Δύο εργαλεία στη Δυτική Ελλάδα για φθηνότερο ρεύμα: Και «Απόλλωνας» και Ενεργειακή Κοινότητα
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας η σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών κατά τα πρότυπα του κυβερνητικού προγράμματος «Απόλλων», που έρχεται ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, εξασφαλίζοντας σταθερή τιμή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά και φορείς που θα θελήσουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας «δέσει» τη δική της Ενεργειακή Κοινότητα με τους όρους σύνδεσης, που δόθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε αυτή την ενέργεια (βάσει νόμου είναι αρμοδιότητα των περιφερειών κάτι τέτοιο), έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σε όποιον θέλει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζει το μεγάλο κέρδος που έχει η Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν αρκετές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις και είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η παράταξη Καρπέτα, όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν, ενώ η παράταξη του Σπύρου Σκιαδαρέση ψήφισε λευκό. Οι αντιρρήσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό υποβαθμίζει -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- την έννοια των ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο να υπάρξει απλώς κατανάλωση ενέργειας διά των μεσαζόντων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και όχι να λειτουργήσει στη βάση αυτοπαραγωγή - αυτοκατανάλωση.
Οι επιφυλάξεις αυτές θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχαν και το προηγούμενο διάστημα και από τη διοίκηση της Περιφέρειας, που επέμεινε και τελικά επέτυχε το σχέδιό της να προχωρήσει με τη μέθοδο του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) για τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση μέσα από την επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 110 μεγαβάτ στο κτήμα «polder» στο Μεσολόγγι.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας βάσει αυτού προβλέπει το ενεργειακό κόστος να πέσει από τα 30,6 εκατ. ευρώ σήμερα στα 4,4 εκατ., πράγμα που συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων κατά 72,47%.
Σημειώνεται αυτή είναι η τελική εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, συνυπολογιζόμενου και του ετήσιου κόστους της επένδυσης για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Πλέον όμως το δίλλημα «Απόλλωνας ή Ενεργειακή Κοινότητα» που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, δεν υφίσταται.
Έτσι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επανέλαβε πως η Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας και των λοιπών φορέων της περιοχής πήρε όρους σύνδεσης με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και με τη μέθοδο του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός). «Δεν λέμε τι φοβερό είναι ο «Απόλλωνας», είναι καλύτερο το δικό μας «προϊόν», αν το δούμε έτσι» είπε, χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε πως «πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα, είτε σε φορείς που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε κάποια ενεργειακή κοινότητα, είτε στα ευάλωτα νοικοκυριά να πάρουν κάτι, που είναι καλύτερο από το μηδέν. Ή θα πούμε σε κάποιους “ας προσέχατε” ή θα τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα». Αυτή, εξήγησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, είναι μία δυνατότητα που δεν έχουμε το δικαίωμα να τη στερήσουμε από κανένα, τονίζοντας παράλληλα πως ο «Απόλλωνας» μπορεί να βασίζεται μεν στη μέθοδο του net biling ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εξασφαλίζει σταθερή τιμή.
Κριτική για τον «Απόλλωνα» από Καρπέτα
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ιδίως από την πλευρά του Κ. Καρπέτα υπήρξε έντονη κριτική για το κυβερνητικό πρόγραμμα «Απόλλων» και η αντιπαράθεση με την περιφερειακή αρχή τροφοδοτήθηκε, όταν προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας επιχείρησε να προωθήσει την υπόθεση της Ενεργειακή Κοινότητας.
«Αν ήρθαμε εδώ για να πούμε για τη μια και την άλλη κυβέρνηση, αυτή είναι μια κουβέντα που δεν με ενδιαφέρει. Το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ εμείς το κάναμε πράξη, κινητοποιώντας δυνάμεις και 60 φορείς της Δυτικής Ελλάδας για να κάνουμε τη δική μας ενεργειακή κοινότητα» απάντησε από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζοντας ότι το κάλεσμα της Περιφέρειας πριν από τέσσερα χρόνια περίπου αποσκοπούσε στο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς, ώστε το εγχείρημα συνολικά να είναι «too big, to fail».
Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα «Συνείδηση»