ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΔόθηκε η εκκίνηση για τις γιορτές Εξόδου

Δόθηκε η εκκίνηση για τις γιορτές Εξόδου

Δόθηκε η εκκίνηση για τις γιορτές Εξόδου
ΦΏΤΟ ΑΡΧΕΊΟΥ
ΦΏΤΟ ΑΡΧΕΊΟΥ

Η αυλαία των φετινών εορτών Εξόδου άνοιξε και επίσημα χτες το βράδυ στο Ιστορικό μουσείο της «Διεξόδου», όπου ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος κήρυξε την έναρξη των εορτασμών για την 189η επέτειο της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με την aixmh-news.gr κοσμοσυρροή επικράτησε στον χώρο έξω από το Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος», όπου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα, “Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της Ιστορίας”. Μιας έκθεσης, που διαπραγματεύεται ένα θέμα, ένα υλικό, απόλυτα ταυτισμένο με το Μεσολόγγι, το αλάτι.

Πρώτος, τον λόγο πήρε ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους παρισταμένους για την ανταπόκρισή τους, αλλά και τη Δημοτική αρχή για την ιδιαίτερη τιμή, να δοθεί η εκκίνηση των Εορτών Εξόδου από το ιστορικό μουσείου της «Διεξόδου». Αναφέρθηκε, έπειτα, στην εξαιρετική πορεία ανάπτυξης του Μουσείου, από την δημιουργία του μέχρι σήμερα και τόνισε την σημασία των δράσεων του, οι οποίες συνέβαλαν στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Στη συνέχεια, άδραξε την ευκαιρία, για να απευθυνθεί στον κ. Καραπάνο, προκειμένου να του καταστήσει γνωστό, πως η ιδέα της ίδρυσης του πρώτου στην Ελλάδα Μουσείου Άλατος είναι πλέον απολύτως ώριμη. Παραδόθηκε στα χέρια του Δημάρχου η ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική και μουσειολογική μελέτη, με την παράκληση να καταστεί κοινωνός του νέου εγχειρήματος, που επιθυμεί να φέρει εις πέρας η «Διέξοδος».

Αμέσως μετά, η υπεύθυνη ενημέρωσης και επικοινωνίας της «Διεξόδου», Ειρήνη Καρανικόλα, παρουσίασε εν συντομία τον βίο και το έργο του καλλιτέχνη, κ. Ρόμπολα, δίνοντας τον λόγο στον δημοσιογράφο, Αλέξανδρο Βέλλιο. Ο τελευταίος, αφού εξέφρασε την χαρά και την τιμή του να βρίσκεται στον ιστορικό αυτό χώρο, σκιαγράφησε τον εικαστικό καλλιτέχνη και μίλησε για την έκθεση, αναλύοντας τις τρεις ενότητές του: «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ», «Η ΘΥΣΙΑ», «Η ΕΞΟΔΟΣ».

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο τ’ αλωνάκι». Με αυτόν τον στίχο, από το έργο του εθνικού μας ποιητή, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ξεκίνησε τον λόγο του ο κ. Ρόμπολας, μιλώντας για την εικαστική τριλογία του αλατιού, που φιλοτέχνησε, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας.

Ο κ. Καραπάνος, ανεβαίνοντας τελευταίος στο βήμα, δήλωσε συγκινημένος, που από τον φιλόξενο χώρο της «Διεξόδου», ξεκινά για πρώτη φορά, με την ιδιότητα του Δημάρχου της πόλης του Μεσολογγίου, την πορεία του στην διοργάνωση των Γιορτών Εξόδου. Στη συνέχεια, συνεχάρη τον κ. Κορδόση για την πρωτοβουλία δημιουργίας Μουσείου Άλατος και δεσμεύτηκε, πως με τη συνεργασία της Δημοτικής αρχής, αυτό θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του, κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη τον εορτών για τα 189 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων πολιορκημένων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, με τον Σεβασμιώτατο κ. κ. Κοσμά και τον κ. Καραπάνο να κόβουν μαζί την «κόκκινη κορδέλα». Ο κόσμος συνέρευσε στο εσωτερικό του Μουσείου, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην πρωτότυπη αυτή έκθεση, που αποτελεί ένα καλλιτεχνικό σύντηγμα φυσικού και ιστορικού πλούτου.

ΒΑΣΩ ΔΕΛΗΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ