ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔυτική Ελλάδα: Οριακή αύξηση στο τζίρο του λιανεμπορίου

Δυτική Ελλάδα: Οριακή αύξηση στο τζίρο του λιανεμπορίου

Δυτική Ελλάδα: Οριακή αύξηση στο τζίρο του λιανεμπορίου

Οριακή αύξηση στο τζίρο του λιανεμπορίου στη Δυτική Ελλάδα όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”. Μικρότερη και από τον πληθωρισμό η αύξηση του τζίρου κατά το δεύτερο τρίμηνο

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 16,91 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 15,80 δισ. ευρώ και αύξηση 13,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 14,88 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 είναι:

• Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, αύξηση 49,7%.

• Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 23,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο, παρουσιάζοντας αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022) κατά μόλις 2,2% και φτάνοντας στα 501 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη όμως κατά 4,4% συγκεκριμένα ήταν η αύξηση στο λιανεμπόριο, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων.

Αυτή η οριακή μικρότερη και από τον πληθωρισμό αύξηση στο τζίρο του λιανεμπορίου στη Δυτική Ελλάδα, δείχνει πως αν μη τι άλλο ο κλάδος στην περιοχή «ζορίζεται» αρκετά.

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών συνολικά στη χώρα τον Ιούνιο 2023 ανήλθε σε 3,74 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,7% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022.

Στη Δυτική Ελλάδα η αύξηση στο τζίρο αυτών των επιχειρήσεων ανήλθε σε 9,9%, ενώ για τις επιχειρήσεις του κλάδου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, η αύξηση στο τζίρο ανήλθε σε 16,3% και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μετά την Περιφέρεια Κρήτης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνει η επιστροφή εισφορών στους δημοσίους υπαλλήλους

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ