
Τα μέτρα που σχεδιάζονται για το “δίχτυ προστασίας”, για τα σχολεία ώστε να μπει τέλος στους βανδαλισμούς. Αύξηση των περιπολιών από την Αστυνομία, κάμερες ασφαλείας και φύλαξη στο Πάρκο από τη νέα σχολική χρονιά
Μεγάλο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στη σχολική κοινότητα του Αγρινίου, αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία, τα περιστατικά βανδαλισμών σε σχολεία της πόλης.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι αυτό στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου, όπου οι βάνδαλοι αφαίρεσαν καλώδια τριφασικού ρεύματος 70 μέτρων, με αποτέλεσμα αίθουσες του σχολείου να μείνουν χωρίς ρεύμα!
Το φαινόμενο, δυστυχώς, δεν είναι καινούργιο, ωστόσο το πρόσφατο αυτό περιστατικό και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βανδαλισμών κατά το παρελθόν έχουν θορυβήσει αρκετά, τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αναφορικά με την ασφάλεια των σχολείων.
Οι βανδαλισμοί από καιρό έχουν ανοίξει το διάλογο για την εύρεση τρόπου διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας, και ήδη κάποιοι τρόποι που εξετάζονται από το Δήμο Αγρινίου στην παρούσα φάση θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στα σχολεία. Εκτός από την αύξηση των περιπολιών που έχει συμφωνηθεί με την Αστυνομία, ο Δήμος Αγρινίου θα προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών σε κάποια σχολεία, ενώ ειδικότερα για την περίπτωση των Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Πάρκου εκτιμάται πως θα αυξήσει κατά πολύ το επίπεδο ασφάλειας στον ευρύτερο χώρο, αφού το Πάρκο θα αποκτήσει δική του φύλαξη.
Για το ζήτημα αυτό που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τη τοπική κοινωνία και κυρίως την σχολική κοινότητα μίλησε στη «Σ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζαρκαβέλης τόνισε: «έχουμε επιλέξει κάποια σχολεία στον αστικό ιστό του Αγρινίου, όπου θα αυξηθούν οι περιπολίες της αστυνομίας. Η επιλογή έγινε λόγω των βανδαλισμών που υπέστησαν κατά το παρελθόν. Διαπιστώθηκε πως από την περιόδο του covid -19 και έπειτα φούντωσε το φαινόμενο των βανδαλισμών στην περιοχή μας, αν και τώρα μάλλον βρισκόμαστε στη φάση της ύφεσης. Τα σχολεία που βανδαλίστηκαν είναι συγκεκριμένα, συνεπώς η Αστυνομία, η οποία είναι και η υπεύθυνη βάσει νόμου για την ασφάλεια των κτιρίων, θα αυξήσει τις περιπολίες της και τους ελέγχους της μετά τη λήξη των μαθημάτων. Τα σχολεία στα οποία θα αυξηθούν οι περιπολίες είναι το 13ο δημοτικό, το 12ο δημοτικό, το 10ο δημοτικό, το 16ο δημοτικό, τα Παπαστράτεια Σχολεία, το 2ο Λύκειο, τα σχολεία στον Ριγανά, το 1ο Λύκειο και ίσως και άλλα σχολεία, αλλά αυτό εξετάζεται.
Σχετικά με τα Παπαστράτεια Σχολεία, η επανατοποθέτηση των κάγκελων στο πίσω μέρος του προαυλίου θα γίνει σύντομα, καθώς έχει ενημερωθεί και εγγράφως η τεχνική υπηρεσία η οποία είναι η αρμόδια γι’ αυτό, αλλά θεωρώ πως θα το φαινόμενο των βανδαλισμών στα σχολεία αυτά θα πάψει να υπάρχει, όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου, το οποίο θα έχει και τη δική του φύλαξη. Θεωρώ πως τότε η παραβατικότητα θα μειωθεί και θα αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια σε όλο το χώρο και την γειτονιά
Φύλακες στα σχολεία δεν υπάρχουν. Το κόστος είναι δυσβάστακτο για το Δήμο Αγρινίου, αλλά με την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία που χρειάζεται και έχουν υποστεί βανδαλισμούς, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ήδη το τμήμα πληροφορικής του Δήμου Αγρινίου έχει μελέτη για την τοποθέτηση καμερών σε πέντε σχολεία του Αγρινίου, όπου μαζί με την τοποθέτηση επιπλέον συστημάτων ασφαλείας που θα γίνει από τη νέα σχολική χρονιά θα βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση. Η λειτουργία των καμερών θα ξεκινά μετά την λήξη των μαθημάτων, αλλά και πάλι χρειάζεται μεγάλη προσοχή λόγω του ότι μιλάμε για κάμερες σε σχολεία και θα πρέπει να κινούμαστε ακριβώς όμως επιτάσσει ο νόμος, αλλά με τη νέα σχολική χρονιά θεωρώ πως θα είμαστε έτοιμοι.
Το πλάνο με τις κάμερες περιλαμβάνει δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του Αγρινίου, όπου ήδη έχει ζητηθεί και δοθεί η σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του εκάστοτε σχολείου απ αυτά, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Είναι όμως θέμα παιδείας, καθώς η αίσθηση που υπάρχει είναι πως τους βανδαλισμούς δεν τους κάνουν άτομα της σχολικής κοινότητας, αλλά εξωσχολικά και προβατικά στοιχεία».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Προεκλογικό μπρα ντε φερ Παπαναστασίου – Καψάλη