
Δυτική Ελλάδα: Ετήσια μείωση 4,3% των ανέργων τον Αύγουστο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως 5,5% μειώθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Σε 897.543 άτομα ανήλθε τον Αύγουστο του 2023 το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ ανέργων.
Αυτό σημαίνει μείωση κατά -47.045 άτομα (-5%) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και μείωση κατά -7.901 άτομα (-0,9%) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Από αυτά 495.226 (55,2%) είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 402.317 (44,8%) για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Στη Δυτική Ελλάδα στα μητρώα της ΔΥΠΑ καταγράφονται τον Αύγουστο 71.312 άνεργοι παρουσιάζοντας ετήσια μείωση κατά 4,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Έτσι επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της ανεργία στην περιοχή, κάτι που καταγράφεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά το γεγονός ότι ΔΥΠΑ και ΕΛΣΤΑΤ ακολουθούν διαφορετική μεθοδολογία στην καταγραφή της ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β τρίμηνο του 2023 η Δυτική Ελλάδα εμφανίζει ανεργία στο 10,7%.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα μητρώα της ΔΥΠΑ οι μακροχρόνια άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζουν ετήσια μείωση κατά 5,5%, ενώ μικρότερη (2,6%) είναι μείωση σε όσους βρίσκονται στα μητρώα της ΔΥΠΑ για λιγότερο από 12 μήνες. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι εμφανίζουν αύξηση κατά 17,4% σε σχέση με τον Ιούλιο καθώς μέσα στο καλοκαίρι ως συνήθως προστίθενται στα μητρώα της ΔΥΠΑ χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Ωστόσο σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο στη Δυτική Ελλάδα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι παρουσιάζουν μείωση κατά 7,3% καθώς πλέον ανέρχονται σε 9.418.
Όπως κατέγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Σ» για τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα στοχευμένα προγράμματα που «έτρεξαν» από τον πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ.
Πολλά από τα προγράμματα αυτά αφορούσαν τις λεγόμενες «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες», μεταξύ των οποίων ήταν και η Δυτική Ελλάδα, στην οποία παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, αλλά και από ανέργους. Το κρίσιμο συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες, πράγμα που έδωσε στη Δυτική Ελλάδα τη δυνατότητα να μειώσει περισσότερο την ανεργία, ήταν το γεγονός ότι υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα προγράμματα σε αντιστοιχία με το ποσοστό εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ σε άλλες Περιφέρειες η συμμετοχή στα προγράμματα της ΔΥΠΑ ήταν αντίστοιχη, μικρότερη δηλαδή, με τα ποσοστά ανεργίας.
Κατά τα έτη 2019 έως 2023 η Δ.ΥΠ.Α. προκήρυξε συνολικά 30 προγράμματα απασχόλησης, που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (19 προγράμματα), στην απόκτηση εργασιακής – επαγγελματικής εμπειρίας (7 προγράμματα), αλλά και στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων (4 προγράμματα). Η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το 10% των προσφερόμενων θέσεων στο σύνολο της χώρας και να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στη χώρα μετά τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράστηκε σε 13.681 θέσεις εργασίας και 5.851 ωφελούμενες επιχειρήσεις στην περιοχή.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Με αγιασμό από τον κ. Δαμασκηνό άρχισε στο Αγρίνιο το ετήσιο σεμινάριο ιερατικής επιμόρφωσης