ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΔΠΠΝΤ: Πισώπλατη «μαχαιριά» – Το email της ΕΘΑΑΕ που αλλάζει τα δεδομένα

ΔΠΠΝΤ: Πισώπλατη «μαχαιριά» – Το email της ΕΘΑΑΕ που αλλάζει τα δεδομένα

ΔΠΠΝΤ: Πισώπλατη «μαχαιριά» – Το email της ΕΘΑΑΕ που αλλάζει τα δεδομένα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Άλλο αίτημα υποσχέθηκε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών να καταθέσει το Πανεπιστήμιο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και άλλο κατέθεσε. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέσα από την καταγγελία, που κάνουν μέσω της «Σ» οι φοιτητές του καταργημένου από το «νόμο Γαβρόγλου» Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ).

Συγκεκριμένα η απάντηση που πήραν μέσω email -και το οποίο δημοσιεύει σήμερα η «Σ»–  από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρει πως η ΕΘΑΑΕ εξετάζει αίτημα για τη μετονομασία και μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθώς επίσης πως αίτημα για την  επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών δεν υπάρχει…

Το απαντητικό email της ΕΘΑΑΤΕ που έλαβε χθες οι φοιτητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπήρχαν στο θέμα αυτό. Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που έτσι έχουν τα πράγματα, τότε ανατρέπονται όλα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά της Πρυτάνεως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου η Πρύτανης είχε τελικά δεχθεί να υποβληθεί αίτημα για επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ, αλλά κυρίως ανατρέπονται όσα αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν της Πρυτάνεως, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και των Δημάρχων της περιοχής τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε, Πρύτανης, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι συμφώνησαν και από κοινού δήλωναν ότι «η δυνατότητα επανεκτίμησης της λειτουργίας όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται ή προγραμματιζόταν να λειτουργήσουν, αποτελεί κοινή και εδραία πεποίθηση όλων μας». Μετά τα λόγια είχε ανακοινωθεί η συμφωνία το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από απόφαση της Συγκλήτου, να υποβάλλει εκ νέου τους σχετικούς φακέλους στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή.

Από την απάντηση όμως που πήραν οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης προκύπτει πως όχι μόνο δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αλλά αντιθέτως το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει καταθέσει αίτημα για μεταφορά στην Πάτρα του νεοϊδρυθέντος στο Αγρίνιο Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, κάτι στο οποίο συναινεί η Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου τον περασμένο Δεκέμβριο επιχειρώντας να πείσει τους φοιτητές του ΔΠΠΝΤ να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις είχε προτείνει, χωρίς όμως να μιλά για αλλαγή στην έδρα του Τμήματος, τη μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας σε «Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού», έτσι ώστε να συνυπάρξουν τα επιστημονικά αντικείμενα του νέου και του καταργηθέντος Τμήματος. Τελικά μέσα από την καταγγελία των φοιτητών προκύπτει πως το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη μετονομασία και τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος ζητά, παρακάμπτοντας το αίτημα της επανίδρυσης του ΔΠΠΝΤ.

Οι φοιτητές του καταργηθέντος ΔΠΠΝΤ μιλούν για εμπαιγμό των ιδίων, αλλά και του Αγρινίου συνολικά. Και μάλλον δεν έχουν άδικο! Ο λόγος τώρα πέφτει στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής, που θα πρέπει να «τρέξει» ξανά για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις για το Αγρίνιο.  Πάντως οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ, αφού δεν είδαμε ούτε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας κάποια πρόβλεψη για επανίδρυση του Τμήματός του επανέρχονται με επιστολής του προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας ζητώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανίδρυση του Τμήματος.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr