ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΔωρεάν φροντίδα

Δωρεάν φροντίδα

Δωρεάν φροντίδα

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ/ 150 ηλικιωμένοι στο ΚΗΦΗ

Δωρεάν φροντίδα

 

Ο δήμος Μεσολογγίου πήρε την απόφαση να μετατρέψει το ΚΑΠΗ της πόλης του Μεσολογγίου, που είναι επί της οδού Σπ.Τρικούπη, σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η), το οποίο θα φιλοξενεί ημερησίως έως και εκατόν πενήντα ηλικιωμένους. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε μόλις δημοσιευτεί η απαραίτητη εγκύκλιος ο δήμος να καταθέσει τον φάκελό-μελέτη του και να πάρει την έγκριση. Ήδη έχει ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο η μετατροπή του ΚΑΠΗ σε ΚΗΦΗ, καθώς επίσης έχει ψηφιστεί και από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, η οποία είναι η αρμόδια για την λειτουργία του. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες εργασίες τεχνικής φύσεως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τα ΚΗΦΗ. Η Υποβολή της μελέτης-φακέλου πιθανολογείται ότι θα γίνει στους δύο επόμενους μήνες, καθώς όλες οι διαδικασίες είχαν παγώσει λόγω των εκλογών.

Για να «τρέξει» η διαδικασία αυτή, μετά την έγκριση του φακέλου-μελέτης για το ΚΗΦΗ, θα προσληφτούν από τον δήμο Μεσολογγίου νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές και μάγειρες, των οποίων ο αριθμός θα καθοριστεί ανάλογα με την εγγραφή των ηλικιωμένων. Μέχρι στιγμής, οι ηλικιωμένοι που έχουν εγγραφεί είναι 30, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, αφού οι εγγραφές συνεχίζονται. Οι προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά από δύο μήνες.

Τα 150 αυτά ηλικιωμένα άτομα θα επισκέπτονται δωρεάν την δομή του ΚΗΦΗ σε διαφορετικό χρονικό διάστημα εντός της ημέρας και θα  απολαμβάνουν υπηρεσίες για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, νοσηλευτική φροντίδα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών και λειτουργικών δεξιοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης, έχει προβλεφθεί και η μετακίνηση κάποιον ηλικιωμένων, οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Το ΚΗΦΗ του δήμου Μεσολογγίου θα απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα των οποίων το περιβάλλον που το φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας ή αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που ανάγκη το ηλικιωμένο μέλος της οικογένειάς. Οι ηλικιωμένοι θα γίνονται δωρεάν δεκτοί εφόσον θα υποβάλουν αίτηση η οποία θα συνοδεύεται από δικαιολογητικά που θα αφορούν τα οικονομικά τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, την κατάσταση της υγείας τους και την κοινωνική τους κατάσταση .

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Μεσολογγίου κ Τάσο Σκαρμούτσο στόχος είναι η παραμονή ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας σε ένα οικείο, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και της εργασιακής ζωής, στην αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

«Θα δοθεί έμφαση στο να ζουν οι ηλικιωμένοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες, στο να διατηρούν την αυτονομία τους, την κοινωνική τους συμμετοχή σε διάφορα δρώμενα. Σκοπός επίσης είναι να απολαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας που να τους εξασφαλίζουν υγεία και ποιοτική διαβίωση» δήλωσε ο κ Σκαρμούτσος.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr