ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΔυτικη ΕλλαδαΔυτική Ελλάδα: 1 στους τέσσερις σε κίνδυνο φτώχειας

Δυτική Ελλάδα: 1 στους τέσσερις σε κίνδυνο φτώχειας

Δυτική Ελλάδα: 1 στους τέσσερις σε κίνδυνο φτώχειας

Έρευνα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών αποτυπώνει τη δυσμενή θέση της Δυτικής Ελλάδας σε πολλά επίπεδα Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”

Από τον Φεβρουάριο του 2020 η Ελλάδα και ο κόσμος εισήλθαν σε μια νέα πραγματικότητα, αυτή της πανδημίας κορωνοϊού. Λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά, η πανδημία φαίνεται να φθίνει, το ΑΕΠ της χώρας και ο τουρισμός ανακάμπτουν, ενώ η χώρα έχει στη διάθεσή της πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Από την άλλη, η οικονομία σε παγκόσμιο, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο επηρεάζεται σημαντικά από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση των τιμών ενέργειας. Αποτέλεσμα είναι τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και η αύξηση του κόστους ζωής λόγω πληθωριστικών πιέσεων.

Τo Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και με την υποστήριξη της Data Consultants αποτύπωσαν τα σημαντικότερα μεγέθη αναπτυξιακού χαρακτήρα για τις ελληνικές Περιφέρειες.

Η αναπτυξιακή εικόνα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με βάση τα στοιχεία της έρευνας κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί. Η Ελλάδα βίωσε την προηγούμενη δεκαετία μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στη νεότερη ιστορία της. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ του 2011 και 2020, το ΑΕΠ της Δυτικής Ελλάδας το 2020 ανήλθε σε 7,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 21% σε σχέση με το 2011.

Ποσοστό που αντιστοιχεί στη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Διόλου τυχαία λοιπόν το 2019 το διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο σε εθνικό επίπεδο ήταν 12.7000 ευρώ, ενώ το μικρότερο ήταν αυτό των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, που ανήλθε σε μόλις 10 χιλιάδες ευρώ περίπου, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη έντονων διαπεριφερειακών ανισοτήτων στη χώρα.

Εντούτοις η Δυτική Ελλάδα πετυχαίνει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική μείωση στα ποσοστά της ανεργίας, η οποία από το 28,5% το 2015 βρέθηκε το 2021 στο 17,5% η μείωση κατά 11 μονάδες μάλιστα είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στη χώρα μετά την Αττική.

Από την άλλη όμως η μείωση της ανεργίας, που καταγράφεται και συνολικά στη χώρα, δεν αρκεί για να αλλάξει την άνιση εικόνα μεταξύ των ελληνικών περιφερειών και στην περίπτωση του πληθυσμού που βρίσκεται αντιμέτωπος με κίνδυνο φτώχειας.

Στη Δυτική Ελλάδα περισσότεροι από 1 στους 4 κατοίκους της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο φτώχειας, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό σημειώνει μείωση στα Ιόνια Νησιά, στην Αττική, στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη, περιφέρειες που σημειώνουν επίδοση καλύτερη του εθνικού μέσου.

Οι ελληνικές περιφέρειες δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ. Το Δεκέμβριο του 2021, η Δυτική Ελλάδα εμφάνιζε απορρόφηση πόρων σε ποσοστό μόλις 56%, επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη μεταξύ των ελληνικών περιφερειών.

Οι ελληνικές περιφέρειες υστερούν σημαντικά έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιφερειών ως προς την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με το Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας που εκδίδει η Eurostat, οι ελληνικές περιφέρειες κατατάσσονταν το 2019 στο τέλος της λίστας των 268 περιφερειών που αξιολογούνται, με τη Δυτική Ελλάδα να βρίσκεται στη θέση 282.

Οι διαπεριφερειακές ανισότητες, βέβαια, δεν συνιστούν ελληνικό «προνόμιο», αλλά ευρωπαϊκό, και θα πρέπει η αντιμετώπισή τους να διαπεράσει όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη – μέλη.

Στην Ελλάδα με εργαλεία τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, η ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδας σε περιφερειακό θα πρέπει να ενισχυθεί θεσπίζοντας πολιτικές για την αύξηση της παραγωγικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, ολοκληρώνοντας και αναπτύσσοντας βιώσιμες βασικές υποδομές, παρέχοντας κίνητρα για την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δυτική Ελλάδα: 1 στους τέσσερις σε κίνδυνο φτώχειας

Γιάννης Μανιάτης από Αγρίνιο: “Οι αλλαγές που ζούμε είναι πρωτοφανείς για την ανθρωπότητα” (εικόνες + video)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ