ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΔράση ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Δράση ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο που πλήττει 1 στους 1.000 ανθρώπους
Από την Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας

Κινητοποίηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποίησε χθες το πρωί στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο η Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας (ΕΕΑΣΚΠ). Η δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που έχει οριστεί να είναι η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.

Στο περίπτερο της ΕΕΑΣΚΠ σταμάτησαν πολλοί περαστικοί οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη νόσο από τα μέλη και την αντιπρόεδρο της Ένωσης, Ρούλα Λαζαρά, ενώ παρέλαβαν ενημερωτικά φυλλάδια με πληροφορίες. Παράλληλες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Πάτρα και τον Πύργο.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια μη μεταδοτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όπως και η συχνότητα και η έντασή τους, περιλαμβάνουν όμως συνήθως αδυναμία, μούδιασμα, κακό συντονισμό, κόπωση και αστάθεια, όπως και διαταραχές της όρασης. Αντιμετωπίζονται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας χτυπά κυρίως τις πλέον παραγωγικές ηλικίες από 20 έως 40 ετών, ενώ πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι από αυτήν πάσχουν περίπου 1 στους 1.000 ανθρώπους στον πλανήτη. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, είναι η ελεύθερη πρόσβασή τους στους δημόσιους χώρους, καθώς η νόσος προκαλεί κινητικές δυσκολίες και επηρεάζει την μετακίνησή τους.
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο Αγρίνιο θα λειτουργήσει συμβουλευτικό γραφείο για τους πάσχοντες, σε χώρο ο οποίος αυτή τη στιγμή αναζητείται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για ενημέρωση και συμβουλές στην Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας, στον τηλεφωνικό αριθμό 2610-422655 ή στο email  eenosims@yahoo.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα eenosims.blogspot.gr
Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr