ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΔιττή απεργιακή φωνή στο Αγρίνιο

Διττή απεργιακή φωνή στο Αγρίνιο

Δύο ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις χθες στο Αγρίνιο, μία αυτή του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημοκρατίας και μία αυτή των φορέων της πόλης και του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Παναγοπούλου

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Αγρίνιο, ημέρα κύρηξης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Χρονικά η πρώτη ήταν αυτή που έγινε στην πλατεία Δημοκρατίας, από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΜΕ, στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αιτωλ/νίας κ. Νίκος Μωραΐτης, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παναγοπούλου, στο Σιντριβάνι, από φορείς του Αγρινίου και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην δεύτερη αυτή απεργιακή συγκέντρωση, εκτός από εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραβρέθηκαν νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και φαρμακοποιοί. Μετά την λήξη των ομιλιών και των δύο απεργιακών συγκεντρώσεων πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Απεργιακή συγκέντρωση ΠΑΜΕ
Στην πρώτη αυτή συγκέντρωση, ομιλητές ήταν ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιτωλ/νίας κ. Σπύρος Κοτοπούλης και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΑ κ. Κώστας Μαργιόλης. Ο κ. Κοτοπούλης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο δρόμος αυτός της ανάπτυξης που επικαλείται η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, φέρνει φτώχια, νέα χειρότερα μέτρα, κλέβοντας 2 δις ευρώ από την τσέπη μας. Οι αγρότες φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ». Ο κεντρικός ομιλητής, ο κ. Μαργιόλης, μίλησε για τα νέα μέτρα, τα οποία πηγάζουν από τις συνθήκες της Ε.Ε. και υπερασπίζονται τις ανάγκες της Ε.Ε. και του κεφαλαίου είτε είναι ξένο είτε εγχώριο. «Με προσχήματα λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα», δήλωσε ο κ. Μαργιόλης, συμπληρώνοντας ότι οι εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ Αιτωλ/νίας είναι απλήρωτοι και κανείς δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Αναφέρθηκε ακόμη στο ασφαλιστικό σύστημα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Οι μεγαλοεργολάβοι και η μεγαλοεργοδοσία έχουν κοινούς στόχους με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ. Οι μεγαλοεργοδότες δεν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις». Ο κ. Μαργιόλης άφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας: «Η Ε.Ε. δείχνει καθημερινά το πρόσωπό της, εξαπολύοντας επίθεση στην ελληνική κοινωνία. Την αποδέχονται όμως και όσοι θέλουν να λέγονται αριστεροί, διεκδικώντας την προεδρία της κομισιόν», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την υπόθεση Μπαλτάκου και Χρυσής Αυγής, αλλά και αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην νομοθεσία για τα συνδικαλιστικά κινήματα.
Απεργιακή συγκέντρωση φορέων στο σιντριβάνι
Την συγκέντρωση αυτή, η οποία έγινε στην πλατεία Παναγοπούλου και συμμετείχαν πολλοί φορείς της πόλης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων – νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου κ. Σπύρος Αδάμης, καταγράφοντας επ’ ακριβώς τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλώνοντας ταυτόχρονα: «Θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Θα πολεμήσουμε όλοι μαζί και θα διατρανώσουμε την αντίδρασή μας, στηρίζοντας κάθε απεργιακή κινητοποίηση στην βάναυση επίθεση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την ομιλία του και ο δεύτερος ομιλητής της απεργιακής αυτής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ κ. Γιώργος Καραμητσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι από 102.000 εκπαιδευτικοί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που υπήρχαν, απέμειναν 72.000. 20.000 μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης δεν μπορούν πλέον να βρουν ειδικότητα, 2.000 εκπαιδευτικοί μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μειώθηκε ο μισθός των καθηγητών κατά 45% και ως αποκορύφωμα της τραγικής αυτής κατάστασης, η κυβέρνηση επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν τον τρόπο της απόλυσής τους.
Πριν κλείσει την απεργιακή αυτή συγκέντρωση ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Θανάσης Γαλατάς, πήρε τον λόγο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΝΑ κ. Κώστας Παπαθανασίου, ο οποίος παρουσίασε τα προβλήματα στον κλάδο της υγείας. «Οι εργαζόμενοι δέχονται καθημερινά επίθεση. Οι οικονομικές θυσίες που έγιναν δεν έχουν όφελος, η φτώχεια αυξάνεται και η ακρίβεια πλήττει περισσότερο. Η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα επιτάχυνε τα μέτρα. Ο Υπουργός Υγείας ανέλαβε να διαλύσει τις μονάδες υγείας», δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος συμπλήρωσε: «Έρχεται δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας το 2014. Από τον κλάδο της υγείας στην διαθεσιμότητα θα είναι οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά κέντρα και τα περιφερειακά νοσοκομεία».
Την απεργιακή συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην πλατεία Παναγοπούλου, στο Σιντριβάνι έκλεισε ο πρόεδρος της νομαρχιακής, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μέσα από το επικοινωνιακό σόου και την οργιώδεις προπαγάνδα της κυβέρνησης ψηφίζονται νομοσχέδια. Τα ποσοστά ανεργίας στην χώρα μας είναι τριτοκοσμικά. Πρέπει να αντισταθούμε στην πολιτική τους εδώ και τώρα».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr