
Τα απόνερα της καταστροφής στον Θεσσαλικό κάμπο στην αγορά. «Χείμαρρος» ανατιμήσεων ενόψει όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς εκτιμά πως δεν θα τεθεί κίνδυνος έλλειψης προϊόντων στην αγορά, αλλά θα υπάρξουν ανατιμήσεις.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μετά τη ζημιά που έφερε στον Θεσσαλικό κάμπο η κακοκαιρία «Daniel» και τη ζημιά που υπέστησαν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, αλλά και ο επιχειρηματίες στον κλάδο της μεταποίησης της περιοχής, τα προβλήματα, οι συνέπειες της καταστροφής και οι προεκτάσεις της βγαίνουν σιγά – σιγά στην επιφάνεια.
Οι εικόνες αποκάλυψης στη Θεσσαλία θα επηρεάσουν την τσέπη όλων των Ελλήνων, καθώς η Θεσσαλία διέθετε από τα μεγαλύτερα «κομμάτια» της «πίτας» σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα τροφίμων, που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την μεταποίηση.
Η φέτα από ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα κατά 22% και 16,49% αντίστοιχα, παραγόταν στη Θεσσαλία, όλες οι πληγείσες περιοχές ήταν ένας εκ των βασικών προμηθευτών σε ζωοτροφές. Γίνεται λόγος επίσης για απώλειες μέχρι και 100 με 120 χιλιάδων προβάτων, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και χοιροτροφικές μονάδες. Μάλιστα, σε μια από τις μεγαλύτερες χοιροτροφικές μονάδες της περιοχής εκτιμάται ότι 500 χοιρομητέρες και 6.500 γουρουνάκια πνίγηκαν, ενώ μεγάλες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες που σχετίζονται με φρούτα, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ και δραστηριοποιούνταν γενικότερα στην Θεσσαλία σταμάτησαν τελείως τη λειτουργία τους ή υπέστησαν ζημιές.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλία δεν επηρεάζει μόνο την περιοχή εκείνη, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Ελλάδα και όλη τη χώρα, καθώς στην αγορά θα υπάρξουν ανακατατάξεις και οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν σε κάποια προϊόντα το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Παύλος Σατολιάς μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«Η κατάσταση αυτή δεν θα επηρεάσει μόνο τη Δυτική Ελλάδα, αλλά όλη τη χώρα. Η Θεσσαλία είναι μια Περιφέρεια που συμβάλει πάρα πολύ στον παραγωγικό χάρτη της χώρας. Εκτός από την αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία υπάρχει και η μεταποίηση των προϊόντων αυτών. Η ζημιά αυτή που άγγιξε και τον πρωτογενή τομέα και τις αποθήκες των μεταποιητικών μονάδων οδηγεί σε καθυστερήσεις και μας πάει πίσω. Αυτό συμβαίνει σε περιόδους δύσκολες με πολύ υψηλά κοστολόγια, λόγω των προηγούμενων καταστάσεων και λόγω του γεγονότος ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν πήγαν καθόλου καλά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τις καλλιέργειες δηλαδή, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και του καύσωνα. Η ζημιά αυτή θέτει σοβαρό ζήτημα ως προς τη ροή της αγοράς.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμέναμε μια κατάσταση που θα αρχίσει να ισορροπεί, έτσι τουλάχιστον έδειχναν τα πράγματα. Οριακά είχαν πέσει τα κόστη και θα βλέπαμε μείωση στην ακρίβεια. Με τη ζημιά αυτή στη Θεσσαλία το κλίμα αυτό που διαφαίνονταν αντιστράφηκε. Έχουμε ανησυχία και προβληματισμό, γιατί μπορεί να έχουμε σε ορισμένα προϊόντα, κυρίως φρέσκα, σημαντικές αύξηση στην τιμή τους, διότι η Θεσσαλία διέθετε σημαντική παραγωγή φρέσκων προϊόντων όπως λ.χ. κηπευτικών και πολλών άλλων προϊόντων.
Σε σημαντικό βαθμό επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση και η καταστροφή των οδικών δικτύων, επηρεάζει στη μεταφορά των προϊόντων και η αγορά δεν θέλει και δεν μπορεί τέτοιους κλυδωνισμούς. Δυστυχώς, θα έχουμε ζημιά στην ομαλότητα της αγοράς, αλλά ελπίζουμε να είναι πρόσκαιρη.
Μεγάλη ζημία αποτελεί και το πλήγμα που δέχθηκε η Θεσσαλία στο ζωικό κεφάλαιό της. Ήταν η στιγμή, όπως προαναφέραμε, που όλοι αντιλαμβανόμασταν και η κατάσταση θα ισορροπήσει. Η Θεσσαλία διέθετε και γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα, που προέρχονταν από το πλούσιο ζωικό κεφάλαιο που είχε και αυτή τη στιγμή, βάσει της εικόνας που υπάρχει μέχρι και σήμερα, υπάρχουν 40 με 50 χιλιάδες νεκρά ζώα. Επιπλέον, «χάθηκαν» οι πρώτες ύλες που υπήρχαν αποθηκευμένες με σκοπό να ταϊστούν τα ζώα αυτά.
Στα Καλάβρυτα λ.χ. μέχρι προ ημερών προμηθευόμασταν εφόδια για τις κτηνοτροφικές μας μονάδες από τη Θεσσαλία και τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στέλνουμε προϊόντα για να βοηθήσουμε την κατάσταση εκεί. Είναι η καταστροφή μεγάλη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει το μέγεθός της. Χάθηκαν δυστυχώς ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αγροτικά μηχανήματα, καλλιέργειες, ζώα και ακόμη δεν έχει πέσει η στάθμη του νερού για να αποκαλυφθούν οι εκτάσεις γης, ενώ ήδη έχει περάσει μια εβδομάδα.
Δεν θα τεθεί κίνδυνος έλλειψης προϊόντων στην αγορά, δεν θα υπάρχει έλλειψη σε σοβαρό επίπεδο που θα αντιλήφθει ο κόσμος και θα δημιουργήσει πρόβλημα διατροφής. Το καλό ή το κακό της αγοράς είναι ότι αυτορυθμίζεται. Αυτό σημαίνει πως θα ανεβάσει τις τιμές σε κάποια προϊόντα, θα πέσει η κατανάλωσή τους και ο κόσμος θα πάει από μόνος του σε άλλα προϊόντα. Δυστυχώς εκεί θα οδηγηθούμε. Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται είναι ότι η κατάσταση αυτή θα φέρει ανακατατάξεις στην αγορά σε περιόδους, που ο καταναλωτής ήδη πληρώνει πολύ ακριβά και αυτό δεν το θέλει κανείς.
Πρέπει άμεσα μετά από τις καταγραφές το Κράτος να κάνει κάθε τι δυνατόν για να ξαναφέρει τη Θεσσαλία στην παραγωγική διαδικασία, να κοιτάξει την ανασύνταξη, την αναγέννηση, των παραγωγών για να υπάρξει και αποκατάσταση της αλυσίδας που υπήρχε μέχρι τώρα. Αυτό είναι το στοίχημα και για να κερδηθεί το στοίχημα αυτό πρέπει οι άνθρωποι όπου επλήγησαν να αποζημιωθούν στο ακέραιο, ώστε να μπορέσουν όλοι να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν το επάγγελμα τους, το επάγγελμα του αγρότη, του κτηνοτρόφου κλπ και να μην τα εγκαταλείψουν».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Ένωση Αγρινίου: Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η απονομή χρηματικών επάθλων