ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔυτική Ελλάδα: 20% οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία

Δυτική Ελλάδα: 20% οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία

Δυτική Ελλάδα: 20% οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία

Ποιες ειδικότητες έχουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις στη Δυτική Ελλάδα. 20% οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Έρχονται νέες επενδύσεις στο κλάδο, αλλά η έλλειψη προσωπικού ήρθε για να μείνει.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ακόμη καλύτερες προοπτικές σε σχέση με το 2022 έχει η τουριστική σεζόν που ξεκινά, ωστόσο ο κλάδος «βασανίζεται» από την έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 κενές θέσεις, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23%.

Αυτή η εικόνα αποτυπώθηκε και στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ και την έρευνα που έκανε σε 29 ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας ο μέσος όρος των κενών θέσεων εργασίας το 2022 ήταν στο 20%, ενώ σε κάποιες ειδικότητες οι ελλείψεις προσωπικού ήταν πολύ μεγαλύτερες. Στη Δυτική Ελλάδα μάλιστα, που κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό της εγχώριας τουριστικής πίτας -αντιπροσωπεύει μόλις το 3% των ξενοδοχειακών μονάδων και το 2% των κλινών της χώρας- δρομολογούνται αρκετές μικρές και μεγάλες επενδύσεις στο ξενοδοχειακό τομέα, γεγονός που θα επιτείνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της στρατηγικής επένδυσης, του Varko Bay Resort από την Banyan Tree στην περιοχή της Πογωνιάς.

Υπάρχει λοιπόν μια αντιστρόφως ανάλογη εικόνα σε σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου και του διαθέσιμου προσωπικού.  Και οι εκτιμήσεις λένε ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν θα λυθεί εύκολα, αφού μεγάλος μέρος των εργαζομένων του κλάδου, μετά τη διετία της πανδημίας, εγκατέλειψαν μάλλον οριστικά τον κλάδο. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα έφτασαν στο σημείο να δίνουν μεγαλύτερες απολαβές και bonus προκειμένου να βρουν προσωπικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπροστά στο πρόβλημα αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει ζητήσει με επιστολή της προς την κυβέρνηση ζητώντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι δυνατή η έλευση εποχιακά εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τομέα του τουρισμού με την απλούστευση των διαδικασιών μετάκλησης.

Οι ειδικότητες με τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ στη Δυτική Ελλάδα κατέγραψε μεγάλες ελλείψεις σε ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων από το προσωπικό στο χώρο της εστίασης (σερβιτόροι, barman, μάγειρες, λαντζέρηδες) μέχρι το προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας (καμαριέρες, laundry), αλλά το κομμάτι Front Office και του εξειδικεύμενου προσωπικού είναι αυτό που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

Για παράδειγμα το 43% των θέσεων βοηθού Receptionist  πέρυσι έμειναν κενές, 18% ήταν οι κενές θέσεις Receptionist  και 49% οι κενές θέσεις Bellman / Doorman (θυρωρού). Ενώ η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη έλλειψη (68%) ήταν αυτή  του concierge (άτομο που ασχολείται αποκλειστικά με έναν πελάτη και διευθετεί τα αιτήματα του), ειδικότητα που αφορά μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες καθώς απευθύνεται σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Από εκεί και πέρα ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλους επιμέρους τομείς του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα, όπως οι υπηρεσίες spa, όπου οι ελλείψεις προσωπικού ανέρχονται στο 36%, ενώ στις ειδικότητες πωλήσεων και μάρκετινγκ, οι ελλείψεις κυμαίνονται μεταξύ 18% και 35%.

Πάντως σε αντίθεση με την γενική εικόνα του κλάδου, όπου στο μέσο όρο της χώρας οι ειδικότητες της καμαριέρας του σερβιτόρου και του Receptionist είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων, στην Δυτική Ελλάδα τα μεγαλύτερα ποσοστά ελλείψεων εμφάνισαν πιο εξειδικευμένες ειδικότητες. Ωστόσο αυτές οι ειδικότητες θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι καταλαμβάνουν πολύ λιγότερες θέσεις στα οργανογράμματα των ξενοδοχείων από τις βασικές ειδικότητες της καμαριέρας και του σερβιτόρου.

Τα ποσοστά των κενών θέσεων στον κλάδου των ξενοδοχείων στη Δυτική Ελλάδα

Concierge 68%

Sommelier 50%

Bellman / Doorman 49%

Βοηθός Receptionist  43%

Λινοθηκάριος (Laundry) 42%

Προϊσταμένη Ορόφου 37%

Spa 36%

Προσωπικό Marketing 35%

Καθαριστής Εσωτερικών & Εξωτερικών 34%

Housekeeping Director 32%

Λαντζέρης 28%

Marketing Manager 26%

Sales Manager 25%

Μάγειρας Α 24%

Guest Relations 23%

Σερβιτόρος 20%

Αποθηκάριος 19%

Receptionist 18%

Revenue/Reservations 18%

Βοηθός Σερβιτόρου 18%

Καμαριέρα 17%

Barista / Barman – Barwoman 17%

Front Office Manager 13%

Marketing Manager 9%

Λογιστής/Βοηθός Λογιστή 7%

Προσωπικό πωλήσεων 6%

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση”

Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας: «Παρουσιάζουν τζίρους και κέρδη εκτός πραγματικότητας»

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ