ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΔυτικη ΕλλαδαΔυτική Ελλάδα: Μακρύς ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Δυτική Ελλάδα: Μακρύς ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Δυτική Ελλάδα: Μακρύς ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μακρύς ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία παρουσιάζει την έκθεση προόδου των 13 Περιφερειών από το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών κατατάσσεις ένατη τη Δυτική Ελλάδα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένατη κατατάσσεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, από το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του σχεδίου «Ατζέντα 2030».

Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSN Greece), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, με την υποστήριξη της Data Consultants, προχώρησαν στην πρώτη καταγραφή της προόδου επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) σε περιφερειακό επίπεδο.

Αυτοί οι στόχοι εγκρίθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η Μηδενική φτώχεια, η Ποιοτική Εκπαίδευση, η Ισότητα των φύλων, το Καθαρό νερό και αποχέτευση, η Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, η Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές, οι Λιγότερες ανισότητες, οι Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η  Δράση για το κλίμα

Από την έρευνα προκύπτει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα έως το 2030, κατά περισσότερο από 50%. Αντιθέτως η Δυτική Ελλάδα υστερεί εμφανώς για πολλούς και διάφορους λόγους, πρώτα και κύρια λόγω το ότι στα χρόνια της κρίσης κατέγραψε από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ της Δυτικής Ελλάδας το 2020 ανήλθε σε 7,4 δις ευρώ, σημειώνοντας μείωση 21% σε σχέση με το 2011. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερο από το 42% των κατοίκων κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ σχεδόν το 26% όσων ζουν σε πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρή υλική στέρηση (Eurostat, 2020).

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του 2019 το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, που ανήλθε σε μόλις 10 χιλιάδες ευρώ περίπου, ήταν το μικρότερο σε σύγκριση με αυτό των κατοίκων άλλων περιφερειών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την ύπαρξη έντονων διαπεριφερειακών ανισοτήτων στη χώρα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ακόμη επιτύχει κάποιον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέχει (με βαθμολογία 40,29) την 9η  θέση στον πίνακα των επιδόσεων. Αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις στην επίτευξη των εξής στόχων: μηδενική φτώχεια, ποιοτική εκπαίδευση,  αξιοπρεπής εργασία και ανάπτυξη,  βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, λιγότερες ανισότητες,  βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, δράση για ζωή στο νερό.

Καλύτερες επιδόσεις η Δυτική Ελλάδα καταγράφει σε άλλους τομείς και φαίνεται πως θα επιτύχει – χωρίς δυσκολία – πριν το 2030 στόχους, όπως η μηδενική πείνα, η ισότητα των φύλων, η φτηνή και καθαρή ενέργεια, καθώς και η ποιότητα και προστασία της ζωής στη στεριά.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δυτική Ελλάδα: Μακρύς ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα έως το 2030, κατά περισσότερο από 50%.

Αιτωλοακαρνανία: «Τρελά» σκαμπανεβάσματα στα καύσιμα – Πήρε ξανά τα πάνω της η βενζίνη

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ