ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα πλήξει το 40% των θέσεων εργασίας και θα επιδεινώσει την ανισότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η επικεφαλής του ΔΝΤ…

ai-7111802_1280

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι «στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει πιθανότατα τη συνολική ανισότητα».

Η Γκεοργκίεβα προσθέτει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την «ανησυχητική τάση» για να «αποτρέψουν την περαιτέρω υποδαύλιση των κοινωνικών εντάσεων από την τεχνολογία».

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να επηρεάσει μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας – που υπολογίζεται σε περίπου 60% – στις προηγμένες οικονομίες. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας αυτής, καθώς θα ενισχύσει την παραγωγικότητά τους. Σε άλλες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτελεί βασικά καθήκοντα που σήμερα εκτελούνται από ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για εργασία, να επηρεάσει τους μισθούς και να εξαφανίσει θέσεις εργασίας. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει μόλις το 26% των θέσεων εργασίας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η ανάλυση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει μια έκθεση της Goldman Sachs του 2023, η οποία εκτιμούσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης – αλλά ανέφερε ότι μπορεί επίσης να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας παράλληλα με την έκρηξη της παραγωγικότητας. Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι «πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν τις υποδομές ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των εθνών».

Γενικότερα, οι εργαζόμενοι με υψηλότερο εισόδημα και οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να δουν δυσανάλογη αύξηση των μισθών τους μετά την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο εισόδημα και εκείνοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να μείνουν πίσω, εκτιμά το ΔΝΤ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη πιο περιεκτική, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης και περιορίζοντας τις ανισότητες».

Η ανάλυση του ΔΝΤ έρχεται την ώρα που παγκόσμιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες συγκεντρώνονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί θέμα συζήτησης, μετά την αύξηση της δημοτικότητας εφαρμογών όπως το ChatGPT. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τους πρώτους ολοκληρωμένους νόμους στον κόσμο που θα ρυθμίζουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί των προτάσεων νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά οποιαδήποτε νομοθεσία δεν θα τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για την τεχνητή νοημοσύνη.

ΠΗΓΗ: BBC