Δωρεά τέχνης και πολιτισμού

Δωρεά τέχνης και πολιτισμού

40 έργα ζωγραφικής για τον δήμο Αγρινίου

Δωρεά τέχνης και πολιτισμού

Ο κ. Γιάννης Σπανέας επιθυμεί τη δωρεά έργων της εκλιπούσης ζωγράφου και συζύγου του Κατερίνας Σπανέα, στον δήμο Αγρινίου

 

Ο σύζυγος της εκλιπούσης ζωγράφου – προσωπογράφου Κατερίνας Σπανέα, η οποία γεννήθηκε στο Αγρίνιο, έχει σκοπό να εκπληρώσει την επιθυμία της, η οποία ήταν να δωρίσει στον δήμο Αγρινίου περίπου 40 πίνακες ζωγραφικής, τόσο από την προσωπική της συλλογή, όσο και από άλλους καλλιτέχνες πανελλαδικής εμβέλειας.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια ο κ. Γιάννης Σπανέας έχει έρθει σε επαφή ουκ ολίγες φορές με την τότε δημοτική αρχή και την τότε αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού για την δωρεά, αλλά τελικά η έλλειψη χώρου στέρησε από τον δήμο Αγρινίου την τύχη να αποκτήσει και να συμπεριλάβει στην περιουσία του περίπου 40 έργα τέχνης.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανέα μέχρι τον Μάρτιο σκοπεύει να επισκεφτεί εκ νέου το Αγρίνιο, από την Αθήνα όπου ζει μόνιμα, και να θέσει πάλι το θέμα στη νέα δημοτική αρχή και την αρμόδια αντιδήμαρχο. Πλέον, τώρα ίσως υπάρχει πρόθεση και κυρίως να βρεθεί χώρος ώστε να γίνει η δωρεά αυτή και να εκπληρωθεί έτσι και η θέληση της σπουδαίας ζωγράφου – προσωπογράφου, η οποία άφησε το στίγμα της στην σύγχρονη τέχνη και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. 

Η Κατερίνα Σπανέα διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ζωγράφων, πρόεδρος της «Παγκόσμιας Κίνησης Ελληνόφωνων Γυναικών». Μεταξύ των άλλων σπουδαίων «σταθμών» της καριέρας της έχει ζωγραφίσει τα πορτρέτα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κων/νου Καραμανλή, του ηθοποιού Δημήτρη Χορν, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, της πρώην Αυστραλού Πρωθυπουργού Μπομ Χοκ, έργα που εκτός της θερμής αποδοχής που είχαν, στολίζουν επισήμως κυβερνητικούς χώρος της εκάστοτε χώρας.

Επίσης, η Κατερίνα Σπανέα, η οποία γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα της χρόνια στο Αγρίνιο έφυγε από την πόλη, αφήνοντας πίσω της την αγάπη της και την σκέψη της για την γεν, δίδαξε ζωγραφική στο ελληνοαυστριακό Κολέγιο της Μελβούρνης, ενώ πίνακές της με το έμβλημα της Βεργίνας και με τον Μέγα Αλεξάνδρου κοσμούν το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ακόμη και σήμερα.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ