προσλήψεις προσωπικού στους φορείς υγείας από το Υπουργείο Υγείας, 3.610.000 ευρώ για εξοπλισμούς ΜΕΘ και νοσοκομείων, ποσά για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των δήμων και των μητροπόλεων, για είδη ατομικής προστασίας και διαγνωστικά τεστ και την διευκόλυνση πρόσβασης χιλιάδων πολιτών και άνω των 150 φορέων σε υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και τηλεϊατρικής.

Για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία προβλεπόταν δημόσια δαπάνη ύψους 30 εκ. ευρώ αλλά συνολικά τα προγράμματα που επισπεύστηκαν στην Περιφέρεια για επιχειρηματικές δράσεις χρειάστηκε να φτάσει τα 117,4 εκ.

Υπάρχουν, πάντως, και κάποια καλά νέα αναφορικά με τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα πλέον. Κι αυτό γιατί στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την επαναφορά των τοπικών οικονομιών από την «εποχή covid» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ανέβει σχεδόν 200 εκατομμύρια, στα 628.427.000 ευρώ.

Με την είδηση εδώ να είναι πως πρόκειται για την τέταρτη υψηλότερη χρηματοδότηση μετά τις Περιφέρειες Αττικής (1.617.000.000), Κεντρικής Μακεδονίας (1.440.000.000) και Ανατολικής Μακεδονίας (640.000.000)! Οπότε υπάρχει περιθώριο για ακόμη καλύτερες επιδόσεις, αρκεί να μην χρειαστούν πάλι για αντιμετώπιση πανδημίας…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ: Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση στο power pass, ποιοι το χάνουν

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr