Δυτική Ελλάδα - Εργάτες γης: «Νάρκη» η έλλειψη «χεριών»

Πρόβλημα η έλλειψη «χεριών» αναφορικά με του εργάτες γης και στη Δυτική Ελλάδα
Πρόβλημα η έλλειψη «χεριών» αναφορικά με του εργάτες γης και στη Δυτική Ελλάδα

Ανεβάζει το κόστος παραγωγής το μεγάλο ποσοστό εργατών γης που λείπει από το χωράφι

«Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έχει αναλάβει την έκδοση των αδειών παραμονής των εργατών

Τι αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τον πρωτόγεννη τομέα είναι πολλές και μεγάλες. Η κλιματική εξάλλου έχει γίνει μια καθημερινή πρόκληση και φέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας το πρόβλημα για τους καλλιεργητές είναι μεγάλο, επηρεάζοντας την παραγωγή σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.

Βασικό πρόβλημα που υπάρχει σε επίπεδο μάλιστα Δυτικής Ελλάδας, φυσικά και σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι η έλλειψη χεριών, εργατών γης.

Μάλιστα, σε όσες περιοχές οι εργάτες γης είχαν παραμείνει, συχνά ζητούν επιπλέον χρήματα στους παραγωγούς για να εργαστούν. Πέραν όμως αυτού τα προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης δεν σταματούν εδώ, διότι συχνά οι ενδιαφερόμενοι – παραγωγοί που ζητούν συγκεκριμένο αριθμό εργατών, δεν έχουν το προσωπικό την ώρα που το έχουν ανάγκη ή αν ζητήσουν για παράδειγμα 100 εργάτες γης μπορεί τελικά να υποδεχθούν 30 ή και κανέναν!

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά. Ενώ όμως υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια δεν φαίνεται να γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή του. Η αρχή του προβλήματος εστιάζεται στην έλλειψη προσωπικού στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες έχουν αναλάβει να εκδίδουν την άδεια παραμονής των εργατών γης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας μιλώντας στη «Σ» ανέφερε πως οι καταγεγραμμένες ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας για πέρυσι και φέτος ήταν συνολικά 12.500 εργάτες, όμως λόγω των καθυστερήσεων από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τελικά είναι μεγάλο το ποσοστό των εργατών γης που λείπει.

Συγκεκριμένα ο κ. Φίλιας επεσήμανε: «η αναγκαιότητα για εργάτες γης ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Έλληνες να δουλέψουν στις αγροτικές καλλιέργειες. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, το οποίο είναι πρόβλημα ετών, το Κράτος σε πρώτη φάση κάνει διμερής διακρατικές συμφωνίες με συγκεκριμένα κράτη, προκειμένου με κάποιες διαδικασίες να έρθουν στην χώρα μας ξένοι υπήκοοι για να εργαστούν στις διάφορες καλλιέργειες ως εργάτες γης.

Ακολούθως και μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στο χωράφι για δουλειά εμπλέκονται τρεις κρατικές υπηρεσίες. Η πρώτη είναι η υπηρεσία της αιρετής Περιφέρειας, όπως λ.χ. αυτή της Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια συλλέγει τις ανάγκες από τους ενδιαφερόμενους τόσο για εργάτες γης, όσο και για βιομηχανικούς εργάτες, αλλά και για άλλες υπηρεσίες, τις οποίες διαβιβάζει στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκδίδει ΦΕΚ για μια διετία. Έτσι είναι ο προγραμματισμός, χρειαζόμαστε τον «Χ» συγκεκριμένο αριθμό και για τον αριθμό αυτό εκδίδεται ΦΕΚ.

Για το δεύτερο έτος της διετίας που διανύουμε σ’ αυτή την φάση (για το 2023 και για το 2024), όπου το ΦΕΚ βγήκε στα τέλη του 2022 η Δυτική Ελλάδα θα χρειάζονταν 10.000 εργάτες.

Μετά την έκδοση και του συγκεκριμένου ΦΕΚ αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι υπεύθυνη να εκδώσει τις άδειες παραμονής των εργατών. Το πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια προκύπτει ακριβώς εδώ.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ισχυρίζονται, και δικαίως ισχυρίζονται ως ένα βαθμό, ότι δεν διαθέτουν το προσωπικό αυτό που απαιτείται για την άμεση έκδοση των αδειών των εργατών γης. Αποτέλεσμα αυτού είναι συχνά οι εργάτες να φτάνουν στις καλλιέργειες όταν δεν τους χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος που τους ζητά.

Στη Δυτική Ελλάδα εκτός τους 10.000 εργάτες γης που είχαν ζητηθεί αρχικά για την τρέχουσα διετία, σε δεύτερη φάση, ζητήθηκαν 2.500 εργάτες επιπλέον.

Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους, στη δουλειά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τους εργάτες που έχουν ζητηθεί. Το ζήτημα είναι όμως ότι για να ζητήσει κάποιος εργάτες γης τους έχει ανάγκη και η απουσία των εργατών δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρακολουθήσει για να γνωρίζει τι ποσοστό εργατών γης δεν έχουν φτάσει στο χωράφι. Ωστόσο, επειδή έχουμε άμεση επαφή με τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατών και πως ένα αρκετά μεγάλο μέρος των εργατών δεν έχουν φτάσει στην περιοχή μας ακόμη.

Μάλιστα, το ποσοστό των ελλείψεων σε εργάτες γνωρίζουμε ότι δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους καλλιεργητές, όπως εξάλλου προαναφέραμε.

Για παράδειγμα αν ένας καλλιεργητής έχει ζητήσει 100 εργάτες γης έχει πάρει 20 ή μπορεί να μην έχει υποδεχθεί και κανέναν ακόμη εργάτη ή τους υποδέχθηκε όταν πλέον είχε τελειώσει την καλλιέργειά του.

Αυτές είναι δυσλειτουργίες που προκύπτουν στο τρίτο στάδιο, διότι τα δύο προηγούμενα στάδια, στην έκδοση δηλαδή των ΦΕΚ και στη συγκέντρωση των στοιχείων για την κάλυψη των αναγκών για τους εργάτες από την Περιφέρεια τα αποτελέσματα «βγαίνουν» γρήγορα και μάλιστα πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Το δυσάρεστο και άσχημο είναι ότι βρισκόμαστε στο στάδιο αυτό αρκετά χρόνια, ενώ συνάμα δεν υπάρχει παρέμβαση για να δοθεί λύση, παρ’ όλο που αυτό είναι πάγιο αίτημά μας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα μάλιστα όλων των Περιφερειών ανά την Ελλάδα, αν και οι Περιφέρειες έχουμε τον ρόλο του ενδιάμεσου «κρίκου» που «ενώνει» τον πρωτόγεννη τομέα με την κεντρική Κυβέρνηση.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε και το εξής. Πολλοί από όσους έχουν ζητήσει εργάτης γης πιθανότατα να έχουν κάνει και έξοδα, χωρίς όμως να έρθει το προσωπικό που έχουν ανάγκη.

Επιπλέον όμως, όπως πληροφορούμαστε από τους παραγωγούς, δεν είναι μόνο το πρόβλημα ότι δεν έχουν «χέρια» για να κάνουν την δουλειά τους, αλλά ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι τους υφιστάμενους εργάτες γης, αυτούς που είναι διαθέσιμοι δηλαδή, αναγκάζονται να τους πληρώσουν με περισσότερα χρήματα για να παραμείνουν στην δουλειά τους. Οι παραγωγοί έχουν δηλαδή μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, πέραν όλων των άλλων».

Όμως πέραν των ελλείψεων εργατών γης, ο κ. Φίλιας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της ασφάλειας και της διαβίωσής τους τονίζοντας: «από την στιγμή που οι εργάτες γης έχουν άδεια παραμονής και εργάζονται σε σχέση με τη διαβίωσή τους, την ασφάλειά τους και τις συνθήκες εργασίας τους υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας λ.χ. οι υπηρεσίες υγείας αν κληθούν μπορούν να παρέμβουν και εφόσον διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρεκτροπή, ενώ θα παρέμβουν κατόπιν παραγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή και της Αστυνομίας.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση αυτή, ως προς τη φιλοξενία και την ομαλή διαβίωση των εργατών γης δηλαδή, και αυτό είναι σημαντικό».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υπεράκτια αιολικά στον Πατραϊκό: «Μακριά από τη Natura της Λιμνοθάλασσας»

«Μακριά από τη Natura της Λιμνοθάλασσας» λένε οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά στον Πατραϊκό

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;