Δυτική Ελλάδα - Άνω των 60 στη σύνταξη: Σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα

Άνω των 60 βγαίνουν στη σύνταξη στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα
Άνω των 60 βγαίνουν στη σύνταξη στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα

Ειδική έρευνα για τις συντάξεις και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας διεξήγαγε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), βάζοντας στο μικροσκόπιο στοιχεία που αφορούν το πλήθος των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη, τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, την εργασιακή κατάσταση των συνταξιούχων και την καταγραφή των τρόπων κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 65,8% των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών δε λαμβάνει καθόλου σύνταξη, ενώ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης βρίσκεται στα 58,6 έτη - λίγο μεγαλύτερη για τους άνδρες (58,9) σε σύγκριση με τις γυναίκες (58,2). Επιπλέον, ένα ποσοστό 11,6% λαμβάνει μειωμένη σύνταξη, 7 στα 10 άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν σταμάτησαν να εργάζονται, ενώ σημειώνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 23,9% δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο παρατηρούνται κάποιες διαφορές ως προς τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης ανά Περιφέρεια. Στη Δυτική Ελλάδα (όπως επίσης σε Κρήτη και Ιόνια Νησιά) η μέση ηλικία συνταξιοδότηση είναι άνω των 60,2 ετών, ενώ στην Αττική το χαμηλότερο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, με 58 έως 58,4 έτη.

Στο γιατί παρατηρείται αυτή η «απόσταση» των περίπου δύο ετών, η απάντηση προκύπτει κυρίως από το παραγωγικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή κατά βάση από το μεγάλο ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού σε σχέση με άλλες Περιφέρειας και δη την Αττική.

Εξάλλου η ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ανά επάγγελμα καταγράφει τη χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους που απασχολούνται σε τεχνικά επαγγέλματα, με τη μέση ηλικία στα 59 έτη και την υψηλότερη ηλικία εξόδου για τους αγρότες που παίρνουν σύνταξη στα 65,6 έτη.

Σχεδόν 7 στους 10 ηλικίας 50 - 74 δεν παίρνουν σύνταξη

7 στα 10 άτομα ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος σταμάτησαν να εργάζονται όταν συνταξιοδοτήθηκαν, ποσοστό 71,9%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, 23,9% δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη.

Ως βασικότερος λόγος που τα άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών, τα οποία λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, σταμάτησαν να εργάζονται δηλώνεται η προτίμηση να σταματήσουν να εργάζονται από τη στιγμή που κατοχυρώθηκε το δικαίωμα σύνταξης (77,3%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 15,0% δηλώνει ότι υποχρεώθηκε να σταματήσει λόγω ορίου ηλικίας.

Ο κύριος λόγος παραμονής ή επιστροφής στην αγορά εργασίας

Ο κύριος λόγος επιστροφής ή παραμονής στην αγορά εργασίας, των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, ήταν οικονομικός – είτε επειδή υπήρχε ανάγκη (32,9%) είτε επειδή συνέφερε οικονομικά (14,0%).

Το 25% άνω των 50 δυσκολεύεται να βγει στη σύνταξη

Δυσκολία στην κατοχύρωση και στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αντιμετωπίζει το 25% των ατόμων άνω των 50 ετών, καθώς μένουν εκτός εργασίας μέχρι να συμπληρώσουν τις γενικές προϋποθέσεις για σύνταξη στο 67ο έτος με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών.

Πρόκειται για την πλέον αντιπροσωπευτική κατηγορία των φτωχών συνταξιούχων του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς αδυνατούν να συμπληρώσουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις ακόμη και για τη μειωμένη σύνταξη που καταβάλλεται στα 62, λόγω έλλειψης ασφαλιστικού δεσμού που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μειωμένη σύνταξη από ταμεία μισθωτών όπως το ΙΚΑ.

Στις περιπτώσεις που δεν συμπληρώνουν ούτε τη 15ετία, τότε οδηγούνται στην προνοιακή σύνταξη, που είναι συνάρτηση του εισοδήματος και ανέρχεται (πλήρες ποσό) στα 400 ευρώ το μήνα. Στο 25% όσων δεν θεμελιώνουν εύκολα δικαίωμα για σύνταξη περιλαμβάνονται και οι επαγγελματίες που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω χρεών.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υπεράκτια αιολικά στον Πατραϊκό: «Μακριά από τη Natura της Λιμνοθάλασσας»

«Μακριά από τη Natura της Λιμνοθάλασσας» λένε οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά στον Πατραϊκό

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;