Δώρισαν… την δωρεά Τσικνιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγρινίου πήρε ομόφωνη απόφαση και…

Δώρισαν… την δωρεά Τσικνιά

Στο -υπερπλήρες- Νοσοκομείο της Άρτας οδεύουν κλίνες και ιατρικός εξοπλισμός

 

Ξεπερνά κάθε λογική και φαντασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση, και μάλιστα ομόφωνη, του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου αποφασίστηκε η παραχώρηση τμήματος του εξοπλισμού του που προέρχεται από την δωρεά Τσικνιά στο Νοσοκομείο της Άρτας. Αποτελεί το αποκορύφωμα της απαξίωσης της νοσηλευτικής μονάδας, αφού μετά τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες, αυτό το τελευταίο γεγονός προστίθεται για να δημιουργήσει έντονο προβληματισμό για το εάν και με ποιον τρόπο το Νοσοκομείο μας μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Μόλις χθες γράφαμε στην εφημερίδα «Σ» ότι εξαιτίας της έλλειψης Καρδιολόγων, τις τελευταίες ημέρες οι ασθενείς της Καρδιολογικής Κλινικής μετακινούνται με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου και σε ιδιωτική Κλινική του Αγρινίου. Οι υποσχέσεις πολλές και από πολλές μεριές εδώ και μήνες για την εξεύρεση ιατρικού προσωπικού. Η πράξη όμως δείχνει ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν υλοποιείται αλλά, αντιθέτως, το Νοσοκομείο μέρα με την μέρα απαξιώνεται ποικιλοτρόπως.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου, τόσο εξαιτίας της έλλειψης πόρων, της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο, αλλά και σε ιατρικά αναλώσιμα, είναι ήδη γνωστά εδώ και αρκετούς μήνες. Η Κλινική, την οποία έπληξε πρώτα απ’ όλες αυτή η κατάσταση, είναι η Καρδιολογική, η οποία βρέθηκε να προσπαθεί να λειτουργήσει με ελάχιστο προσωπικό το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψεις τις ανάγκες της. Πέραν αυτής όμως, εδώ και καιρό υπήρχε μια αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία αφορούσε τόσο στην Παιδιατρική Κλινική, η οποία επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης, αλλά και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες τις οποίες έχουμε στην διάθεσή μας, όχι μόνο δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την λειτουργία της ΜΕΘ, για την οποία φημολογούνταν ότι οδεύει προς κλείσιμο, αλλά η συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία της, όπως και τα περιστατικά τα οποία καθημερινά εξυπηρετεί, αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτελεί υγιές τμήμα του Νοσοκομείου Αγρινίου και παράγει ουσιαστικό ιατρικό έργο.

Όπως όλοι όμως γνωρίζουμε, ανάμεσα στο «είναι» και το «φαίνεσθε», η διαφορά είναι μεγάλη. Όλη αυτή την αρνητική εντύπωση η οποία είχε διαμορφωθεί αλλά και την σχετική φημολογία σχετικά με το υποτιθέμενο κλείσιμο της ΜΕΘ, εκμεταλλεύτηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου της Άρτας, κ. Κατσακιώρης, ζητώντας με έγγραφό του από τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Στακιά, να αποκτήσει εξοπλισμού από το Νοσοκομείο Αγρινίου και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Άρτας.

Το γεγονός αυτό όμως γίνεται ακόμη πιο εξοργιστικό από τη στιγμή που όχι μόνο είναι γνωστό ότι το Νοσοκομείο της Άρτας είναι υπερπλήρως εξοπλισμένο, και ειδικά η Μονάδα της Εντατικής Θεραπείας, αλλά και από το γεγονός ότι προκειμένου να γίνει αυτή η μεταφορά υπήρξε ομόφωνη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγρινίου! Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Νοσοκομείο της Άρτας διέθετε λίστα με όλο τον εξοπλισμό ο οποίος ανήκε στη ΜΕΘ του Νοσομομείου Αγρινίου και αποτελεί τμήμα της δωρεάς Τσικνιά.

Πρόκειται κυρίως για ειδικά νοσοκομειακά κρεβάτια που προορίζονται για τις ανάγκες των ασθενών που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και για λοιπό ιατρικό εξοπλισμό. Το αιτιολογικό ήταν ότι ο εξοπλισμός αυτός παραμένει ανεκμετάλλευτος στο Νοσοκομείο της πόλης μας και ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα στην Άρτα, όπου είναι γνωστό όμως ότι το εκεί Νοσοκομείο διαθέτει μια υπερσύγχρονη κι άρτια εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πάντως κατόπιν αντίστασης μέρους του ιατρικού προσωπικού, δεν κατέστη δυνατόν να αποσπασθεί το σύνολο του εξοπλισμού, αλλά ένα τμήμα αυτού, το οποίο πλέον βρίσκεται στην Άρτα.

Ερωτηματικά πάντως δημιουργούνται τόσο εξαιτίας της στάσης που τήρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγρινίου, δίχως να ζητήσει μάλιστα να λάβει σχετική γνωμοδότηση από το επιστημονικό και διευθυντικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όσο και το με ποιόν τρόπο αλλά κυρίως με ποιον σκοπό, επιχειρήθηκε αυτό το «ξεγύμνωμα» της Μονάδας. Η ανάπτυξη όλης αυτής της φημολογίας εδώ και τόσους μήνες σίγουρα «διευκόλυνε» την λήψη των σχετικών αποφάσεων, ευθύνες όμως υπάρχουν και γι’ αυτούς οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το «άδειασμα» της ΜΕΘ από αναγκαίο εξοπλισμό.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επαρκή λειτουργία του Νοσοκομείου της πόλης μας, το οποίο όπως θα επαναλάβουμε είναι ήδη εξαιρετικά υποβαθμισμένο. Ελπίζουμε μόνο μέσα στον προεκλογικό πυρετό που έρχεται μαζί με υποσχέσεις και «Θα» το θέμα αυτό να μην ξεχαστεί. Θα επανέλθουμε.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ