ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΔυτ. Ελλάδα: Πληρώνουμε πανάκριβα την έλλειψη φυσικού αερίου – Οικονομικές και περιβαλλοντικές οι επιπτώσεις

Δυτ. Ελλάδα: Πληρώνουμε πανάκριβα την έλλειψη φυσικού αερίου – Οικονομικές και περιβαλλοντικές οι επιπτώσεις

Δυτ. Ελλάδα: Πληρώνουμε πανάκριβα την έλλειψη φυσικού αερίου – Οικονομικές και περιβαλλοντικές οι επιπτώσεις

Οι οικιακοί χρήστες καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα απ’ ότι στο παρελθόν και η βιομηχανία “γονατίζει” από το υψηλό κόστος της ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου στην Περιφέρεια. Σε περίπτωση που υπήρχε η βιομηχανία θα κέρδιζε ως και 5 εκ ευρώ (!) το χρόνο, ενώ τα νοικοκυριά θα εξοικονομούσαν από 20% έως 30% βαρύ κόστος της ενέργειας.

Τα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του 4ου Φόρουμ Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα από την οικονομική εφημερίδα “Σύμβουλος Επιχιερήσεων” και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος κι έδωσε την ευκαιρία να τεθούν σύγχρονα ενεργειακά ζητήματα.

“Η Δυτική Ελλάδα είναι απομονωμένη στην ενεργειακή πολιτική και έκλεισε λέγοντας “η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο σωστός και δίκαιος τρόπος να στηριχτεί η βιομηχανία” είπε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Νίκος Κοτσώνης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του φορέα Γιώργο Κεπενό κι έδωσε μια τάξη μεγέθους για το τί συμβαίνει σήμερα: “Η μεταποίηση στην Ελλάδα πληρώνει την ενέργεια 30-35% ακριβότερα, απ΄ όσο κοστίζει στην υπόλοιπη Ευρώπη”.

Αντιστοίχως, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Γιώργος Κολλιόπουλος συμφώνησε ότι “το κόστος της ενέργειας είναι ζήτημα επιβίωσης για την βιομηχανία”.

Ποιο θα ήταν όμως το όφελος αν υπήρχε η εναλλακτική λύση του φυσικού αερίου;

Ο Διονύσης Μάργαρης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, μέλος της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΕ αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη. Παρουσιάζοντας  παραδείγματα βιομηχανιών και κάνοντας συγκρίσεις με τις συμβατικές μορφές καυσίμων και τη χρήση φυσικού αερίου για το διάστημα 2008-2014, κατέδειξε ότι θα υπήρχε σε χρήμα εξοικονόμηση ύψους 4,5- 5 εκατ, €, ήτοι “16-17 εκ € ζεστό χρήμα που θα οδηγούσε σε φθηνότερα προϊόντα, θέσεις εργασίας καλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή” τόνισε.

Ο Μιχάλης Κορνάρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση του φυσικού αερίου, που  υπερτερεί σε 20 περιβαλλοντικές παραμέτρους κι έχει 375 φορές μικρότερη επίπτωση συγκριτικά με το πλέον ρυπογόνο μαζούτ. Έφερε μάλιστα και ως παράδειγμα μια βιομηχανία που καίει 90% μαζούτ και 13% πετρέλαιο, αν χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο θα βελτίωνε κατά 80% την περιβαλλοντική της εικόνα.

“Η Δυτική Ελλάδα είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει πρόσβαση στα δίκτυα φυσικού αερίου” έθεσε ξεκάθαρα το θέμα ο περιφερειάρχης απόστολος Κατσιφάρας και καταλήγοντας κατέστησε σαφές ότι η έλευση φυσικού αερίου αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές διεκδικήσεις.

Στα ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με το φυσικό αέριο απάντησε ο Θόδωρος Τερζόπουλος, διευθυντής δραστηριοτήτων διανομής αερίου της ΔΕΠΑ.  Υποστήριξε ότι η Δυτική Ελλάδα δεν έμεινε εκτός δικτύου λόγω συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά για τεχνικούς λόγους, αφού η περιοχή δεν βρίσκεται στον άξονα του αγωγού μεταφοράς. “Σήμερα βρισκόμαστε στη β΄φάση ανάπτυξης της διανομής LNG ή συμπιεσμένου αερίου” είπε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Δυτική Ελλάδα να ενταχθεί στον σχεδιασμό.

Πηγή
tempo24.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr