ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΔύο καθηγητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ γράφουν: Η «δημόσια» ζωή του τμήματος ΑΕΙ

Δύο καθηγητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ γράφουν: Η «δημόσια» ζωή του τμήματος ΑΕΙ

Δύο καθηγητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ γράφουν: Η «δημόσια» ζωή του τμήματος ΑΕΙ

Η «δημόσια» ζωή του τμήματος ΑΕΙ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΙΝΑΣ*, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ**

Με αφορμή δημοσιεύματα της «Καθημερινής» τον τελευταίο καιρό που αφορούν στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠ&ΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο ιδρύθηκε το 2005, επιθυμούμε να αποτυπωθεί η εκ των έσω προσωπική μας οπτική ως καθηγητών του εν λόγω τμήματος.

Με τον νόμο 4610/2019 της προηγούμενης κυβέρνησης και για να ικανοποιηθούν πιθανότατα συντεχνιακά και πολιτικά συμφέροντα το τμήμα ΔΠΠ&ΝΤ καταργήθηκε, δίχως τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, και αντικαταστάθηκε διοικητικά από το νεοϊδρυθέν τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Η κατάργηση έγινε χωρίς προειδοποίηση και προηγούμενη διαβούλευση ή μελέτη σκοπιμότητας πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος ΔΠΠ&ΝΤ, με τρίμηνη κατάληψη στις αρχές του 2020, ζήτησε την επανίδρυση του τμήματος. Κατόπιν επερώτησης στη Βουλή, επιστολών βουλευτών προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας για την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠ&ΝΤ και για την αποστολή των σχετικών στοιχείων, και του αιτήματος επανίδρυσης στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), υπήρξε έντονη η πεποίθηση για αίσια κατάληξη του ζητήματος. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα σπουδών στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠ&ΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών έχει πιστοποιηθεί δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες της αλλοδαπής και την πρώην αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης ΑΔΙΠ (τέσσερις μήνες πριν από την κατάργηση του τμήματος!) για τον «καινοτόμο» και «διεπιστημονικό» του χαρακτήρα.

Ο πολιτισμός σήμερα έχει οργανωσιακό κλαδικό χαρακτήρα. Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας, αυτό που τελευταία ονομάζεται πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ), oδηγούν στην καινοτομία, ως καταλύτη για την αλλαγή σε άλλους κλάδους, σύμφωνα με την κεντρική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του ΤΔΠΠ&ΝΤ δεν αποτελούν μια ετερογενή σχημάτωση, αλλά αποδεικνύουν τον «διεπιστημονικό» χαρακτήρα του τμήματος στην κατεύθυνση της καινοτομίας. Ενα επιπλέον χαρακτηριστικό για την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών του ΤΔΠΠ&ΝΤ αφορά στο γεγονός ότι υπάρχουν κυρίως νέοι και επιστημονικά δραστήριοι καθηγητές με εξαιρετικά βιογραφικά από τις νέες τεχνολογίες, την οικονομία και το μάνατζμεντ, τις κοινωνικές επιστήμες, την ιστορία, την τέχνη, τη φιλολογία και την αρχαιολογία. Επιτύχαμε, με το πέρασμα του χρόνου, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σημαντικές συνέργειες για την επιτυχία αυτού του «διεπιστημονικού» σκοπού του τμήματος. Σίγουρα υπήρξαν λάθη, αντιπαραγωγικές προσωπικές στρατηγικές, πολιτικές αδυναμίες και τραγικές αβλεψίες, αλλά και ολιγωρία, όπως παντού. Το τμήμα, με 15χρονη λειτουργία, με πρόσφατη πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ, με 17 μέλη ΔΕΠ, με υποδομές, με σύγχρονο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και Διδακτορικών Σπουδών, διοχέτευε, μεταξύ άλλων, στη χώρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την πόλη του Αγρινίου σημαντικό και αναγκαίο στελεχικό δυναμικό.

Σε αυτό το δυναμικό πλαίσιο δεν υφίσταται προνομιακή ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων των καθηγητών, όσον αφορά στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών στο τμήμα ΔΠΠ&ΝΤ. Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί εμφατικά ότι η κατάργηση ενός τμήματος πραγματοποιήθηκε δίχως αιτιολογική έκθεση και ότι τα μέλη ΔΕΠ του εξαναγκάστηκαν να υπηρετήσουν μια νέα πραγματικότητα ενός άλλου γνωστικού πεδίου μέσα σε έναν καταιγισμό θεσμοποιημένων αλλαγών επιστημονικού αποκλεισμού από τα μέχρι πρότινος ακαδημαϊκά τους πεδία με την ένταξή τους σε μια νέα επιστημονική ολικότητα.

Μια μικρή, αλλά ουσιαστική, αναφορά αφορά στους φοιτητές που, αφού ήλθαν στο Αγρίνιο για 4-5 χρόνια, σπούδασαν κοντά στους καθηγητές τους και πίστεψαν στον εαυτό τους, στο αντικείμενο που σπούδασαν και στη βιώσιμη και ολιστική περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία είναι το ζητούμενο για όλους στη χώρα μας. Εγραψαν oι φοιτητές μας: «Μην παίζετε με τις ζωές μας». Για αυτούς τους φοιτητές και αποφοίτους του ΤΔΠΠ&ΝΤ που συναντούν ήδη δυσκολίες στην αγορά εργασίας, όταν οι υποψήφιοι εργοδότες τους αναφέρονται στο καταργηθέν τμήμα, σε μια περίοδο απανωτών κρίσεων, η προαναφερθείσα αποφθεγματική αναφορά δεν αποτελεί υπερβολή απέναντι στις κοινωνικές και πολιτικές γειώσεις τους και δεν αφήνει περιθώρια για αποστασιοποίηση. Ισως η επιβεβλημένη ανάγκη, πόσο μάλλον μετά την πανδημία, να υποστηριχθεί η σχέση φύσης και πολιτισμού, όπως μας έμαθε ο παππούς Michel Serres, να λειτουργεί εντέλει αντιστικτικά απέναντι στην εικόνα του μονοπωλίου των όποιων κριτηρίων αρμοδιότητας νεοφανών όρων και ειρωνικών αποφθεγμάτων χωρίς υπόσταση.

* Επίκουρος καθηγητής, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας με Έμφαση στην Πολιτισμική Διαχείριση.
** Αναπληρωτής καθηγητής, Ιστορία των Πολιτισμών.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr